O jumătate de miliard de forinţi disponibili pentru sprijinirea activităţilor culturale ale minorităţilor naţionale

Secretariatul de stat ungar din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru relaţia cu cultele, minorităţile şi societatea civilă, a lansat un concurs de proiecte în cadrul căruia suma totală disponibilă pentru sprijinirea activităţilor culturale ale minorităţilor naţionale din Ungaria este de o jumătate de miliard de forinţi (aprox. 1,3 milioane de euro), a anunţat secretarul de stat Miklós Soltész, la inaugurarea unui grup statuar renovat, în oraşul maghiar Tata.

Oficialul ungar a spus că sumele care pot fi obţinute pentru sprijinirea câte unui proiect care vizează organizarea unor activităţi legate de religie, cultură şi tradiţii se încadrează între 200 000 şi 1,5 milioane de forinţi (între 500 şi 4000 de euro).

Potrivit apelului de proiecte publicat pe pagina de internet www.bgazrt.hu al Fondului Bethlen Gábor S.A., solicitanţii nu trebuie să aibă şi resurse proprii, iar sprijinul oferit va fi transferat într-o singură tranşă, sub forma unui avans, cu decontare ulterioară. Cererile pot fi depuse sau finalizate până la data de 2 decembrie.

Cultura izvorâtă din creştinism a creat plus valoare în ultimul mileniu şi ne este un real sprijin şi acum. Respectăm, iubim şi protejăm valorile create în trecut şi în prezent, încercările de a transmite cultura”, a spus Miklós Soltész.

Secretarul de stat a declarat că ideologiile distructive, negarea naţiunii, a patriei, a familiei sunt inacceptabile. “Faţă de aceste lucruri, noi vom proteja tot ceea ce este valoros, (…) bisericile noastre, preoţii şi credincioşii noştri. Vom apăra acele creaţii religioase şi non-religioase ale strămoşilor noştri şi vom apăra Europa cea cu rădăcini creştine”, a punctat Soltész.

Potrivit informării preşedintelui Autoguvernării Naţionale Germane din Tata, grupul statuar “Calvar” de la Tata, renovat cu un astfel de sprijin, a fost realizat în anul 1770, de către un mare maestru al acelor vremuri, Antal Schweiger.

Richard Schmidtmayer a subliniat că grupul statuar a fost unul dintre primele monumente sacre pe care Parohia din Tata le-a ridicat după eliberarea de sub turci şi care încă se mai află în locaţia sa iniţială, simbolizând catolicismul puternic al comunităţii de acest oraş.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

11 + sixteen =