Investiţia de la Paks continuă conform graficului

Paks

Investiţia de la centrala nucleară de la Paks continuă conform graficului, cu respectarea termenelor, proiectul nu este influenţat de evoluţia pandemiei – a declarat marţi, în cadrul şedinţei comisiei economice a parlamentului ungar, János Süli, ministru fără portofoliu responsabil pentru proiectarea, realizarea şi punerea în funcţiune a celor două blocuri noi ale centralei nucleare.

Süli a considerat o evoluţie semnificativă cele petrecute în anul care a trecut de la ultima sa audiere. Înainte de toate a pus în evidenţă depunerea cererii pentru autorizaţia de instalare la data de 30 iunie, adăugând că, prin urmare, autorizaţia va putea fi emisă de către Oficiul Naţional pentru Energie Nucleară (OAH) cel târziu în toamna anului 2021. După obţinerea acordului autorităţilor şi al UE, lucrările de terasament pot începe şi mai devreme, pentru acestea se aşteaptă primirea autorizaţiilor în cursul primăverii anului viitor. Lucrările care vor preceda construcţia plăcii de bază pot să dureze aproximativ doi ani.

Ministrul a mai spus că majoritatea facturilor de până acum ale primei faze au fost plătite cu rambursare anticipată, iar ministerul finanţelor negociază în prezent noi rambursări anticipate cu partenerul rus.

János Süli consideră siguranţa ca criteriu primordial al investiţiei de la Paks. Conform criteriilor proiectării, blocurile noi nu trebuie să pună în pericol mediul ambiant nici în caz de avarie şi nici în cazul unor factori externi.

Prin urmare a fost nevoie şi de asigurarea protecţiei fizice a unităţii, elaborând un plan special pentru aceasta – a afirmat ministrul.

El a subliniat că guvernul va construi cea mai modernă centrală nucleară.

Specialiştii ruşi au construit şi construiesc asemenea blocuri de generaţia a treia în mai multe ţări din toată lumea, în afară de Rusia şi în Finlanda, printre altele. Investiţia de la Paks este realizată în colaborare cu antreprenorul principal rus şi cu participarea furnizorilor ungari, europeni şi americani, proiectul se desfăşoară respectând transparenţa financiară şi fiind autorizat de Bruxelles – a completat ministrul.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

four × four =