Ungaria va continua plata subvenţiilor acordate unităţilor de procesare agricolă din Transilvania

Budapesta

Guvernul Ungariei va continua să plătească subvenţiile acordate unităţilor de procesare agricolă din Transilvania, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, în localitatea Sânpaul din judeţul Mureş, unde a vizitat o unitate de procesare a cerealelor care a fost beneficiarul sprijinului acordat de statul maghiar.

Ministrul a relatat: în ultimii ani, Ungaria a trimis în Transilvania, sub formă de sprijin pentru promovarea investiţiilor, suma totală de 70 de miliarde de forinţi (aprox. 196 de milioane de euro). Cu ajutorul acestor bani, aproximativ 6000 de companii mici şi medii, respectiv mari, au făcut investiţii în valoare totală de 135 de miliarde de forinţi (aprox. 378 de milioane de euro). Anul acesta au fost realizate 53 de investiţii agricole majore, în valoare totală de 40 de miliarde de forinţi (aprox. 112 milioane de euro), pentru care guvernul maghiar a asigurat un sprijin de 20 de miliarde de forinţi (aprox. 56 de milioane de euro). Prin asta a fost posibilă o creştere semnificativă, cu 40 000 de tone, a capacităţii de stocare şi prelucrare a cerealelor în Transilvania. “Asta înseamnă că aceste úntreprinderi pot cumpăra culturile de la fermierii care trăiesc aici, le pot prelucra şi le pot vinde, apoi, pe diferitele pieţe. Este un mare pas înainte pentru fermierii de aici”, a spus Szijjártó.

Pentru că programul este atât de reuşit, am decis să continuăm (…) şi am lansat un alt apel de proiecte pentru investiţii în industria de prelucrare agricolă, în valoare totală de 6,5 miliarde de forinţi (aprox. 18 milioane de euro). În acest sens, deja au fost depuse 50 de cereri de finanţare, a căror procesare a şi început, urmând ca noul sprijin să fie acordat anul viitor”, a spus ministrul.

Péter Szijjártó a relatat: guvernul maghiar crede că toţi maghiarii sunt responsabil unii faţă de alţii, motiv pentru care Ungaria consideră îmbunătăţirea continuă a situaţiei comunităţilor maghiare de peste graniţe, ca fiind sarcina sa. Şeful diplomaţiei ungare a menţionat că subvenţiile economice au fost furnizate după ce comunităţile maghiare de peste graniţe, printre care şi cele din Transilvania, au cerut guvernului maghiar sprijin pentru dezvoltarea economică.

În Transilvania, de implementarea proiectelor de finanţare se ocupă Fundaţia Pro Economica din Târgu Mureş. Miercuri după-masă, la sediul acestei fundaţii, ministrul ungar de externe va susţine o conferinţă de presă împreună cu Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

14 − 4 =