Ungaria sprijină puternic integrarea europeană a Republicii Moldova

Ungaria este o susţinătoare puternică a programului Parteneriatului Estic şi al integrării europene a Republicii Moldova, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, la conferinţa de presă pe care a susţinut-o împreună cu ministrul moldovean al integrării europene şi al afacerilor externe, Aureliu Ciocoi, miercuri, la Chişinău.

În cadrul evenimentului care a fost transmis în direct pe Facebook, ministrul ungar a subliniat că începând din luna ianuarie, experţi maghiari vor sprijini munca Ministerului Finanţelor şi Ministerului Agriculturii din Moldova. Marile companii maghiare continuă să investească în Moldova: OTP este lider al pieţei bancare locale şi va implementa dezvoltări IT majore în perioada următoare; cea mai mare companie farmaceutică maghiară, Richter, a dezvoltat o reţea de 42 de farmacii, ceea ce îi asigură o cotă de piaţă de peste 10% în Moldova; Eximbank Ungaria a înfiinţat o linie de credit de 110 milioane de dolari pentru finanţarea cooperării economice şi comerciale dintre companiile maghiare şi cele moldoveneşti, a enumerat şeful diplomaţiei ungare.

Îndemnăm Comisia Europeană să transfere Republicii Moldova restanţa din asistenţa macrofinanciară, întrucât dezvoltarea economică a Moldovei este în interesul tuturor”, a spus Péter Szijjártó.

Pandemia a scos în evidenţă ce rol important are cooperarea internaţională, a menţionat ministrul.

Este timpul ca la baza cooperării internaţionale să se afle, din nou, respectul reciproc. Atunci când vorbim de respect reciproc, nu este loc pentru amestecul în afacerile interne ale celuilalt şi nici pentru modul în care şeful delegaţiei UE s-a comportat aici, în timpul campaniei electorale prezidenţiale”, a spus Péter Szijjártó.

Ministrul maghiar şi-a exprimat felicitările pentru organizarea bună a alegerilor prezidenţiale şi şi-a asigurat partenerii din Republica Moldova de faptul că pot conta pe Ungaria şi în viitor.

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, şi vicepremierul moldovean Sergiu Puşcuţa, care este şi ministru al finanţelor, au semnat miercuri acordul de cooperare dintre cele două ţări, în domeniul dezvoltării.

Preşedintele moldovean Igor Dodon i-a înmânat, miercuri, ministrului ungar de externe Péter Szijjártó, “Ordinul de Onoare”, cea mai înaltă distincţie de stat din Moldova care poate fi acordată unui străin. Şeful de stat a lăudat dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări şi a mulţumit din nou pentru ajutorul umanitar pe care Ungaria l-a oferit Moldovei în luna aprilie, în lupta împotriva coronavirusului, ajutor constând din 100 000 de măşti şi 5000 de costume de protecţie.

Am reuşit să construim cea mai bună relaţie care a existat vreodată între Ungaria şi Republica Moldova. Rolul pe care preşedintele Igor Dodon l-a jucat în acest sens este unul incontestabil, astfel că sunt onorat să primesc această distincţie de la el”, a declarat Péter Szijjártó.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

14 + 20 =