Szijjarto: Ungaria are toate şansele să se numere printre câştigătorii noii epoci a economiei mondiale

Budapesta

Economia ungară are toate şansele să se numere printre câştigătorii noii epoci a economiei mondiale în devenire” a spus ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Peter Szijjarto, luni la Budapesta.

Ministrul l-a primit în oficiul său pe deputatul britanic Liam Fox, după care, în cursul conferinţei de presă comune, a subliniat că pentru aceasta avem nevoie ca noul sistem care tocmai ia fiinţă să fie nerestricţionat, liber şi cinstit, pentru ca întreprinderile ungare să poată participa la competiţie fără limitări. De aceea este important ca Organizaţia Mondială a Comerţului (WTO) să fie condusă de o persoană care a ocupat funcţii guvernamentale în ţara sa şi are o experienţă serioasă în politică, cum este Liam Fox (Fostul ministru britanic al comerţului exterior, Liam Fox a fost propus de Marea Britanie pentru postul de director general al WTO.)

Szijjarto a precizat că „Liam Fox vizitează cinci capitale europene înaintea alegerii noului director general al WTO, iar prezenţa lui la Budapesta pune sub semnul întrebării opiniile cu privire la starea de izolare a politicii externe a Ungariei”.

În opinia ministrului ungar de externe, această alegere este cu atât mai importantă cu cât economia ungară este una din cele mai deschise din lume, iar ponderea ţării în comerţul global depăşeşte nivelul pe care l-ar justifica populaţia ei – datorită muncii oamenilor maghiari. În ultimii ani recordurile de export şi de investiţii au fost bătute încontinuu, a reamintit ministrul.

În opinia sa „suntem martori la naşterea unei noi ordini economice mondiale, o competiţie nouă, acerbă este în devenire, aceste procese fiind accelerate şi de pandemie. Ţările se împart în câştigători şi în perdanţi, iar Ungaria trebuie să facă totul pentru a se număra printre câştigătorii noii epoci în economia mondială”. Ministrul a adăugat că, pentru aceasta, ţara are nevoie de locuri de muncă, de aceea s-a creat o alianţă între guvern şi întreprinderi, în vederea înlocuirii tuturor locurilor de muncă pierdute din cauza epidemiei.

Péter Szijjarto a reamintit că 904 firme şi-au manifestat interesul pentru programul de creştere a competitivităţii lansat de guvern, firmele s-au angajat să efectueze investiţii, valoarea totală a acestora depăşeşte 400 miliarde forinţi (1,12 miliarde euro). Astfel s-a reuşit să se menţină 154 000 de locuri de muncă.

El a mai evocat faptul că, în virtutea acordului încheiat cu UE, marile întreprinderi pot beneficia de sprijin pentru investiţii fără limită superioară, ca urmare, 34 firme au anunţat investiţii mari în valoare de 120 miliarde forinţi (336 milioane euro) pentru lunile următoare.

Liam Fox a evidenţiat că WTO joacă un rol extrem de important în formarea economiei globale, în prezent se confruntă însă cu probleme grave, de ordin politic. Viitorul comerţului mondial constă în comerţul liber, de aceea şi organizaţia mondială trebuie să promoveze interesele acesteia.

El şi-a afirmat asentimentul vizavi de poziţia Ungariei, potrivit căreia este nevoie de o piaţă deschisă, liberă, aceasta trebuie asigurată şi în viitor. Comerţul liber este important şi din perspectiva menţinerii bunăstării şi securităţii, precum şi din punct de vedere social.

Răspunzând la o întrebare, politicianul britanic a precizat ca britanicii au luat o decizie democratică în momentul hotărârii de a părăsi Uniunea Europeană, ei au avut dreptul să ia această hotărâre.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

4 − two =