Szijjártó: este importantă participarea maghiarilor la alegerile locale din România

Budapesta

Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, a subliniat, vineri, la Oradea, importanţa cooperării între judeţele Hajdú-Bihar din Ungaria şi Bihor, precum şi importanţa participării maghiarilor la alegerile locale din România.

Ministrul ungar de externe a inaugurat, alături de omologul său român, Bogdan Aurescu, şi Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, secţiunea de cinci kilometri care leagă autostrada M4 din Ungaria cu autostrada A3 din România şi punctul de trecere a frontierei Nagykereki-Bors II. Ulterior, acesta a purtat discuţii cu liderii Organizaţiei Judeţene Bihor a UDMR, la Oradea.

După întâlnire, Péter Szijjártó a subliniat că noua conexiune de autostradă dintre Budapesta-Oradea şi Debrecen-Oradea deschide noi oportunităţi de dezvoltare. Acesta a explicat: “Obiectivul nostru principal este să stabilim cât mai curând posibil o legătură de cale ferată electrificată între cele două oraşe, Debrecen şi Oradea. În acest sens, studiul de fezabilitate a fost deja pregătit la Debrecen. Suntem pregătiţi să oferim pentru aceasta resurse din partea guvernului ungar; vom sugera guvernului român să apelăm şi la resurse oferite de Uniunea Europeană”.

În ceea ce priveşte epidemia de coronavirus, ministrul ungar de externe a menţionat că Ungaria şi-a închis frontierele pentru a nu trebui să ia măsuri restrictive în interiorul ţării din cauza virusului. Dintre cele şapte ţări vecine, numai spre România au fost menţinute deschise toate punctele operaţionale de trecere a frontierei.

La solicitarea UDMR, am decis să păstrăm deschise toate aceste treceri de frontieră. Mai mult, această situaţie este, de fapt, excepţională, o situaţie în care numărul trecerilor de frontieră deschise nu a scăzut, ci a crescut cu una. Am deschis şi a 12-a trecere la graniţa dintre Ungaria şi România”, a declarat ministrul.

Despre acordul încheiat cu UDMR Bihor, Péter Szijjártó a explicat că, în următoarea etapă, se vor concentra pe Partium (zona de vest a Transilvaniei) în ce priveşte Programul de dezvoltare economică din Transilvania. Acesta a mai adăugat că, până în acest moment, 6.000 de cereri au fost sprijinite în cadrul programului, pentru care au fost acordate 70 de miliarde de forinţi (193,95 milioane euro) din fonduri guvernamentale ungare. Cu această sumă a fost realizată o investiţie de 130 de miliarde de forinţi (360,21 milioane eruro), a subliniat politicianul. Acesta a adăugat că acum, din Partium, sunt aşteptaţi să aplice cei din agricultură, turism şi industrie, inclusiv întreprinderile mici şi mijlocii din
sectorul de prelucrare.

Péter Szijjártó a declarat că s-a înţeles cu senatorul Attila Cseke, preşedintele UDMR Bihor, ca Ungaria să contribuie cu resurse financiare la planurile maghiarilor din Oradea şi ale Bisericii Reformate pentru ca tinerii maghiari să poată studia la şcoală maghiară, pentru a se putea achiziţiona clădiri pentru şcoli, şi va oferi sprijin financiar şi pentru construirea unui cămin pentru elevii maghiari.

Ministrul ungar de externe a cerut maghiarilor, care locuiesc în Oradea şi în judeţul Bihor, să participe la alegerile locale din România, pentru că este vorba şi despre viitorul lor, despre viaţa lor. “Ar fi bine dacă proporţia maghiarilor şi puterea reprezentării politice maghiare ar fi echilibrate şi aici, la Oradea. Cer respectuos maghiarilor să participe la alegeri şi să sprijine UDMR. Este important ca noi, maghiarii, să fim uniţi. Este important să sprijinim la alegeri cea mai mare organizaţie politică maghiară, probabil, cu cele mai mari şanse, deoarece aceasta este şansa noastră de a avea o reprezentare mai puternică, aici, în Oradea, în judeţul Bihor şi în toată România”, a declarat Péter Szijjártó.

Ministrul a mai punctat: “Desigur, insist asupra principiului meu fundamental al politicii externe de a nu interveni în afacerile interne ale altor ţări şi, din acest motiv, subliniez că doresc să încurajez participarea maghiarilor la alegeri. Consider că acest lucru poate fi în concordanţă şi cu aşteptările politice ale României şi, se pare, că nici politicul din România nu a intenţionat să se amestece în politica internă a Ungariei, atunci când Victor Ponta a vorbit la un eveniment major al Partidului Socialist Ungar, cu puţin înainte de alegerile parlamentare, deci cred că nu avem de ce să ne fie ruşine în această privinţă”.

Vineri, Péter Szijjártó a primit Premiul “A Kezdet” (Începutul) din partea UDMR, cu care organizaţia maghiară din România îi onorează pe cei care ajută la prosperitatea maghiarilor din Transilvania, începând din 1989, anul înfiinţării acestuia.

Péter Szijjartó a primit premiul datorită proiectelor sale educaţionale şi de dezvoltare economică, şi pentru faptul că face multe pentru maghiarii din Transilvania, şi a susţinut întotdeauna activitatea UDMR, se arată în argumentaţia UDMR Bihor.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

sixteen − one =