29 septembrie – Prima zi mondială de luptă împotriva risipei alimentare instituită de FAO

Federația Băncilor pentru Alimente din România luptă împotriva risipei alimentare și sprijină persoanele aflate în dificultate

29 septembrie a fost declarată Ziua Mondială împotriva risipei alimentare de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations), o decizie pe care rețeaua Băncilor pentru Alimente din România o salută și o sărbătorește prin înființarea la începutul lunii septembrie a Federației Băncilor pentru Alimente din România – FBAR.

Băncile pentru Alimente colectează și distribuie ONG-urilor partenere produsele pe care producătorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le donează. Prima înființată a fost Banca pentru Alimente Bucuresti, urmată apoi de alte patru astfel de organizații în orașele: Cluj, Roman, Brașov și Oradea. La începutul acestui an, cele cinci bănci s-au afiliat într-o rețea informală a Băncilor pentru Alimente pentru a se putea sprijini reciproc în activitate și pentru a face schimb de produse atunci când există stocuri mai mari într-o anumită regiune, pregătind astfel înființarea unei Federații naționale.

În ultimii ani, activitatea Băncii pentru Alimente București, și, ulterior și a celorlalte Bănci Regionale din țară a fost sprijinită constant de un grup de companii: Lidl România, Metro România, Kaufland România, PENNY, Auchan, CHEP Romania, Kellogg’s, IWA, Unilever, Nestlé, Danone, Heidi Chocolat, Tymbark, Orbico România, Caroli Foods, Albalact, Covalact, LaDorna, Rarăul etc. care au înțeles să se implice mai mult în lupta împotriva risipei alimentare, sprijinind Băncile pentru Alimente.

Banca pentru Alimente București este o organizație non-profit neafiliată politic sau religios, care colectează și donează surplusul alimentar către peste 132 de ONG-uri care oferă servicii de asistență socială pentru mai mult de 26.000 de beneficiari finali: centre de zi pentru minori, cămine pentru vârstnici, centre de zi și rezidențiale pentru persoane cu dizabilități sau centre pentru victime ale violenței domestice, cantine sociale, în marea majoritate din București, Ilfov și Prahova.

In perioada ianuarie – august 2020, activitatea Băncilor pentru Alimente din Romania a fost mai intensă față de anul trecut. Cu efort și dedicație s-au colectat la nivel național mai mult de 1600 de tone de alimente, chiar și în noul context al pandemiei de COVID-19.

Chiar dacă riscurile pandemiei nu au trecut, echipele Băncilor pentru Alimente încearcă să lupte în continuare împotriva risipei alimentare și să fie alături de persoanele defavorizate care au nevoie de sprijin acum mai mult ca oricând.

Obiectivul asumat al Băncilor este acela ca alimentele și produsele nealimentare, considerate surplusuri, în care au fost investite resurse materiale și muncă, să nu ajungă pierderi sau risipă, ci să fie consumate de către cei aflați în dificultate și nu au putere de cumpărare.

În această categorie de surplus intră produsele:

– care prezintă erori de ambalare, etichetare și gramaj;

– provenite în urma activităților promoționale încheiate;

– care sunt consumate doar într-o anumită perioadă a anului;

– rămase în urma schimbării strategiei de marketing;

– aflate în apropierea datei de scadență;

– alte produse de care proprietarii nu mai au nevoie din diverse motive, dar sunt bune pentru consum/utilizare.

Dincolo de colectare, sortare și redistribuire a produselor primite, echipele Băncilor încearcă să identifice noi oportunități de colaborare atât pentru a asigura o varietate de produse colectate (pentru a oferi beneficiarilor alimente care să le asigure o dietă echilibrată) cât și pentru a promova ideea donării surplusului.

“Zilnic întâlnim provocări logistice, de finanțare sau de organizare a distribuirii optime a produselor, însă aspectele pe care activitatea noastră le implică ne motivează să continuăm: atât protecția mediului și sprijinul în tranziția către o economie circulară, respectiv un mediu sustenabil, cât și aspectul social întrucât persoanele defavorizate primesc ajutor alimentar, dar și o șansă în plus pentru integrare socială. De asemenea, există un impact pozitiv și la nivelul mediului privat întrucât companiile care donează își reduc pe de o parte costurile de distrugere a alimentelor care ajung la data scadentă și pe de altă parte pot beneficia de anumite facilități fiscale conform Legii nr. 227/2015 și Codului fiscal, în funcție de regimul de transfer al alimentelor: donație sau sponsorizare. “, a declarant Gabriel Sescu, președintele Federației Băncilor pentru Alimente din România.

Banca pentru Alimente București este prima organizație din România care funcționează conform principiilor FEBA – European Food Banks Federation, iar din anul 2019, în urma unei perioade de monitorizare și training, Banca pentru Alimente București este Proiect asociat al FEBA.

La începutul lunii septembrie 2020 cele cinci Bănci Regionale funcționale au pus bazele Federației Băncilor pentru Alimente din România – FBAR.Am fi încântați ca această Federație să devină în cel mai scurt timp membră cu drepturi depline a FEBA.

Pe viitor ne dorim ca activitatea să se extindă și să existe câte o Bancă Regională în fiecare euro-regiune care apoi să se alăture acestei structuri naționale”, a adăugat Gabriel Sescu.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

17 + ten =