La Budapesta a avut loc un protest împotriva celor întâmplate la portalul de ştiri maghiar Index

La Budapesta a avut loc, vineri seară, un protest organizat de partidul maghiar Momentum, din cauza situaţiei formate la portalul maghiar Index. Manifestanţii au pornit de la redacţia portalului de ştiri şi s-au îndreptat către Castelul Buda, protestând împotriva demiterii redactorului-şef al portalului, totodată pentru apărarea libertăţii presei.

Demiterea redactorului-şef Szabolcs Dull a fost iniţiată miercuri, de către László Bodolai, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fundaţiei pentru Dezvoltare Maghiară, în calitate de reprezentant juridic al angajatorului Index. Vineri, portalul a emis un comunicat prin care a anunţat că pleacă toată conducerea redacţiei, alături de aproape toţi angajaţii.

Jurnaliştii de a Index au arătat că “are sens să ai coloană vertebrală în Ungaria”, a spus András Fekete-Győr, preşedintele Mişcării Momentum, în faţa protestatarilor adunaţi la clădirea Oficiului Guvernamental al Prim-Ministrului şi în piaţa în care se află oficiul preşedintelui maghiar.

Jurnaliştii aceştia au trebuit să se ridice în picioare, pentru că la o sută de metri de aici “există un om mic, laş, care nu se poate uita în oglindă”, a spus politicianul de opoziţie. “Ne-am săturat de politicienii laşi, de propagandişti, de cavaleri ai “Sistemului Cooperării Naţionale”, a mai adăugat acesta.

Eu vreau să construiesc o Ungarie a oamenilor curajoşi, unde să existe şanse de dezvoltare, unde există presă liberă, o mass-media publică independentă echilibrată, o Academie de Ştiinţe independentă, unde există CEU şi există Index, a declarat preşedintele Momentum.

“Aici nu vorbim doar de o presă independentă, ci despre întreaga noastră viaţă. Şi asta pentru că presa liberă este cea care oferă un fundament, un cadru, o direcţie, nişte indicatori cu ajutorul cărora să interpretăm ceea ce se întâmplă în lume, ceea ce se întâmplă în Ungaria, ceea ce se întâmplă cu noi, cu vecinii noştri, cu profesorii noştri, cu asistenţii noştri medicali, cu profesorii noştri, cu toată lumea care trăieşte şi lucrează în această ţară”, a spus Anna Orosz, vicepreşedintele Mişcării Momentum.

Când presa independentă este distrusă, aceste ferestre către adevăr sunt închise şi sunt înlocuite cu propriile lor minciuni, a spus.

Această mişcare nu poate fi ultima, “trebuie să continuăm!”, a punctat deputatul independent Ákos Hadházy, prezent la protest.

Politicianul a spus: nu există vreun sistem împotriva căruia să nu se poată lua măsuri în mod eficient, însă cu cât dictatura este mai mare, cu atât mai mare nevoie este şi de o rezistenţă puternică.

La protest a luat cuvântul şi publicistul Balázs Gulyás, designerul şi creatorul de modă Zoltán Herczeg, respectiv Tamás Szekeres, care a fost redactorul-şef al mai multor cotidiane naţionale.

Protestul care a început în faţa redacţiei Index a fost anunţat de Momentum; la eveniment şi-au făcut apariţia politicienii mai multor partide de stânga, putând fi observate steaguri ale Coaliţiei Democratice (DK), ale “Politica poate fi şi altel” (LMP), ale Jobbik şi ale Partidului pentru Dialog (MP). În apelul pe care l-au lansat, organizatorii au anunţat că îi aşteaptă la protest pe cei care sprijină presa liberă şi o ţară liberă.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fourteen + eleven =