Rep. Moldova: Exporturile de componente auto au ajuns la 730-740 de milioane de dolari

Pandemia de Covid-19 a generat un seism economic destul de puternic și-n Republica Moldova, dar a adus și revelații: dacă exportul de produse vinicole, domeniu de tradiție, se cifrează la 240 millioane de dolari anual, exporturile de componente auto au ajuns la 730-740 de milioane.

Datele au fost prezentate de Dep. Igor Munteanu, Președinte, Comisia de control al finanțelor publice, Parlamentul Rep. Moldova, în cadrul celei de-a patra ediții a dezbaterii video, parte a programului Integrare Economică Europeană, organizate pe 22 octombrie și având ca temă: ”Efectele Crizei Covid-19 asupra politicilor fiscale și alte politici publice”.

Este un factor nou, un element care vorbește despre reindustrializarea unei părți a economiei naționale și este un lucru foarte bun, pentru că ținem oamenii angajați și cu salariu mai mare decât cel mediu pe economie”, a comentat dep. Munteanu.

Incertitudini pe linie

Suntem foarte puternic afectați de această pandemie sub toate aspectele. Sunt foarte multe incertitudini legate de comportamentul de consum al populației și, de asemenea, incertitudini legate de repunerea pe făgaș normal a activităților productive. Desigur, este greu de comparat economia României cu cea a Republicii Moldova, anumite tendințe și pattern-uri sunt păstrate, odată cu proporțiile acestei comparații, dar trebuie să spunem că, în cazul Republicii Moldova, deciziile de politică economică au fost mult mai proaste, încă de la începutul pandemiei. S-au răsfrânt asupra stării de sănătate economică a companiilor din sectorul privat. În primele trei luni de pandemie, comerțul extern din Republica Moldova s-a redus cu 25 de procente, au scăzut importurile și exporturile. Exporturile, după o cădere de 35 de procente în luna aprilie, au început să își revină în luna iulie, căderea fiind de doar 5%. Importurile au scăzut în anul 2020 cu 27 de procente”, a fost tabolul economic, zugrăvit de parlamentarul modovean.

Sprijinul UE, o necesitate

În aceste condiții, potrivit alesului, ”Republica Moldova are nevoie urgent de un sprijin din partea Uniunii Europene, pentru a accelera liberalizarea pieței produselor petroliere și susține întărirea capacităților Consiliului Concurenței și a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetic”.

Progrese, în domeniul financiar

În domeniul financiar, Republica Moldova a realizat anumite progrese, mai ales că trebuie să comparăm cu fraudele din sistemul bancar din anul 2014, în sistemul bancar a fost transparentizat acționariatul, au venit bănci cu capital din Uniunea Europeană, inclusiv din România, drept consecință, sistemul bancar a fost pregătit de această criză și nu a fost afectat esențial. Leul moldovenesc s-a depreciat nesemnificativ față de euro și dolar, dar s-a apeciat foarte mult față de valutele regionale. Avem nevoie de un sistem unic de reglementare în domeniul financiar-bancar, după modelul german. Ministerul Finanțelor propune o reevaluare a tuturor acestor instrumente de fiscalitate pentru că nu are niciun sens economic să menținem o rată de 7 procente TVA la zahăr, în detrimentul altor subsisteme ale agriculturii”, a mai spus Igor Munteanu.

Ce este Integrare Economică Europeană

Programul de cooperare economică transfrontalieră Integrare Economică Europeană a fost lansat de Oameni și Companii în iunie 2020, cu sprijinul partenerilor AdInterim Consultum și Camera de Comerț și Industrie Iași.

Programul urmărește coagularea unei comunități relevante, care să susțină schimbul de bune practici, discuțiile și dezbaterile între partenerii mediului de business care operează în interiorul şi în afara graniţei, pentru identificarea soluţiilor de accelerare a integrării economice, în noul context generat de COVID-19. Programul conține dezbateri video lunare și are o secțiune dedicată, pe platforma GlobalManager.ro.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

nineteen − 1 =