Andrei Năstase: „Am intrat în competiție cu un oponent care controlează autoritar și integral resursa administrativă a țării”

Năstase

Interviu cu președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase

Dle Năstase, ați devenit actor politic activ al scenei politice moldovenești cam de la sfârșitul anului 2015. Care a fost mobilul real pentru renunțarea la o carieră strălucită de avocat și accederea în lumea politică?

Răspunsul e foarte simplu – am acceptat cu greu această provocare, la insistența sutelor de mii de oameni care veneau la protestele noastre și-și doreau o alternativă politică viabilă unor guvernări oligarhice și cleptocrate. Eram, de bună seamă, un avocat de succes, mi-am făcut un nume acasă și în străinătate, am apărat oameni și companii de aici și din afară, am câștigat dosare de rezonanță la CEDO, am apărat drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Mai mult, în 2015 eram pus în fața unei alternative – fie să fondez Platforma Civică Demnitate și Adevăr, fie să merg la Londra, unde să-mi fac doctoratul, având o bursă asigurată. Am decis să rămân, să lupt pentru oameni.

Ați fost înaintat din partea Platformei „Demnitate și Adevăr” ca și candidat prezidențial în scrutinul din 2016. La un moment dat ați decis să sprijiniți un candidat comun, un gest calificat de analiștii politici cu renume drept fără precedent în acest areal.

La acea vreme, înainte de a mă lansa în politică, am propus persoanei la care vă referiți să preia aripa politică a mișcării protestatare, preferând să rămânem împreună cu colegii mei pe platforma civică. Nu s-a acceptat, dar, după ce ne-am lansat cu Platforma ca structură politică, persoana respectivă s-a răzgândit și și-a constituit un partid clonă. De aici și necesitatea unui candidat comun, pentru a nu permite accederea în turul doi a candidatului lui Plahotniuc.

Dacă în 2016 a fost agreată ideea unui candidat comun, actualmente aceasta este respinsă. Am insistat pe inițiativa de identificare a unui candidat comun, integru, apartinic, dar nu am fost susținuți de către celelalte partide pro-europene și unioniste. Mai mult, cei de la PAS, în favoarea cărui candidat m-am retras în 2016, ne-au invitat pe toți, cu un cinism balcanic, să o susținem pe… Maia Sandu. Noi i-am oferit odată șansa. Nu ar fi fost o problemă, noi suntem capabili de sacrificii și în 2020, dar de sacrificii în interes național, nu în interes personal. Partea proastă a lucrurilor e că toate sondajele bune sau mai puțin credibile a dau pierdantă pe reprezentanta PAS. Dimpotrivă, ținând cont de specificul și așteptările electoratului nostru, candidatura mea este mai potrivită pentru o bătălie finală cu Dodon, bătălie pe care cu siguranță aș câștiga-o. Nu avem nicio garanție că nu se va repeta scenariul din 2016, cu atât mai mult cu cât, astăzi, Dodon este prea înrădăcinat în solul puterii, controlează integral și nestingherit resursa administrativă. De asta am solicitat să ne consolidăm rândurile, să trecem peste orgoliile politice exagerate și să înaintăm un candidat comun, care ne-ar reprezenta, în primul rând, Identitatea și Demnitatea națională.

Andrei Năstase ar putea obține sprijinul liderilor unioniști, la o anumită etapă a procesului electoral?

Andrei Năstase este român. Andrei Năstase are o relație construită pe încredere și respect reciproc cu liderii de opinie ai PNL-ului din România. Problema constă în altceva. Partidele unioniste de la noi sunt foarte dispersate. Între liderii acestor formațiuni există o concurență greu de argumentat. Se întâmplă așa de parcă acestea ar avea bazine electorale diferite, dar și obiective diferite. Cred însă că am găsi o soluție, măcar în cel de-al 12-lea ceas.

V-ați aflat puțin timp la guvernare – iunie–noiembrie 2019. Pe mulți alegători i-a decepționat coaliția efemeră cu deputații socialiști. Ați mai menționat că a fost un sacrificiu imagologic de dragul scoaterii statului din captivitatea oligarhică. Dacă s-ar repeta acel iunie 2019, ați proceda la fel?

A fost o decizie dificilă. Machiavellismul nu este doctrina mea de suflet, dar, dacă nu acceptam acest compromis de scurtă durată, nu l-am fi eliminat pe Vlad Plahotniuc din politică. Iar sistemul politic, justiția din țară – mai exact lipsa acesteia – gemeau demult sub controlul autoritar al oligarhului. Cred că blocul ACUM, Platforma DA –PAS, a pierdut mai mult din încrederea acordată de susținătorii lor în urmă asumării de răspundere în Parlament. Personal, am fost împotriva acestei decizii, care a fost gestionată de către dna Prim-ministru, consiliată de ministra Justiției. Acest transfer de putere a favorizat Partidul Socialiștilor, pe liderul neformal al acestora, președintele Igor Dodon. Astăzi, toate trei funcții-cheie în stat aparțin socialiștilor – președintele Republicii, speaker (președintele Parlamentului), premier. Este o poziționare preelectorală care defavorizează partidele pro-europene din opoziție. Am intrat în sezonul prezidențialelor cu un oponent care controlează autoritar și integral resursa administrativă a țării. Va fi o bătălie politică cu mize mari.

