Potrivit unui studiu, există diferenţe semnificative între regiunile României în ceea ce priveşte creditele şi depozitele bancare

Evoluția

Potrivit unui studiu publicat recent de site-ul statistic Erdélystat.ro, regiunile României arată o imagine foarte diferită în ceea ce priveşte creditele acordate populaţiei şi depozitele bancare.

Studiul arată că România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în clasamentul creditelor acordate populaţiei şi în ce priveşte depozitele bancare. În ianuarie 2020, valoarea pe cap de locuitor a creditelor acordate populaţiei a fost, în România, de 1 555 de euro, ceea ce reprezintă sub 10% din media UE (15 561 de euro). Astfel, România se clasează pe ultimul loc şi în clasamentul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, după Ungaria (2 177 euro) şi Bulgaria (1 770 euro). Depozitele bancare ale populaţiei pe cap de locuitor s-au ridicat la 2 420 de euro, puţin peste o optime din media UE, acest lucru plasează România pe ultimul loc şi în clasamentul statelor membre, după Letonia (3 975 euro) şi Ungaria (3 135 euro).

Potrivit studiului, acest lucru se întâmplă în pofida faptului că, în perioada 2008-2020, economiile în România au crescut treptat şi semnificativ. Volumul creditelor – pe lângă creşterea constantă a creditelor imobiliare şi uşoara scădere a creditelor pentru nevoi personale – a crescut, de asemenea, cu mult peste inflaţie în ultimii 13 ani.

După cum arată datele defalcate la nivel regional, în Bucureşti şi în imediata apropiere a capitalei volumul creditelor acordate populaţiei este de peste trei ori mai mare decât media naţională. Transilvania se situează uşor sub media naţională.

În timp ce în România valoarea medie a creditelor pe cap de locuitor este de 1 555 de euro, în Transilvania aceasta este de 1 367 euro, iar în Ţinutul Secuiesc este de doar 497 de euro. În Transilvania, nivelul creditelor bancare pe cap de locuitor este remarcabil în Transilvania Centrală, la fel şi în Banat.

În ianuarie 2020, în Transilvania, proporţia creditelor neperformante a fost cea mai mare în judeţele din vest (Partium) (3,8%) şi în sudul Transilvaniei (3,4%), iar cea mai mică în Ţinutul Secuiesc (1,5%).

Media economiilor bancare este cea mai ridicată în Bucureşti şi în imediata apropiere a capitalei, unde depozitele pe cap de locuitor depăşesc de două ori media naţională. Transilvania se situează, de asemenea, uşor în urmă faţă de media naţională în statisticile economiilor bancare. În ianuarie 2020, în Transilvania, depozitele bancare pe cap de locuitor au fost de 2 156 de euro. În Transilvania Centrală această medie a fost de 3 015
euro, în Transilvania de Sud de 2 290 euro, în Banat de 2 127 euro, în Partium de 1 732 euro, în Transilvania de Nord de 1 572 euro, iar în Ţinutul Secuiesc de 1 453 euro.

Deşi, în perioada 2008-2020, în fiecare dintre regiunile Transilvaniei valoarea medie a depozitelor a crescut de aproximativ trei ori, în termeni absoluţi, se observă o creştere suplimentară a avantajului pentru regiunile cu economii mai puternice. Pe când media economiilor pentru un locuitor din Transilvania Centrală a crescut cu 2114 euro, cea a unei persoane din Ţinutul Secuiesc a crescut cu doar 972 euro.

Studiul complet poate fi găsit pe site-ul Erdelystat.ro.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one × one =