Ambasadorul Ucrainei la Budapesta a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria

Ambasadorul Ucrainei la Budapesta a fost convocat, marţi, la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, după ce însărcinatului ministerial István Grezsa nu i s-a permis intrarea în Ucraina, a declarat ministrul ungar de Externe şi al Comerţului Exterior, pe pagina sa de Facebook.

În declaraţia sa video, Péter Szijjártó a spus: şi-au exprimat indignarea pentru cele întâmplate şi i-au înmânat ambasadorului o scrisoare de protest.

Şeful diplomaţiei ungare a spus că au fost şocaţi să afle că István Grezsa, însărcinatul ministerial responsabil pentru dezvoltarea cooperării dintre judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) şi Ucraina Subcarpatică, precum şi pentru coordonarea programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, nu numai că a fost întors de la frontieră, ci a fost informat despre faptul că intrarea sa în Ucraina – ca înalt demnitar maghiar – este interzisă timp de trei ani.

Ministrul a amintit că în urmă cu două săptămâni şi jumătate a vorbit la telefon cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, ocazie cu care au stabilit să lase în urmă tensiunile apărute în urma alegerilor locale din Ucraina şi să se concentreze asupra chestiunilor pozitive, asupra punerii bazei unor poveşti comune de succes. În schimb, interdicţia aplicată lui István Grezsa nu arată o apropiere sau prietenie, o dorinţă de realizare a unor poveşti comune de succes, a explicat Szijjártó.

Ministrul ungar de Externe a spus că regretă acest lucru şi pentru că Guvernul Ungariei a încercat, întotdeauna, să aibă relaţii de bună vecinătate cu Ucraina, din moment ce şi pentru maghiarii din Ucraina Subcarpatică este util dacă cele două state au o relaţie bună.

A amintit că tensiunile au început atunci când, în timpul mandatului precedentului preşedinte ucrainean, maghiarilor din Ucraina Subcarpatică li s-a retras dreptul şi oportunitatea de a studia în limba lor maternă. Guvernul Ungariei a avut încredere în faptul că maghiarii vor redobândi aceste drepturi acum, în timpul mandatului noului preşedinte ucrainean. Deşi acest lucru nu s-a întâmplat până acum, guvernul maghiar a continuat să fie deschis şi cooperant, şi va continua să facă acest lucru.

Ministrul a amintit, de asemenea, că omologul său ucrainean i-a spus că “Ucraina Subcarpatică trebuie transformată într-o poveste comună de succes”. În acest sens, Péter Szijjártó a remarcat faptul că programele de dezvoltare maghiare implementate în Ucraina Subcarpatică, în valoare de zeci de miliarde de forinţi, conduc spre această poveste de succes, amintind că au fost renovate grădiniţe, şcoli, instituţii culturale, Ungaria a contribuit la funcţionarea unor spitale, au fost finanţate investiţii în domeniul protecţiei mediului. Acestea conduc spre această poveste comună de succes, nu interdicţiile de a intra în ţară, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

Péter Szijjártó a mai spus: speră că Ucraina va reveni, într-o bună zi, la dorinţa realizării acestor poveşti comune de succes şi la cooperarea bazată pe respectul reciproc. “Noi suntem pregătiţi pentru asta”, a spus.

La data de 26 octombrie, ministrul ucrainean de Externe a anunţat, printr-o declaraţie dată agenţiei de ştiri Interfax-Ukrajina, că Ucraina a interzis intrarea în ţară a doi oficiali maghiari de rang înalt – pe care nu i-a numit – motivul invocat fiind acela că aceştia au făcut propagandă politică în timpul alegerilor locale din Ucraina. La o conferinţă de presă care a avut loc la sfârşitul lunii octombrie, a anunţat că Ucraina este, totuşi, pregătită să continue cooperarea constructivă cu Ungaria. A adăugat, totodată, că într-un caz similar, ar fi avut un răspuns la fel de dur faţă de orice altă ţară.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

eight − five =