Parlamentul de la Chișinău este asaltat cu tractoare

Protestele agricultorilor moldoveni continuă la Chișinău și azi 16.12.2020, a doua zi de proteste, mai multe asociații din sectorul agroalimentar dezaprobând decizia Guvernului de a majora cota TVA de la 8% la 12%. În plus, nemulțumirile mai au la bază anumite nereguli ce țin de eliberarea incorectă a compensațiilor pentru cei afectați de intemperiile meteo din acest an. Argumentându-și revendicările, protestatarii au urcat astăzi cu tractoarele pe scările Parlamentului Republicii Moldova, pentru a-și exprima nemulțumirea față de politica statului în domeniul agriculturii.

Deși, dis-de-dimineață, fermierii din Piața Marii Adunări Naționale au mers pașnic cu tractoarele la Parlament, aici protestul s-a lăsat cu îmbrânceli între mascați și manifestanți, iar poliția a aplicat gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.

Temperatura evenimentului a revenit la normalitate o dată ce în fața protestatarilor au ieșit mai mulți reprezentanți ai opoziției parlamentare. Astfel, deputatul PAS, Mihai Popșoi, a ieșit anunând că PAS și Platforma DA vor depune astăzi moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu.

Dragi agricultori, vreau să vă informez că astăzi PAS și Platforma DA vor depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Căutăm semnături. Guvernul Chicu trebuia să-și dea demisia mai de mult. Chicu nu este aici, este în altă parte. Fac apel la calm”, a declarat Popșoi. Ulterior, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate a invitat șapte reprezentanți ai fermierilor la discuții cu fracțiunile parlamentare.

Evenimentele au intrat în albia dialogului și mai mulți reprezentanți ai agricultorilor care protestează în centrul capitalei au avut negocieri de aproape o oră cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare, în incinta Legislativului. Fermierii cer ca deputații să le îndeplinească revendicările.

La întrevederea cu agricultorii au venit deputați din opoziție – Alexandru Slusari, Andrian Candu, Mihai Popșoi, Sergiu Litvinenco, Inga Grigoriu, Nicolae Ciubuc -, care i-au asigurat că le vor susține revendicările în plenul Parlamentul și în comisiile parlamentare de profil. La discuții a venit și un reprezentant al Partidului Șor, vicepreședintele Parlamentului – Vladimir Vitiuc. Acesta le-a spus fermierilor că va discuta cu fracțiunea din care face parte pentru a decide cum vor proceda. Totodată, la discuții a participat și un singur reprezentant al PSRM, președintele Comisiei parlamentare pentru Agricultură, Radu Mudreac.

Discuțiile dintre agricultorii protestatari și deputați s-au finalizat, astăzi, cu decizia deputaților-negociatori de a merge la fracțiunile lor pentru a aborda solicitările agricultorilor, urmând că tot astăzi să le ofere fermierilor un răspuns. Până atunci, cei din urmă au anunțat că nu vor pleca acasă și că vor aștepta deciziile fracțiunilor parlamentare în incinta Parlamentului.

Later edit…

Spre seară, reprezentanții protestatarilor au ieșit din Parlament și au anunțat că demersurile lor nu au avut niciun rezultat palpabil. Aceștia a insistat că parlamentarii încearcă să-i fenteze, or producătorii agricoli au nevoie de pași și acțiuni concrete, în măsură să-i ajute pe producătorii agricoli din R. Moldova, afectați de intemperiile climatice ale anului agricol 2019-2020. până la Anul Nou, fermierii moldoveni s-au ales cu vorbe goale, iar protestele vor continua.

Zilele următoare, tractorul este cu poporul!

Balan Eduard

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twelve + seventeen =