UE deschide toate ușile pentru președintele Maia Sandu

unirea

În Uniunea Europeană (UE), toate uşile sunt deschise pentru preşedinte ales al Republicii Moldova, Maia Sandu”, a declarat preşedintele Forumului germano-moldovenesc, deputatul Bundestag-ului german, Fritz Felgentreu.

Potrivit corespondentului agenţiei Infotag de la Berlin, în cadrul unei discuţii cu genericul “Moldova după alegerile prezidenţiale”, desfăşurată luni seară, Fritz Felgentreu a spus că “Maia Sandu este foarte respectată şi recunoscută în UE, în timp ce preşedintelui în exerciţiu Igor Dodon i-a fost greu să găsească contacte la Bruxelles”.

Germania este interesată să consolideze statutul de drept în Moldova şi este gata să susţină cursul reformelor, iar victoria Maiei Sandu este un progres semnificativ. Nu exclud posibilitatea ca ea să fie invitată în Germania de Cancelarul german, Angela Merkel. Maia Sandu a reuşit să mobilizeze alegători cu diferite opinii în jurul luptei împotriva corupţiei, soluţionarea problemelor sociale şi economice fără a le pune în faţa unei alegeri – fie UE, fie Federaţia Rusă. Alegerea constantă între Occident şi Est, care s-a instituit în Moldova în ultimele decenii, a dus doar la stagnare”, a spus el.

Potrivit lui, noul preşedinte al Moldovei a primit un mandat clar şi bine definit de la popor.

Maia Sandu are o mare autoritate morală, dar puterile preşedintelui sunt limitate. Pentru a-şi îndeplini promisiunile, Sandu are nevoie de sprijin parlamentar. Dacă vor fi alegeri parlamentare anticipate, iar ea, împreună cu Partidul “Acţiune şi Solidaritate” (PAS), va reuşi să transfere dinamica alegerilor prezidenţiale la cele parlamentare, atunci se vor deschide noi oportunităţi”, a spus Fritz Felgentreu.

Deputatul Bundestag-ului german a subliniat că, pentru a crea o majoritate parlamentară stabilă, vor fi necesare mari renunţări.

Uniunea Europeană va monitoriza îndeaproape dezvoltarea situaţiei din Moldova, fără a exercita vreo presiune din exterior. În acelaşi timp, asistenţa financiară din partea UE va fi, ca întotdeauna, condiţionată de statutul de drept şi de implementarea reformelor”, a conchis deputatul.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

2 × 2 =