Atac dur la societatea civilă din Republica Moldova. Dodon și serviciile rusești pregătesc terenul pentru falsificarea votului?

Moldova

În ultima săptămână, scena politică de la Chișinău a fost marcată de un scandal, care promite a fi începutul unui război crâncen între Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, aflat la guvernare și ghidat din umbră de serviciile secrete rusești, și societatea civilă din Republica Moldova.

La începutul săptămânii, portalul de investigații jurnalistice RISE Moldova a publicat un material, elaborat de comun acord cu centrul de investigație DOSIE (Dosarul), care adună informații despre activitățile ilegale ale regimului Putin din Federația Rusă și îl are printre fondatori pe unul dintre oponenții președintelui rus, Vladimir Hodorkovski.

Subdiviziune moldovenească a serviciilor secrete rusești

Acest centru de investigații (DOSIE) a intrat în posesia unor acte care demonstrează relațiile dintre unii politicieni moldoveni de stânga cu așa-numita „subdiviziune moldovenească” a Departamentului pentru relații interregionale și culturale cu țările străine din cadrul Administrației Președintelui Federație Ruse.

Potrivit datelor celor de la „DOSIE”, în afară de „stabilirea relațiilor” și „analiza detaliată a materialelor”, în lista sarcinilor acestui departament intră informarea lui Putin despre situația din Armenia, Azerbaidjan, Georgia (inclusiv Abhazia și Osetia de Sud), Uzbekistan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Kazahstan, Țările Baltice și Republica Moldova (inclusiv Transnistria).

Șeful Departamentului este generalul SVR (Serviciul de spionaj extern rus) Vladimir Cernov iar șeful subdiviziunii moldovenești – colonelul SVR Igor Maslov.

Acest Maslov este coordonatorul mai multor politicieni din Republica Moldova, inclusiv al lui Igor Dodon.

Subalternii lui Maslov au sarcina de a „supraveghea” viața politică din Republica Moldova: întocmesc note informative și rapoarte despre politicieni, monitorizează informațiile cu caracter compromițător, redactează discursurile care se referă la Republica Moldova, atât pentru demnitarii și politicienii ruși, cât și pentru cei moldoveni.

Datele analizate de centrul DOSIE arată că Igor Maslov expediază notele întocmite de subalterni șefului său direct – generalului Cernov iar acesta o transmite cartierului general al SVR, dar și șefului adjunct al Administrației Președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak.

Kozak este responsabil de relațiile cu țările CSI și cele ale Uniunii Economice Euroasiatice și face parte din cercul oamenilor apropiați de președintele rus, Vladimir Putin.

Păpușarii lui Dodon din serviciile secrete rusești

Investigația celor de la DOSIE arată cum pe durata lungii sale cariere politice, deputatul, iar ulterior președintele Igor Dodon, era coordonat de „subdiviziunea moldovenească” de la Kremlin cu care el, dar și alți politicieni din Republica Moldova, țineau legătura prin intermediari sau chiar direct.

Doar în 2016 – anul în care a fost ales președinte al Republicii Moldova, Dodon a luat avionul spre capitala rusă de cel puțin 10 ori.

Informația celor de la DOSIE este confirmată de agenda întâlnirilor lui Dodon pe care actualul președinte a salvat-o într-un telefon BlackBerry de care s-a folosit până la mijlocul anului 2017. De remarcat că nickname-ul (porecla) lui Dodon în discuțiile din grupurile private de pe acest telefon era Kremlinovici.

RISE Moldova a intrat în posesia agendei, a analizat-o și a prezentat dovezi ale interacțiunii lui Dodon cu reprezentanții mașinăriei ruse de propagandă și strategii politice care consolidează informațiile centrului DOSIE.

Investigația mai arată cum și alți fruntași ai socialiștilor sunt în relații strânse cu serviciile rusești. Spre exemplu, este prezentată o fotografie cum deputatul socialist Bogdan Țîrdea vobește cu unul din angajații subdiviziunii lui Maslov chiar la balconul sediului PSRM. În același timp, Igor Dodon iese din aceeași clădire. Imaginea ar putea fi o dovadă că Dodon și socialiștii tocmai încheiaseră o ședință cu coordonatorii lor de la Kremlin.

Potrivit unei afirmații a candidatei la postul de președinte Maia Sandu, făcută la o emisiune TV, în prezent, la Chișinău se află „un desant” format din 33 de specialiști în tehnologii politice de la Moscova, de fapt fiind vorba în cea mai mare parte de ofițeri ai serviciilor secrete ruse, care au misiunea să-l facă cu orice preț pe Dodon președinte pentru a doua oară.

Se așteaptă o fraudare masivă pe filiera transnistreană

Însă, potrivit ultimelor tendințe, șansele lui Dodon sunt tot mai mici. Iar pentru a-și atinge obiectivul, staff-ul electoral al acestuia, consolidat cu ofițeri SVR și note analitice de la Kremlin, este gata să recurgă și la o falsificare masivă a votului.

În acest context se încadrează mai multe declarații ale politicienilor moldoveni dar și a unor cercuri diplomatice occidentale și rusești.

Săptămâna trecută, ambasadorul american la Chișinău, Dereck Hogan, a declarat că va urmări foarte atent, alegerile de la 1 noiembrie, votul locuitorilor din regiunea transnistreană și și-a exprimat speranța că nu se vor fi acțiuni de manipulare a voturilor transnistrenilor așa cum s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2019. Declarația ambasadorului vine în contextul unor semnale clare că se pregătește din nou un vot masiv al deținătorilor de buletine de identitate moldovenești din regiunea transnistreană cum s-a întâmplat în 2016 dar și la parlamentarele din februarie, 2019. Atunci, zeci de mii de locuitori ai regiunii separatiste au fost aduși organizat în secțiile de votare și au votat pentru candidații pro-ruși. Unii din votanți au recunoscut pentru presă că chiar au fost plătiți pentru asta. Acum guvernarea lui Dodon de la Chișinău dar și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselschi pregătesc din nou un exod masiv al transnistrenilor la urne, ultimul chiar renunțând pentru perioada alegerilor la interdicțiile de circulație peste frontiera administrativă cu partea constituțională a Republicii Moldova în vigoare mai toată perioada pandemiei.

