Viktor Orban: Europa Centrală devine tot mai importantă

Orban

Europa Centrală devine tot mai importantă şi tot mai puternică, iar centrul de creştere al întregii Uniuni Europene se deplasează spre est, către Europa Centrală, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, miercuri, în localitatea Kidricevo din Slovenia, la depunerea pietrei de temelie a construcţiei liniei electrice de interconexiune Pince-Cirkovce. Prim-ministrul Ungariei a relatat că la începutul anilor 2010 a parcurs mai multe cărţi care vorbeau despre cum va arăta deceniul dintre 2010 şi 2020. Le-a citit pentru a înţelege „unde se află limitele puterii predictive a minţii umane”, a spus.

În cărţile acestea nu scria nimic despre turnura americană de tip Donald Trump, nici despre Brexit, nici despre criza migraţiei, nici despre epidemie.

Toate acestea arată că “trebuie să avem mare grijă atunci când vrem să prezicem semnificaţia unui lucru, într-o perspectivă istorică”, a spus Orbán.

Cu toate acestea, ceea ce se face acum, aici, va fi inclus în cărţile de istorie care vor fi scrise despre anii 2020-2030. Şi asta întrucât nu este vorba doar despre o simplă conexiune energetică, ci şi despre “o conexiune importantă între două ţări importante”, a punctat premierul.

Viktor Orbán a spus că Europa Centrală devine tot mai importantă şi tot mai puternică, iar centrul de creştere al întregii Uniuni Europene se deplasează spre est, către Europa Centrală.

În opinia sa, atunci când importanţa unei regiuni creşte, ţările mari şi puternice vor încerca să câştige influenţă în zonă, astfel încât ţările şi regiunile importante devin şi scena jocurilor geopolitice. “Un astfel de loc a devenit şi regiunea noastră”, a adăugat Orbán.

Potrivit şefului guvernului de la Budapesta, şi Europa Centrală este astăzi scena unor jocuri geopolitice, deoarece importanţa sa a crescut. Acest lucru ar trebui să fie privit ca ceva normal, căci nu reprezintă o problemă, ci este un semn bun faptul că această zonă a devenit importantă, a spus.

Orbán a mai subliniat că politica energetică reprezintă în Europa Centrală, sau poate chiar pe întregul continent, “un important câmp şi instrument de luptă ” al jocurilor geopolitice.

Acum când vor fi conectate sistemele de energie electrică ale celor două ţări, când se va lansa investiţia necesară în acest sens, Ungaria şi Slovenia îşi vor consolida poziţia în cadrul jocurilor geopolitice, a spus. Dacă Slovenia ar reuşi să se pună de acord cu Ungaria asupra sistemului de conducte de gaz, acest lucru ar avea, de asemenea, o semnificaţie geopolitică, a adăugat Orbán.

Dacă s-ar reuşit creşterea capacităţii legăturii feroviare dintre cele două state, şi acest lucru ar avea o semnificaţie geopolitică, a mai spus.

Toate acestea ar putea spori independenţa şi suveranitatea celor două ţări, ar putea creşte forţa regiunii, totodată ar putea deveni mai protejate şi faţă de jocurilor geopolitice, putându-şi afirma mai bine propriile interese, a mai explicat prim-ministrul maghiar.

A subliniat că ceea ce se întâmplă acum, aici, reprezintă atât un interes comun al Sloveniei şi Ungariei, cât şi un interes al Europei Centrale.

“Atunci când un popor decide să se conecteze cu o altă ţară”, este nevoie de o anumită încredere, mai ales atunci când se conectează un lucru atât de vital, precum electricitatea, a punctat.

Viktor Orbán a amintit că Ungaria are o istorie specială, multă vreme a fost privită mai degrabă cu neîncredere şi a trebuit să investească multă energie în construirea unei relaţii de încredere cu vecinii săi. Acest lucru ba a avut succes, ba n-a avut, există ţări cu care relaţiile sunt foarte bune, a spus.

În opinia sa, în privinţa Sloveniei au întârziat cu asta, “cele două popoare nu prea şi-au acordat atenţie”, iar în ultimii 20-30 de ani şi-au trăit viaţa fără să se deranjeze unul pe celălalt.

Dar “acesta este un mare lux”, deoarece atunci când există două popoare care ar putea avea o relaţie de încredere reciprocă, care ar putea să îşi conecteze resursele, ambele vor ajunge mult mai departe, a declarat Orbán.

Prim-ministrul a sublinia că actuala conectare a liniilor este cel mai mare proiect comun al Sloveniei şi al Ungariei din ultimele decenii şi reprezintă un pilon principal al prieteniei şi al consolidării încrederii dintre cele două ţări.

Guvernul maghiar susţine cu toate puterile acest proiect, a declarat premierul.

Acesta a mai specificat: speră că această investiţie va face cele două ţări să-şi dea seama că sunt mult mai aproape una de cealaltă, decât obişnuiesc să creadă.

Viktor Orbán a vorbit şi despre faptul că, astăzi, cel mai mic preţ al gazului din Europa este înregistrat în Ungaria, iar preţul energiei electrice se află pe locul doi pentru consumatorii casnici. Este important ca sistemul energetic să fie unul dinamic, flexibil şi interconectat, a explicat.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

19 + thirteen =