Peste 6,2 milioane de euro în sprijinul comunităţilor maghiare de peste hotare

Comunităţile maghiare care trăiesc în Bazinul Carpatic şi în diasporă, respectiv organizaţiile din Ungaria care urmăresc realizarea obiectivelor politicilor naţionale, vor primi sprijin în valoare de peste 2,2 miliarde de forinţi (6,2 milioane euro), a anunţat, marţi, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, într-o conferinţă de presă, la Budapesta.

János Árpád Potápi a semnalat că, din cauza epidemiei de coronavirus, nu s-a putut acorda sprijin pentru evenimentele din primăvară-vară. Politicianul şi-a exprimat speranţa că, în a doua jumătate a anului, impedimentele vor fi eliminate şi graniţele vor fi redeschise.

Acesta a prezentat rezultatele celor patru apeluri de proiecte anunţate în decembrie 2019 pentru cadrul de finanţare. Secretarul de stat a anunţat că Budapesta va sprijini cu 1,5 miliarde de forinţi (4,24 milioane euro) educaţia şi cultura maghiară de peste hotare, din care un miliard de forinţi (2,8 milioane euro) a fost acordat printr-un apel central de proiecte şi 500 milioane de forinţi (1,4 milioane euro) prin patru apeluri regionale.

2 244 de solicitări au fost primite la apelul central de proiecte, dintre care 655 au primit finanţare. 1 504 de cereri au fost primite la apelurile regionale, dintre care 691 vor fi subvenţionate.

Vor primi finanţare, printre altele: Asociaţia Maghiară a Persoanelor cu Deficienţe de Vedere din Transilvania, pentru achiziţionarea de echipamente, precum şi Centrul de Etnosporă şi Pelerinaj din Deva, pentru finalizarea lucrărilor şi inaugurarea Centrului.

De asemenea, vor fi susţinute atelierele pentru tinere talente ale Fundaţiei Colegiului “Bethlen Gábor” din Aiud, iar la Târgu Mureş, programul de pregătire profesională “Inteligent pe meleagurile natale” (Szülőföldön okosan), a explicat detaliile Árpád János Potápi.

Peste 87 de milioane de forinţi (peste 246 000 de euro) au fost alocaţi pentru sprijinirea activităţii organizaţiilor de tineret şi cercetaşi. Din cei 181 de solicitanţi, 115 vor primi subvenţie.

De aceste resurse vor beneficia organizaţiile cercetaşilor maghiari din Bácska de Nord (Sud-Estul Ungariei) şi din Ucraina Subcarpatică. Budapesta va susţine organizarea serilor istorice care promovează ştiinţa, cum ar fi: marcarea, în Komárom, a 100 de ani de la Trianon sau salvarea valorilor tradiţionale în Ţinutul Secuiesc prin prezentarea şi predarea unor meşteşuguri populare pe cale de dispariţie, în Cârţa, respectiv instruirea tinerilor voluntari din Alba Iulia.

364 de milioane de forinţi (1,3 milioane euro) sunt disponibili pentru organizaţiile maghiarilor care trăiesc în diasporă şi asociaţiile care oferă educaţie în limba maghiară. Dintre cei 449 de aplicanţi, 261 vor primi finanţare.

Secretarul de stat pentru politici naţionale a menţionat, de asemenea, că va fi alocat un fond de 250 de milioane de forinţi (707 000 euro) pentru sprijinirea programelor de înfrăţire şi cooperare dintre localităţi, program lansat în 2015. Au sosit 373 de solicitări, dintre care 172 au fost aprobate.

Consiliile locale municipale şi judeţene din Ungaria pot aplica pentru implementarea unor programe realizate în comun cu una sau mai multe localităţi de peste hotare. Până în acest moment, datorită programului, au fost stabilite peste 1 200 de legături între aşezări din Ungaria şi cele din străinătate, a declarat Árpád János Potápi. Acesta a menţionat, spre exemplu, stabilirea unei noi relaţii de înfrăţire între Dombóvár şi Gheorgheni.

În concluzie, politicianul a explicat că apelurile deschise de proiecte, organizate anual de Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale, sunt unele dintre cele mai importante forme de sprijin pentru maghiarii din afara graniţelor Ungariei.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

three × 2 =