Hoțul strigă „prinde hoțul”

Deși declarația lui Hogan avea suficient temei, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că americanii ar umbla cu „telecomanda” la moldoveni.

Tot atunci, Lavrov a vorbit despre ONG-uri ca despre un pericol: „Trebuie să fim mai activi pe partea de societate civilă, inclusiv la finanțare. Chiar dacă nu ONG-urile sunt cele care conduc, ele sunt influente și majoritatea primesc finanțare 100% din banii guvernului american”.

Marți, 20 octombrie, și șeful Serviciului de spionaj extern al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, a acuzat Statele Unite că ar pune la cale o „revoluție” cu ocazia alegerilor prezidențiale, prevăzute la 1 noiembrie, în Republica Moldova, după modelul din Belarus și Kîrgîzstan, aceste foste republici sovietice fiind zguduite în prezent de proteste contra fraudării alegerilor.

Narîșkin mai menționează că Departamentul de Stat al SUA ar fi dat indicații Ambasadei americane din Chișinău să se pregătească de proteste în masă în cazul realegerii lui Dodon.

Atac asupra societății civile și presei libere

A doua zi, la 21 octombrie, deputatul socialist Bogdan Țîrdea, cel fotografiat alături de consultantul din serviciile rusești pe balconul sediului socialiștilor moldoveni, a lansat o carte cu acuzații grave la adresa ONG-urilor și mass-media din Moldova.

Acesta susține că prin societatea civilă pe care o sprijină în Moldova, „donatorii străini și-au creat aici o armată din 82 mii de oameni, care în momente strategice se implică în lupte”. Mai mult, în consonanță cu declarațiile lui Lavrov și Narîșkin, Țîrdea susține că această rețea de ONG-uri „a devenit o caracatiță”, care s-a infiltrat în toate ramurile puterii, în mass-media și domeniul științific.

Socialistul operează cu mai multe concluzii manipulatorii și informații false pentru a crea impresia că societatea civilă din Republica Moldova ar lucra împotriva interesului național.

În replică, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, s-a declarat „consternat de atacurile dure, nefondate și rău-intenționate, lansate la adresa societății civile și a mass-media independente din Republica Moldova”. Potrivit lui Michalko, pentru orice stat democratic, prezența unei societăți civile puternice și mass-media independente reprezintă „elemente necesare, care asigură progresul, dezvoltarea, transparența și împuternicesc cetățenii”.

Dodon este chemat să-și explice poziția față de atacul lui Țîrdea

Vineri dimineață, 23 octombrie, societatea civilă din Republica Moldova, reprezentată de către Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic, precum și alte organizații, a emis o declarație sub formă de alertă publică prin care își manifestă îngrijorarea față de atacurile fără precedent la adresa organizațiilor non-guvernamentale, partenerilor de dezvoltare și democrației, lansate de către deputatul Bogdan Țîrdea.

Acest atac constă în discreditarea, pe bază de falsuri și acuzații defăimătoare, a societății civile în ansamblul ei, dintre care ținta predilectă au fost organizațiile care lucrează cu precădere în domeniul apărării drepturilor omului, al reformei justiției, al combaterii corupției, al libertății presei, al reformelor pro-europene, al reformelor în domeniul social și medical”, se spune în declarație.

Societatea civilă de la Chișinău atrage atenție asupra faptului că atacul copiază tehnicile de dezinformare și de discreditare a adversarului specifice regimurilor totalitare, înainte de a acționa pentru eliminarea lui.

Semnatarii alertei publice, atrag atenția întregii societăți din Republica Moldova și partenerilor externi că atacul deputatului nu este doar un simplu exercițiu oratoric de inspirație totalitară, ci este un atac la adresa Constituției Republicii Moldova, a cadrului legal din Moldova, a ordinii de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor moldoveni.

Totodată, ei solicită Parlamentului, Guvernului, PSRM și altor politicieni dar și președintelui moldovean Igor Dodon să se distanțeze și să se dezică de manipulările lansate de deputatul Țîrdea și să nu le încurajeze sau să le preia. Dat fiind rolul său în stat, poziția pe care Dodon o adoptă este esențială pentru a transmite public dacă el respectă sau nu Constituția și legile din Republica Moldova.

Rusia va face tot posibilul pentru a păstra avanpostul geopolitic moldovenesc

Atacul lui Țîrdea la societatea civilă dar și reacțiile venite din partea oficialilor ruși, inclusiv a șefului serviciilor secrete externe Narîșkin arată că Rusia va face tot posibilului pentru a nu pierde avanpostul geopolitic din Republica Moldova, asigurat prin controlul lui Dodon și a partidului socialiștilor de la guvernare. Și așa cum o victorie onestă a lui Dodon este tot mai puțin probabilă, se pregătește terenul pentru falsificarea masivă a votului. Evident că primii care ar reacționa la aceste falsificări ar fi societatea civilă și mass-media independentă. Atacurile la adresa societății civile și a presei libere nu sunt decât partea unei campanii masive de defăimare, care are drept scop slăbirea și reducerea la tăcere a acestora după fraudarea alegerilor în favoarea lui Dodon.

Chislea Ion

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

five × two =