Maia Sandu: „Guvernul trebuie să-și dea demisia imediat și să pornească mecanismul de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate”

În Parlamentul Republicii Moldova s-a format o nouă majoritate informală, pro-Igor Dodon, eurofobă și cleptocrată. Din noua coaliție informală fac parte socialiști, cei care dispun de 37 de mandate de deputați, apoi legislatorii lui Ilan Șor – cel care a fost condamnat la închisoare pentru implicarea în furtul miliardului și este fugit acum din R. Moldova, și un grup de transfugi din Pro Moldova, în frunte cu traseistul Sergiu Sârbu, cel care schimbă acum al patrulea partid. Noile componente ale coaliției numără împreună 14 deputați, iar, alături de socialiștii și doi independenții, însumează 53 de voturi (din 101, câți are Parlamentul RM – n.r.), ceea ce le asigură dreptul de a numi Guvernul. Această majoritate parlamentară a demonstrat deja că este una profund antinațională și că urmărește eminamente obiective dictate din exterior, fie din laboratoarele de la Kremlin, fie din oficiul unor afaceri oneroase.

Astfel, deputaţii PSRM şi ai Partidului Şor, asistați de cei Pentru Moldova, au votat joi, 03.12.2020, o lege prin care Serviciul de Informații și Securitate a trecut sub control parlamentar, iar directorul va fi numit în funcție de către Legislativ, pe un termen de 5 ani, și nu de către șeful statului. O altă lege votată de monstruoasa coaliție anulează alocarea terenului fostului stadion Republican pentru construcţia unui nou sediu al Ambasadei SUA. De asemenea, mai multe proiecte controversate au fost votate în prima lectură. Printre acestea se numără modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, o nouă lege privind funcţionarea limbilor, ce prevede un statut special pentru limba rusă, precum şi modificări legate de statutului autonomiei găgăuze.

Cu referință la resubordonarea SIS, este de remarcat faptul că în iunie 2019, PSRM și ACUM au votat împreună un proiect prin care șeful Serviciului Informații și Securitate era numit de Președintele țării și aprobat de Parlament, iar instituția trecea astfel sub control prezidențial. Ca numai după un an, Igor Dodon să renunțe la ideile sale, ca să slăbească, bineînțeles, pozițiile președintelui ales Maia Sandu. Potrivit legii adoptate, Serviciul de Informații și Securitate a trecut sub control parlamentar, iar directorul va fi numit în funcție de către Legislativ, pe un termen de 5 ani, și nu de către șeful statului. Propus de Partidul Socialiștilor, care îl susţine pe preşedintele încă în exerciţiu, pro-rusul Igor Dodon, acest proiect de lege este considerat de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintei alese Maia Sandu. Platforma Demnitate şi Adevăr (Platforma DA) şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională votul privind trecerea SIS din subordinea preşedinţiei în cea a parlamentului.

„Corupția omoară mai tare decât pandemia!”

În data de 04.12.2020, ca reacție la acțiunile socialiștilor în legislativ, președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu, a lansat un apel cetățenilor moldoveni, în cadrul unei conferințe de presă în limba română și rusă, de a veni la un miting de protest împotriva lui Igor Dodon și a socialiștilor.

Astfel, aproximativ 8.000 de cetățeni, simpatizanți ai PAS și PPDA, s-au adunat la data de 06.12.2020 în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, sub sloganul „Corupția omoară mai tare decât pandemia!”, pentru a protesta împotriva guvernării dominată de președintele în exercițiu, Igor Dodon (anexa nr.1).

Mesajele protestatarilor au invocat demisia actualului guvern, controlat de către președintele în exercițiu, filorusul Igor Ddodon, și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Guvernul trebuie să-și dea demisia imediat și să pornească mecanismul de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat Maia Sandu, în fața protestatarilor adunați. „În Parlament nu există 51 de deputați pe care îi doare inima pentru problemele agricultorilor, a medicilor, a pensionarilor și a oamenilor care se confruntă cu probleme grave. Suntem astăzi aici să-i avertizăm să amenințe poporul”, a adăugat Maia Sandu. Aceasta a mai spus că Igor Dodon „încearcă să dea foc la țară și să ne arunce în criză, să facă viața oamenilor și mai grea, să se răzbune pe oameni pentru că nu l-au votat.

Actuala guvernare este mai periculoasă decât pandemia, ei au furat și ne fură în continuare. Agricultorii sunt gata să vină cu tractoarele la Chișinău, să protesteze pentru a apăra voința și voința poporului”, a declarat un reprezentant al producătorilor agricoli din Republica Moldova, care a mai adresat un apel angajaților structurilor de forță să se desolidarizeze de actuala guvernare de la Chișinău.

Potrivit lui Maia Sandu, protestul de duminică „nu este al unor partide politice, nu este despre ideologii, dar este protestul oamenilor din această țară, a cetățenilor care merită o țară bună pentru toți”.

