Republica Moldova: Guvernare antinațională consolidată și opoziție pro-europeană răzlețită

Moldova

Deoarece Republica Moldova este o parodie de stat, nici președintele său, Igor Dodon, nu este mai breaz. O caricatură de politician ambulantă, zilele trecute a dat din nou cu piciorul pe la Moscova, timp de două săptămâni vizitând de două ori capitala Federației Ruse. Ce caută Igor Dodon la Moscova, nu este greu de imaginat, chiar în cazul în care nu dispui de informații veridice, din prima sursă. Iar Igor Dodon s-a deplasat la Moscova, afirmă unele voci, deoarece a fost convocat, în calitate de elev repetent, la o școală gestionată de către anumite structuri inteligente. În sarcina cărora stă misiunea de a corecta unele deficiențe ale clientului, fie de ordin psihic, fie de altă natură, care nu dau bine unui politician. Îndeosebi dacă politicanul respectiv s-a angajat să promoveze interesele expansioniste, revanșarde, ale unui fost imperiu, dar s-a atestat că nu-i ajung facultăți mintale și nici capacități intelectuale. Despre latura morală a problemei nici nu este cazul să mai discutăm.

După Strelka și Belka, Igor Dodon vrea și el să zboare, călare pe Sputnik

Șeful statului moldovenesc a declarat că este gata, primul dintre moldoveni, să testeze vaccinul rusesc anti-Covid, Sputnik V. Într-o intervenție televizată, acesta a spus că se află ”la un sanatoriu, lângă Moscova, unde continui niște investigații pe care le-am început în luna martie. Fiind aici, am discutat cu partenerii din Federația Rusă despre vaccinul anti-Covid care a fost elaborat și este în procedura de testare. Am văzut că există mulți sceptici, atunci când am anunțat despre acest vaccin, de aceea, vreau să vă anunț că sunt gata să mă ofer ca primul dintre moldoveni pentru a testa vaccinul anti-Covid propus de Federația Rusă. Vreau să fac acest lucru pentru cetățeni, ca să ajungă cât mai repede în Republica Moldova.”

Pentru a înțelege ce-l leagă pe Igor Dodon de Strelka și Belka, două cățelușe, vom face o scurtă incursiune în secolul XX. Pe la mijlocul secolului trecut, rivalitatea dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică atingea apogeul, concurența pentru explorarea spațiului cosmic fiind una acerbă. Prima etapă a competiției a fost câștigată de Uniunea Sovietică, care, în 19 august 1960, a lansat pe orbită nava cosmică Sputnik 5, având la bord doi câini, Belka şi Strelka, dar şi 40 de şoareci şi 2 şobolani. Pe 20 august 1960, după un zbor de 24 de ore, Belka şi Strelka, precum şi ceilalţi pasageri din specia rozătoarelor, au revenit în atmosferă, fiind într-o stare perfectă. Cele două căţele au participat chiar la o conferinţă de presă organizată imediat după aterizare în sediul agenţiei sovietice de presă TASS.

Igor Dodon – primul moldovean care va testa vaccinul anti-COVID. Cu cel contra prostiei cum rămâne?

Pe 20 august 2020, exact la trecerea a 60 de ani de la acel eveniment, Igor Dodon a imprimat o secvență video, în care anunța omenirea că vrea să testeze vaccinul rusesc anti-Covid ”Sputnik V”. Este o intenție salutară, chiar dacă unii insistă ca toți deputații socialiști să participe la procesul de testare, pentru un succes deplin al investigației. Privit mai mult ca o glumă, acest apel, adresat socialiștilor moldoveni, vine ca o reacție la caracterul nu doar profund antinațional al Partidului Socialiștior din Republica Moldova. Această formațiune promovează niște politici de te ia groaza, atât pe intern, cât și pe plan internațional. PSRM și liderul neoficial al acestei formațiuni, Igor Dodon, nu se sinchisesc să dialogheze cu cele mai imunde entități ale politicului internațional, precum, bunăoară, liderii Coreei de Nord. În timp ce toată lumea civilizată, inclusiv China și Rusia, impun sancțiuni și diverse măsuri contra liderilor regimului de la Phenian, șeful statului moldovenesc se laudă cu aprofundarea relațiilor bilaterale. „Am avut o întrevedere cu delegaţia din Republica Populară Democrată Coreeană, în frunte cu vicepreşedintele Comitetului Central al Partidului Muncitoresc din Coreea, președintele comitetului pentru diplomație a parlamentului coreean, Li Su Yong, care se află în Moldova la invitația PSRM pentru a participa la cea de-a XX-a aniversare de la fondarea partidului. Coreea are un potențial enorm pentru dezvoltarea relațiilor comerciale, fiind interesată de mai multe categorii de produse agricole din R. Moldova, în special de vinurile moldovenești și în scurt timp primele partide de vin moldovenesc vor fi exportate, în premieră, în această direcție”, a scris Dodon, în iulie 2017, pe pagina sa de Facebook. Astăzi observăm că așa-zisa ”dezvoltare a relațiilor comerciale” dintre Moldova și Coreea de Nord nu este altceva decât o perdea de fum, fără de niciun conținut economic. Minciunile șefului statului moldovenesc ascund, la modul banal, nimicnicia unor dorințe nesăbuite de a se face văzut pe harta globului, nimeni dintre politicienii serioși ai lumii nedorind să-l trateze de la egal la egal. Precum nici președinții României sau Ucrainei nu au agreat ideea unor întrevederi bilaterale oficiale, arătându-i, și pe această cale, unde îi este locul – printre lacheii politicilor revizioniste ale elitei mosovite.

