George Soros ameninţă Ungaria şi Polonia

George Soros ameninţă Ungaria şi Polonia, a afirmat prim-ministrul ungar Viktor Orbán vineri, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului naţional de Radio Kossuth.

Premierul a calificat omul de afaceri ca cel mai corupt personaj al întregii politici mondiale.

Viktor Orbán a spus că George Soros plăteşte un număr mare de politicieni. El îi corupe cel mai mult pe birocraţii de la Bruxelles, care şantajează şi ameninţă Ungaria, a adăugat.

George Soros a publicat cu câteva zile în urmă un text lung în care a dat directive birocraţilor de la Bruxelles cu privire la ce au de făcut. Acest text a avut o reacţie cumpătată din partea reuniunii prim-miniştrilor din Uniunea Europeană: ei ştiu cum să soluţioneze o dispută şi o vor face “pe plan intern”, a precizat premierul.

El a subliniat că George Soros ameninţă Ungaria şi Polonia, deoarece în UE disputele se rezolvă prin discuţii.

În istoria Uniunii nu sunt rare disputele înverşunate pe tema bugetului, o consecinţă naturală a eforturilor de armonizare a intereselor celor 27 de ţări, a punctat Viktor Orbán.

A reamintit că, în vară, au decis că vor rezolva multe probleme dintr-o dată. Şi-au propus gestionarea crizei, pe care au legat-o de chestiunea bugetului septenal, apoi unii au încercat să introducă criterii politice, sub eticheta statului de drept. Prin urmare, cei 27 de prim-miniştri au pornit pe drumul cel mai greu, acum, însă, trebuie să rămână pe acest drum. Până la urmă vor cădea de acord, momentan însă vetoul declarat de Ungaria şi Polonia a oprit procesul legislativ.

Premierul a explicat că el este “afectat” mult mai mult de faptul că pot fi propagate minciuni fără scrupule despre Ungaria. Nu este un fenomen ieşit din comun, dar acum a atins un nivel pe care el nu l-a mai văzut. George Soros a scris că alegerile nu au fost secrete în multe localităţi din Ungaria. Este de necrezut câte distrugeri poate face un asemenea “om fără scrupule”, a declarat Viktor Orbán.

El a spus că vede posibilitatea compromisului la nivelul UE, soluţia poate fi însă acceptată doar dacă ea pune în valoare într-adevăr criterii de drept şi nu criterii politice. În momentul actual se încearcă crearea – “sub bagheta lui George Soros” – instituţii care ar putea obliga Ungaria, prin vot cu majoritate simplă sau cu două treimi, să demonteze gardul de la frontieră sau să-i primească pe migranţi. Ungaria refuză asemenea pretenţii, a afirmat premierul.

El a evidenţiat că liderii UE vor lua decizia de a lua împreună un credit pe termen de 30 de ani; acest proces nu va fi un “marş triumfal”, mai bine ar fi să rămânem afară, Ungaria însă nu vrea acest lucru, nu vrea să abandoneze statele aflate în dificultate.

Totodată Viktor Orbán a opinat că disputa nu are legătură, de fapt, cu banii, deoarece Ungaria este o ţară stabilă, care va realiza toate dezvoltările planificate pe următorii 10 ani, independent de disputele politice şi de Bruxelles. A adăugat că Ungaria poate să ia credit pe 30 de ani şi fără Uniune, pentru că se bucură de o apreciere stabilă pe pieţele internaţionale. Premierul a afirmat că nu demult a fost contractat un credit de 2,5 miliarde euro.

Ungaria stă astăzi solidă pe picioarele ei, astfel încât va supravieţui oricărei perioade dificile, dar între timp va reuşi şi să se şi dezvolte, a subliniat prim-ministrul, remarcând că acum nu ne aflăm în situaţia din 2008-2009.

Premierul a spus că, foarte probabil, vor fi suficiente cele 12 milioane de doze de vaccin pe care guvernul le-a rezervat în vederea apărării împotriva epidemiei de coronavirus. Încă nu se poate şti când va fi disponibil vaccinul, însă majoritatea surselor prevăd livrarea lui la sfârşitul primăverii, a completat.

El a subliniat că vaccinul, după părerea lui, nu este o chestiune politică ci una sanitară. Dacă undeva se va realiza mai devreme, atunci va fi o soluţie oportună ca şi Ungaria să comande din acea sursă, a adăugat premierul.

Nu George Soros trebuie să decidă care este vaccinul bun, acest lucru va fi hotărât de laboratoare şi de oamenii care pot alege liber dintre vaccinuri, a declarat Viktor Orbán. Prin aceasta el s-a referit la faptul că omul de afaceri a revendicat o anchetă privind sosirea în Ungaria a mostrei de vaccin rusesc.

Potrivit unui sondaj, majoritatea ungurilor ar alege vaccin de fabricaţie ungară, a precizat. Este mare lucru, a opinat premierul, deoarece în ultimii 30 de ani nu s-a impus logica “cumpără produsul autohton”.

El a menţionat că şi el are dubii cu privire la eficacitatea testelor rapide. Testarea în masă a fost ordonată pentru că asta s-a cerut, cei afectaţi se simt mai bine aşa.

Premierul a calificat ca o sarcină logistică dificilă organizarea testării şi în cele mai mici localităţi, “dar suntem pregătiţi s-o facem”. 2000 de studenţi vor participa la efectuarea acestei acţiuni, a spus.

Viktor Orbán şi-a exprimat părerea că testarea masivă va fi un exerciţiu în vederea vaccinării în masă, care va trebui executată la fel, după ce vaccinul va sosi.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

12 − one =