Ungaria şi Polonia vor înfiinţa un institut juridic comun

Ungaria şi Polonia vor lua măsuri comune împotriva „represiunii ideologice liberale” prin înfiinţarea unui institut juridic comparativ comun, a anunţat, luni, Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, după ce l-a primit pe omologul său polonez, Zbigniew Raut. Peter Szijjarto a afirmat că politicile celor două cabinete patriote, cu accente hotărâte pe interesele naţionale, bazate pe politici creştine, sunt adesea indigestibile pentru „mainstream-ul liberal internaţional”, care atacă în mod constant cele două ţări.

Institutul juridic comun “va acumula suficientă siguranţă juridică, bază şi cunoştinţe împotriva represiunii ideologice liberale”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

Peter Szijjarto a explicat că Polonia nu este doar un prieten al Ungariei, ci şi un camarad, şi cel mai apropiat aliat al său din Europa.

Capacitatea politicii externe a Ungariei de a-şi impune interesele depinde în mare măsură de forţa ţărilor din Grupul de la Visegrád (V4) şi de puterea alianţei dintre Ungaria şi Polonia. Prin urmare, accentul se pune întotdeauna pe intenţia de a consolida continuu relaţiile ungaro-poloneze şi pe consolidarea Grupului V4, a subliniat politicianul.

Acesta a subliniat că ţările V4 sunt în prezent cea mai apropiată şi cea mai eficientă alianţă, cu cele mai bune rezultate din Uniunea Europeană. “Dezbaterile dure în ce priveşte viitorului Europei le vom avea tot pe baza acestei solidarităţi şi cooperări”, a adăugat Szijjarto.

Politicianul a mai declarat că Polonia şi Ungaria resping noul pact al Comisiei Europene (CE) privind migraţia, întrucât este un document favorabil migraţiei, care ameninţă să declanşeze noi şi noi valuri de imigranţi, deşi, denumită altfel, cota obligatorie de relocare a refugiaţilor rămâne în continuare.

Ministrul ungar de externe a menţionat, de asemenea, că a fost iniţiată înfiinţarea “Centrului de Coordonare Visegrád”, sub conducerea Poloniei, pentru gestionarea epidemiei de coronavirus.

Peter Szijjarto a vorbit şi despre necesitatea stabilirii unei conexiuni feroviare de mare viteză între Varşovia şi Budapesta, prin Slovacia şi Republica Cehă. Negocierile pregătitoare sunt deja în desfăşurare, la sfârşitul acestui an părţile urmând să semneze un document care să stabilească bazele investiţiei, a semnalat politicianul maghiar.

Cooperarea în cadrul V4, care în acest an împlineşte 30 de ani, este unul dintre cele mai eficiente mecanisme regionale din UE, economiile ţărilor V4 se dezvoltă mai rapid decât cele ale ţărilor din partea de vest a continentului, a subliniat Zbigniew Rau.

Printre altele, acesta a menţionat că statele V4 sunt de acord în ceea ce priveşte Belarus şi sunt conştiente de faptul că şi societatea de acolo doreşte să îşi trăiască drepturile sale constituţionale şi să-şi modeleze propriul viitor.

Acest lucru va fi ajutat de un pachet pregătit la Lublin de către prim-miniştrii ţărilor V4, care va fi prezentat de prim-ministrul polonez, Mateus Morawiecki, la Consiliul European, a anunţat ministrul polonez de externe.

Potrivit lui Zbigniew Rau, noul pact al UE privind migraţia privează de alegere atât ţările gazdă, cât şi imigranţii.

Planul necesită o reflecţie şi o dezbatere mai profundă în care ne vom apăra poziţiile, a subliniat politicianul polonez.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

ten − 2 =