Supărat că nu a reușit să amăgească oamenii și de data aceasta, Igor Dodon încearcă să dea foc la țară. El încearcă să provoace haos, să adâncească criza, să ne țină în izolare internațională, să facă viața oamenilor și mai grea. Așa încearcă să se răzbune el pe oameni, pentru că nu l-au votat, să se țină de putere, ca să poată, în continuare, el și camarazii lui să fure nepedepsiți. Ignorând votul dumneavoastră din 15 noiembrie, el a încropit o majoritate parlamentară rușinoasă, PSRM – ȘOR, care a transformat Parlamentul într-o găinărie. Această majoritate este formată din deputați care au participat la furtul miliardului, care au reușit să se vândă de trei ori pe perioada unui mandat. Legile aprobate de ei în ultimele zile reprezintă un risc pentru securitatea statului. Aceste legi vin să reducă puterea președintelui, ca să nu putem lupta împotriva corupției, ele pun în pericol bugetul statului. Acest dezmăț trebuie oprit, anticipate. Cea mai scurtă cale spre alegeri anticipate este demisia Guvernului. Vreau să-l întreb pe prim-ministrul Chicu dacă-i place să fie Guvernul lui Șor, al expiratului Dodon, dacă vrea să protejeze în continuare acest Parlament compromis. Această nebunie trebuie să înceteze. Guvernul trebuie să-și dea demisia imediat și să pornească mecanismul de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate”, a mai menționat președintele ales, Maia Sandu.

La tribuna din PMAN a luat cuvântul și un protestatar din Autonomia Găgăuză, care, vorbind în limba rusă, a menționat că problemele generate de corupție îi afectează pe toți cetățenii și că sunt de condamnat intențiile actualei guvernări de a-i învrăjbi pe oameni pe principii de limbă sau etnie. „Dacă Igor Dodon și acoliții săi luptă cu Maia Sandu, atunci ei vor suferi eșec, deoarece ei, de fapt, luptă cu noi, cu întreg poporul Republicii Moldova, care nu mai suportăm fărădelegea și corupția”, a declarat protestatarul de la Comrat.

Cu toate că în PMAN au fost prezenți și alți lideri ai opoziției (Renato Usatîi, Andrei Năstase, etc.) aceștia nu au urcat alături de Maia Sandu pentru a se adresa populației prezente.

La finalul manifestației, în jurul orei 13.00, a fost citită și adoptată cu unanimitate de voturi o rezoluție:

Demisia urgentă a Guvernului Ion Chicu și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate

  1. Demisia urgentă a Guvernului Ion Chicu. Acest Guvern este principalul responsabil pentru agravarea situației economice și pandemice din țară. Este promotorul schemelor prin care continuă să se fure banii publici, iar populația sărăcită. Mandatul Guvernului Chicu a expirat, iar premierul trebuie să-și dea demisia.
  1. Declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Acest Legislativ este creația regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon și nu mai reprezinta voința cetățenilor si nici a poporului RM. El trebuie să fie dizolvat de urgență.
  1. Data alegerilor anticipate va fi convenită de președintele ales Maia Sandu în conformitate cu Constituția și partidele politice. Cerem anularea pachetelor de legi adoptate cu încălcarea tuturor procedurilor. Trebuie să întreprindem toate acțiunile constituționale legale și legitime, conforme actelor internaționale pentru a contracara uzurparea puterii în stat.

În loc de concluzii

În ceea ce privește reacția actualei guvernări, aceasta având o majoritatea parlamentară controlată de Igor Dodon, se va menține cel puțin până în primăvara anului 2021, chiar dacă nu se exclude demisia actualului premier Ion Chicu.

Chiar dacă actualul primar ar demisiona, el va fi substituit imediat cu un alt pion, poate chiar și mai devotat lui I. Dodon. Revoluția anti-Dodon va intra în expectativă, sărbătorile de iarnă nu vor aduce schimbarea guvernării cleptocrate de la Chișinău.

Referitor la rezoluția manifestanților, probabilitatea este mare ca niciun punct să nu fie îndeplinit în perioada imediat următoare deoarece I. Dodon are suficiente voturi pentru a numi oricâte guverne își poftește. Deoarece este iarnă, iar condițiile meteo nu sunt propice pentru derularea unor proteste de amploare, actualii guvernanți pot sta liniștiți până în primăvară, moment când se vor putea întreprinde diferite acțiuni.

Din păcate, Maia Sandu nu va reuși să schimbe actuala guvernare deoarece alegerile anticipate nu vor rezolva ecuația politică de la Chișinău. În cazul în care totuși se vor derula alegeri anticipate, Renato Usatîi va intra în forță deoarece este persoana pe care mizează Surkov, fostul consilier (materia cenușie) a președintelui rus. V. Putin. Pentru moment, Kremlinul controlează lejer politica de la Chișinău, fie fără anticipate prin guvernarea lui I. Dodon, fie cu anticipate prin guvernarea coordonată de R. Usatîi.

Balan Eduard

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

nineteen + seven =