Când ar trebui să aibă loc alegerile anticipate în R. Moldova pentru ca situația bugetar-fiscală să fie una stabilă

Premierul în exercițiu, Ion Chicu, consideră, la fel ca și Igor Dodon, că alegerile parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în luna mai 2021, iar până la 1 iulie să fie învestit un nou Guvern. Astfel, situația bugetar-fiscală va fi stabilă, fără riscuri majore. Declarația a fost făcută astăzi, după ce fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, l-a acuzat pe Ion Chicu că ar fi dat foc R. Moldova, iar acum urmărește dintr-o parte cine va reuși să stingă incendiul.

O astfel de situație politică în R. Moldova nu a mai fost, iar starea lucrurilor este destul de alarmantă. Când nu există guvern, țara este aidoma unei case de unde au plecat părinții, iar copiii au rămas „de capul lor”. În crizele politice, nesiguranța tinde să se transforme în ceva obișnuit. Se pare că R. Moldova va fi fără guvernare încă mult timp. Fără bani, fără siguranța în ziua de mâine, fără oameni stataliști. Cineva a dat focul acestei țări și urmărește dintr-o parte cine va reuși să stângă acest incendiu. În această situație, doar „pompierii voluntari” pot salva statul nostru. Când este incendiată o casă, toți sar în ajutor, iar ulterior poliția îi găsește pe cei care au făcut acest lucru și-i pune la pușcărie. Mai devreme sau mai târziu”, a scris Jizdan într-o postare pe Facebook.

Premierul în exercițiu Ion Chicu s-a simțit vizat și a venit cu o replică la adresa fostului său coleg din Guvernul Filip.

Atest că tot mai mulți politicieni, inclusiv foști colegi miniștri (care știu despre activitatea guvernului mult mai multe decât un Litvinenco sau un Grosu) vin cu scenarii apocaliptice privind situația în țară, care ar urma să fie până la alegerile parlamentare anticipate din mai. Stimați politicieni, vă rog mult să nu induceți oamenii în eroare și nu isterizați societatea. Activitatea cotidiană și administrarea lucrurilor pe domeniile de responsabilitate o asigură oamenii din ministere și instituții. Plecarea unui prim-ministru sau a unui ministru nu înseamnă blocarea activității ministerului/instituției. Anume un asemenea model am încercat să implementăm pe durata mandatului și sunt absolut sigur că am reușit. Ministerele rămân totalmente funcționale și cu oameni foarte responsabili. Lăsați specialiștii de acolo să lucreze și nu panicați societatea – asta voturi suplimentare la alegeri n-o să vă aducă”, a declarat Ion Chicu.

Sursa citată subliniază că toate instituțiile guvernamentale vor funcționa la capacitate maximă, după ce dânsul va renunța definitiv la funcția de premier pe 31 decembrie curent. „Dacă alegerile parlamentare vor avea loc în luna mai și un guvern nou va fi instalat până la 1 iulie 2021, situația bugetar-fiscală va fi una stabilă, fără riscuri majore. Bineînțeles, dacă oamenii din ministere vor fi lăsați să muncească și nu vor fi „cărați cu caravana” prin campanii electorale, ca altădată. Vă rog, manifestați respect față de specialiștii din ministere și nu speriați lumea, stimați politicieni”, a conchis Ion Chicu.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

16 − five =