Igor Dodon vrea să aducă Coreea de Nord la Chișinău, ca mod de viață și regim de guvernare

Actualul șef al statului moldovenesc își propune să schimbe Constituția, inspirat, cel mai probabil, din experiența tovarășilor săi din Coreea de Nord. Din intențiile-i afișate public, am înțeles că reforma constituțională ar urmări fortificarea autorității prezidențiale, prin oferirea de puteri și pârghii suplimentare. Igor Dodon, cu alte cuvinte, și-ar dori să fie un mic țar, după exemplul țarului rus sau al tiranului de la Phenian. Doar că ”țarul” de la Sadova a încurcat mistria cu primăria, numai ezitările și jumătățile de măsură ale liderilor formațiunilor pro-europene permițându-i să se mai dea mare și tare. Iar omul, este tot mai evident, a prins gustul puterii și va apela la toate mijloacele pentru a se menține la putere, chiar și cele ilegale. Iar ideea de a modifica Constituția, repet, se pare că vine de la exemplul Coreei de Nord. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi Partidul Muncii din Coreea de Nord, condus de dictatorul Kim Jong-Un, au semnat un acord de cooperare, acum trei ani. Anunţul a fost făcut de către vicepreşedintele formaţiunii nord-coreene, Ri Su Yong, la un eveniment festiv dedicat împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea PSRM. „Noi din tot sufletul dorim ca Partidului Socialiştilor să-şi consolideze în continuare statutul de partid dominant şi le dorim succes în dezvoltarea ţării”, a declarat Ri Su Yong în cadrul discursului ţinut la şedinţa festivă a PSRM. El a mai adăugat că, în pofida distanţei geografice îndepărtate, Coreea de Nord are sentimente neobişnuite faţă de Moldova şi poporul moldovenesc, iar aceste sentimente prieteneşti niciodată nu se vor schimba.

Opoziția de la Chișinău se pare că a uitat care este logica competiției politice

În Republica Moldova am întâlnit multe cazuri în care partidele şi politicienii au sacrificat obiectivele pe termen lung pentru succesul în alegeri. Precum se întâmplă astăzi, când formațiunile politice pro-europene merg separat la prezidențiale, neglijând, de fapt, interesul electorilor cu viziuni europene. Iar aceste interese urmăresc debarcarea guvernării filoruse, controlată de către Igor Dodon și alți interpuși ai Kremlinului, și reducerea capacității coloanei a V-a de a influența viața social-politică din Republica Moldova. Nedorința formațiunilor politice pro-europene de a a-și uni eforturile și goana efemeră după presupusele avantaje ale funcției de șef de stat ne va costa scump. În primul rând, alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent vor fi câștigate de către Igor Dodon. În al doilea rând, din nou va fi descurajat electoratul pro-european, care va răspunde prin absenteism masiv la parlamentare, ceea ce, din nou, va afecta vectorul integrării europene a Republicii Moldova. Degringolada de pe eșichierul politic de centru-dreapta, în aceste condiții, s-ar putea să reprezinte nu doar reflecția unor ambiții nesănătoase, ci chiar opera unor acțiuni premeditate, bine orchestrate și finanțate. Numitele forțe pro-europene de la Chișinău nu confirmă că ar înțelege care sunt mizele acestei perioade istorice și de ce anume acum este important să fie debarcată guvernarea mancurtă a PDM-PSRM.

Armata Republicii Moldova, condusă de Igor Dodon, va capitula și se va alia cu inamicul

Gravitatea situației din Republica Moldova a fost observată de către mai mulți comentatori politici, deputatul Iurie Reniță invocând mai multe argumente în acest sens. Dânsul susține că Igor Dodon, indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale din toamnă, va încerca, cu ajutorul stăpânilor săi de la Moscova, să destabilizeze și mai mult situația din țară, pentru a justifica o intervenție în forță, a avea pe cine acuza și, eventual, a-și recâștiga puterea. ”În acest scop, pentru crearea de haos și tensiuni stradale, vor fi aduse grupuri de provocatori din regiunea transnistreană, inclusiv militari ruși, care vor fi infiltrați în mediul protestatarilor. Acesta pare să fi fost unul dintre lucrurile discutate cu Krasnoselski, desigur, nu fără ca și în crearea acestui scenariu să-și fi băgat codița și Iurie Ciaika, reprezentantul Rusiei pentru Moldova… Un plan de acțiuni concret, cu termene de realizare, este gata la Moscova. Tot acolo se va decide și modul în care va fi finanțat PSRM în continuare, pentru campania electorală, precum și preluarea controlului asupra Curții Constituționale a Republicii Moldova, care încă poate să le creeze probleme lui Dodon și partenerilor săi…”, a mai spus deputatul Reniță.

Situația este și mai agravantă, pe motiv că armata, instituțiile de forță și cele inteligente sunt controlate de către pionii lui Igor Dodon. Ostașii Armatei Naționale au defilat recent, la Moscova, în Piața Roșie, ca niște păpuși mecanice, de parcă n-ar fi fost războiul de la Nistru, foame și deportări. În caz de agresiune armată străină, forțele militare moldovenești, cu I.Dodon în frunte, se vor alia cu inamicul și primii vor trage cu mitrlaliera în memoria părinților și buneilor noștri, masacrați de către bolșevici. Neglijând aceste perspective sumbre, forțele politice pro-europene și-au scos condidații la vânat voturi și, pe moment, nu există niciun indiciu că acestea și-ar putea uni forțele într-un efort comun. Fără de care, separați de orgolii, vom fi bătuți fiecare în parte și toți la un loc.

Eduard Balan

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

20 − thirteen =