Dan Manolescu: Schimbările politice au adus tot felul de blocaje în R. Moldova

”Acordul de asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană a avut un început destul de bun, ulterior, schimbările politice au adus tot felul de blocaje, iar în ultimii patru ani lucrurile baleiază între Est şi Vest”, a fost una dintre ideile susținute de Dan Manolescu, Președintele Camerei Consultanţilor Fiscali, în cadrul primei dezbateri video din programul de comunicare profesională transfrontalieră ”Integrare Economică Europeană”. Tema ediției a fost ”Presiunea asupra activității economice în era post Covid -19. Rolul bunelor practici de reglementare și control pentru ieșirea din criză”.

Dimensiunea pieței, sub așteptări

”Vă vorbesc atât din poziţia de preşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali cât şi din punctul de vedere al unui investitor în Republica Moldova. În urmă cu zece ani, am deschis acolo o firmă de consultanţă fiscală şi audit. La momentul acela, prefiguram că piaţa de business din Moldova se deschide şi sunt oportunităţi interesante. Nu ne-am înşelat în totalitate, însă, în 2014, am închis acea firmă, deoarece dimensiunea pieţei nu a fost cea la care ne-am aşteptat noi”, a explicat Manolescu.

Dans între Est și Vest

”Ulterior, în perioada 2016-2017, am lucrat, în calitate de consultant al Băncii Mondiale, pentru implementarea unor măsuri. Acordul de asociere al Moldovei la UE a avut un început destul de bun, ulterior, schimbările politice au adus tot felul de blocaje, iar în ultimii patru ani lucrurile baleiază între Est şi Vest. Dacă îmi aduc bine aminte, embargoul din 2013 coincide cu începutul discuţiilor pentru acordul de asociere, adică embargoul a venit tocmai pe fondul acestei opţiuni pe care Moldova a avut-o, la acel moment. S-a semnat acordul în 2016, a început implementarea, dar, în urma alegerilor, Alianţa Pro Europeană nu a mai avut aceeaşi susţinere. Din ce am văzut acum câteva zile, preşedintele Dodon nu vede posibilă o aderare, în următorii 10-15 ani. Probabil că această baleiere între cele două zone face din Moldova o zonă tampon. Această zonă de mijloc creează, totuşi, o platformă care să caute noi oportunităţi, atât în zona UE, cât şi în zona de Est, dar depinde de fiecare business în parte”, a mai arătat Președintele Camerei Consultanţilor Fiscali.

Din punct de vedere al efectelor economice create de pandemie, Manolescu a spus că ”lucrurile sunt la început, nu avem nimic concret, probabil că vom afla, pe măsură ce lucrurile evoluează; miza economică va ajunge la apogeu, dar, deocamdată, lucrurile sunt la început, trebuie să vedem ce urmează şi cum ne adaptăm acestor realităţi”.

Despre ”Integrare Economică Europeană”

Programul ”Integrare Economică Europeană” urmărește coagularea unei comunități de lideri care să susțină schimbul de bune practici și să faciliteze discuțiile și dezbaterile mediului de afaceri din estul Europei, pe calea integrării economice europene, astfel încât, prin cooperarea între regiuni și organizații, să se identifice soluții care pot fi implementate eficient.

La prima ediție, au participat, din Republica Moldova, reprezentanți ai EBA, AMCHAM, FIC, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, ODIM, CALM, Asociția Patronală MĂR, Agenția Națională de Investiții, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, ANOFM și Ministerul Economiei și al Infrastructurii. Au avut alocuțiuni speciale europarlamentarul Dragoș Pîslaru, Președintele Camerei Consultanților Fiscali Dan Manolescu, Rodica Verbeniuc, Director General al Agenției Naționale de Investiții, Nicolae Furtună, Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Mila Malairău- Amcahm Moldova. Managerii grupului Purcari și ai fondului de investitii EquiLiant Capital și cei ai European Business Association Moldova au avut, de asemenea, intervenții, în timpul dezbaterii.

Programul ”Integrare Economică Europeană”, dezvoltat de Oameni și Companii, în colaborare cu Ad Interim Consultum și Camera de Comerț și Industrie Iași, va continua cu întâlniri lunare și are o secțiune dedicată, pe platforma GlobalManager.ro.

GlobalManager.ro are +700 de abonați, executivi și antreprenori, și este una dintre cele 19 platforme digitale, adresate unor comunități business și profesionale, dezvoltate de Oameni și Companii.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

10 + five =