Investiţii de peste 4,6 miliarde de euro au intrat în Ungaria de la izbucnirea pandemiei

Budapesta

În decursul anului trecut, sistemul ungar de promovare a investiţiilor publice a gestionat 1 433 de investiţii, cifră fără precedent până acum, care, la rândul lor, au adus 1 676 de miliarde de forinţi (4,6 miliarde euro) în Ungaria, iar toate aceste investiţii au avut loc în timpul pandemiei, a declarat, duminică, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la postul bulic de radio „Kossuth”, în cadrul emisiunii „Vasárnapi Újság”.

Péter Szijjártó a adăugat că, înainte de investiţii, companiile au luat în considerare aspecte precum forţa de muncă, stabilitatea politică, aspectul financiar, problemele de logistică şi infrastructură.

Potrivit ministrului, din acest punct de vedere, este important faptul că Ungaria are, la nivel european, o stabilitate politică unică, întrucât o forţă politică, cu un mandat democratic, guvernează cu o majoritate de două treimi, precum şi faptul că aici se plăteşte cel mai mic impozit forfetar pe venit şi cel mai mic impozit forfetar pe profit din Europa.

Politicianul a subliniat că Ungaria şi-a consolidat poziţia în toate cele patru privinţe, acest lucru este demonstrat de faptul că revista americană de investiţii “Site Selection” a ales Ungaria, pentru a treia oară consecutiv, ca una dintre cele mai populare 10 destinaţii de investiţii din lume.

În plus, acesta a menţionat că strategia de deschidere a Ungariei către Est a fost, de asemenea, corectă: similar cu anul 2019, în 2020 majoritatea investiţiilor au venit în Ungaria nu dintr-o ţară occidentală, ci dintr-o ţară estică, în 2019 din Coreea, iar în 2020 deja din China.

Potrivit ministrului, programele de stimulare a marilor investiţii au oferit sprijin pentru achiziţionarea de noi utilaje, linii de producţie şi introducerea de noi tehnologii, astfel, companiile din Ungaria pot satisface acum cererea pieţei care s-a format datorită schimbărilor apărute în economia mondială şi datorită închiderii sau reducerii anumitor capacităţi ale unor companii.

În al doilea trimestru, în cifrele care indică starea economiei ungare ar trebui să se resimtă deja impactul marilor investiţii care au fost realizate până în prezent sau care vor fi realizate ca urmare a programelor de stimulare a marilor investiţii, a explicat şeful diplomaţiei ungare, care a indicat, de asemenea, că Ungaria concurează în prezent pentru investiţii mari în valoare de 13 miliarde de euro, cu scopul de a le atrage în Ungaria.

Moderatorul emisiunii l-a întrebat pe ministru şi despre evenimentele din America, iar acesta i-a răspuns în felul următor: “noi ne bazăm în politica externă pe respectul reciproc, iar parte a acestui respect reciproc este că nu comentăm relaţiile politice interne ale altor ţări (…), ne bucurăm şi strângem pumnii pentru ca fiecare ţară să îşi poată gestiona cât mai bine propriile probleme interne, strângem pumnii ca fiecare ţară să-şi poată depăşi dificultăţile existente. Este în interesul nostru să menţinem buna cooperare pe care am avut-o până acum cu Statele Unite ale Americii”.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one + 19 =