Dacă am proceda la fel ori ba? În politică orice zi, orice oră poate „rectifica” scenarii prescrise mult timp înainte. Dacă, ipotetic, am reveni la acele timpuri, altele ar fi condițiile Platformei DA față de PSRM și PAS, care au bătut palma.

Regret că foștii noștri parteneri de bloc electoral au compromis o stratagemă de consolidare a centrului-dreptei pro-europene. Noi ne-am dorit, în și după scrutinul parlamentar din 2019, să avem un guvern comun cu cei mai buni miniștri, apoi să avem un candidat comun și un staff comun în prezidențiale, astfel încât să reușim să renovăm clasa politică din Moldova – să venim cu viziuni și abordări obligatorii funcționării statului de drept, statului social, unde cetățeanul să fie respectat și securizat. Am obținut atunci și promisiunea Maiei Sandu de a mă sprijini în aceste alegeri, dar, din păcate, ulterior s-a răzgândit.

Înseamnă aceasta că, de fapt, dreapta politică admite o înfrângere în toamnă?

Dacă eșuezi să te pregătești, pregătește-te să eșuezi”. Nu vreau să fac prognoze pesimiste și nu-mi asum reponsabilitatea în numele dreptei politice. Cât privește Platforma DA, avem o echipă bine pregătită, care are experiența celor trei scrutine – alegerile primarului general al Chișinăului, din 2018, cele din 2019 și alegerile Parlamentare din 2019. Suntem „copți” pentru o guvernare democratică, suntem capabili să-l batem pe Dodon în turul doi.

Un subiect discutat des, actualmente, la Chișinău, ține de posibilitatea desfășurării alegerilor parlamentare anticipate. Luați în considerare și faptul că prestația lui Andrei Năstase în prezidențiale va determina și rezultatele obținute de formațiune într-un scrutin parlamentar ?

Trebuie de la bun început să remarc decizia Curții Constituționale, din iulie curent, de a nu permite suprapunerea alegerilor prezidențiale din toamnă cu cele parlamentare anticipate. O decizie salutară, care a stopat o eventuală compromitere a două exerciții ale democrației participative de importanță majoră.

Rezultatul scrutinului din 1 noiembrie va fi decisiv în acest sens – vom avea sau ba alegeri anticipate. Evident, șeful statului își dorește o majoritate parlamentară favorabilă. La această etapă, Igor Dodon reușește să mențină o fragilă coaliție majoritară din 51 de deputați, constituită din fracțiunea PSRM și fracțiunea PDM.

Totuși, un fenomen interesant se produce în Legislativul de la Chișinău. Recent, doi deputați din fracțiunea PDM au fost excluși, dânșii însă au confirmat că rămân în coaliția de guvernare. Ceea ce înseamnă că a început procesul de „absorbție” a democraților de către socialiștii din Parlament. După evadarea fostului lider, Plahotniuc, partidul a rămas fără resurse și se află în stare de „dezagregare”. Șansele acestora de a reveni în Legislativ sunt minime, de asta ar exista o oportunitate de resetare a puterii. Totodată, participarea partidelor în scrutinul din 1 noiembrie va însemna și o mobilizare electorală din perspectiva alegerilor parlamentare – anticipate sau ordinare.

Ce credeți că deosebește Platforma DA de celelalte partide ?

Curajul, dedicația, profesionalismul. Puterea de a rezista și a face schimbări. Faptul că suntem un partid antisistem de care se tem toți, în special cei care vor să bage mâna în buzunarul cetățenilor. Echipa noastră consolidată, trecută prin focul unor bătălii inegale. Reiterez, în contextul mișcării de protest din 2015, m-am lansat ca activist public, dar astăzi sunt politician. Mai mult, la această etapă de evoluție a democrației moldovenești, suntem unicul partid, capabil să adune în Piața Marii Adunări Naționale 100 de mii de susținători. Atâți am fost în septembrie 2015. Consider că armata noastră de simpatizanți nu s-a redus. Iar dacă s-a redus, doar din motivul că guvernarea de la Chișinău a favorizat, prin ineficiență, prin lipsa unor politici sociale, migrația de muncă a cetățenilor.

Suntem pregătiți pentru a efectua un schimb de putere în țară și a da start lucrurilor bune. În acest sens, este relevantă și moțiunea de cenzură pe care am înaintat-o în ultimele zile de sesiune a Legislativului, împotriva Guvernului Chicu. Doar câteva voturi nu ne–au ajuns pentru a debarca acest Executiv neprofesionist. Nu putem rătăci în sărăcie și derută geopolitică aproape trei decenii după declararea Independenței. Prin urmare, Platforma DA se asociază cu speranța și garanția schimbării. Pentru asta avem nevoie să câștigăm alegerile și să reclădim Moldova.

Mulțumim pentru interviu !

Interviu realizat de Eduard Balan

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

4 × 4 =