Criza politică de la Chișinău s-a accentuat

Moldova

Criza politică de la Chișinău s-a accentuat la cote fără precedent în momentul în care miercuri, 1 iulie 2020, a apărut vestea că mai mulți deputați ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) l-ar fi sechestrat pe deputatul Ștefan Gațcan și l-ar fi obligat să-și depună mandatul de parlamentar.

Această sechestrare a survenit după ce cu o zi înainte, marți 30 iunie 2020, Ștefan Gațcan a declarat că a plecat din PSRM și s-a înscris în formațiunea „Pro-Moldova”, formațiune politică desprinsă din Partidul Democart din Moldova și condusă de Andrian Candu. Imediat după ce a fost făcut acest anunț, autoturismul noului membru al „Pro-Moldova” a fost oprit în trafic de către un grup de membri ai PSRM care l-au amenințat. După acest caz de ultraj, Gațcan a înaintat o sesizare organelor de poliție și Procuraturii Generale. Miercuri, acesta s-a deplasat la Parlament pentru a participa la o ședință, moment în care a fost înghesuit într-un birou de un grup de parlamentari socialiști, conduși de Vasile Bolea, care l-au forțat să semneze demisia din funcția de parlamentar.

Seara, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, primarul de Bălți, Renato Usatîi a declarat că deputatul a fost scos din R. Moldova, după ce asupra sa ar fi fost aplicată inclusiv forța fizică. Informația privind părăsirea Republicii Moldova de către Gațcan a fost la scurt timp confirmată de către Poliția de Frontieră.

Ce a motivat acțiunea socialiștilor?

Acțiunea socialiștilor poate fi justificată prin prisma faptului că PSRM a pierdut prin plecarea lui Gațcan majoritatea în Parlament și se simte amenințat totodată de faptul că restul partidelor parlamentare fac mișcări spre încheierea unei alianțe conjuncturale anti-PSRM sau anti-Dodon. De asemenea, sechestrarea lui Gațcan poate fi privită și ca o lecție pentru alți deputați socialiști care și-ar fi manifestat intenția de a părăsi partidul condus de Zenaida Greceanîi.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, susține că președintele moldovean Igor Dodon va rămâne până la alegerile prezidențiale fără fracțiunea PSRM din Parlament, după ce mai mulți deputați socialiști vor părăsi partidul condus de Zinaida Greceanîi. Acesta l-a avertizat pe Dodon pe 19 iunie că fracțiunea PSRM se va subția și chiar a anticipat că Ștefan Gațcan va fi primul socialist care va deschide „drumul plecărilor”. Potrivit lui Carp, mai urmează și alte plecări, iar Dodon riscă să ajungă la alegerile prezidențiale cu doar 4-5 deputați în fracțiunea PSRM.

Prin acțiunea lor, deputații socialiști au reușit să treacă acele linii roși, să-și atragă oprobriul întregii societăți moldovenești. Chiar dacă deputatul Florin Gațcan nu este ușă de biserică aceasta nu justifică sechestrarea și forțarea sa pentru a-și depune mandatul. Vor urma lucruri interesante, funcție de cum vor reacționa reprezentanții ambasadelor din Chișinău.

Societatea moldovenească ar dori o schimbare politică sau nu?

Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de IMAS pentru luna iunie 2020 și prezentat opiniei publice azi, 50% dintre persoanele intervievate au declarat că își doresc declanșarea de alegeri legislative anticipate, având în vedere situația politică actuală. În același timp, 44% nu susțin ideea anticipatelor, iar 6% nu au știut ce să răspundă.

Studiul mai arată că 38% dintre respondenți își doresc ca scrutinul anticipat să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, 17% – mai devreme de ziua prezidențialelor, iar 11% – după ziua alegerilor președintelui. Alte 24% – nu își doresc alegeri parlamentare anticipate.

Conform aceluiași sondaj, peste 74% dintre respondenți susțin că lucrurile în R. Moldova merg într-o direcție greșită, în timp ce doar 16% sunt de părere că ceea ce se întâmplă în țară respectă o direcție bună, în timp ce 10% dintre moldoveni nu au știut ce să răspundă la această întrebare.

Pe de altă parte, chiar dacă R. Moldova se îndreaptă spre o direcție greșită, la întrebarea „Cât de mulțumit sau nemulțumit sunteți de felul în care trăiți”, doar 23% au declarat că nu sunt mulțumiți, în timp ce 31% au declarat că „nu prea sunt mulțumiți” (n.n. – dar le convine), 26% „nici…nici” (n.n. – indiferenți?!), iar 18% s-au declarat „destul de mulțumiți” (n.n – 🙂 ).

Dar mai bine priviți diagramele de mai jos puse la dispoziție de IMAS:

Sondajul a fost realizat la comanda Public Media, pe un eșantion de 1105 persoane, în perioada 14-27 iunie.

Ce se va întampla la Chișinău?

Sondajul a fost realizat înainte de recentele isprăvi ale socialiștilor, iar rezultatele acestuia denotă că moldoveanul de rând este, în general, mulțumit de viața pe care o duce. Cu toate acestea, după sechestrarea lui Gațcan, există posibilitatea ca ideea schimbării actualului guvern să aibă o susținere mult mai mare din partea populației.

Deoarece legislația electorală nu permite ca actualul parlament sa fie dizolvat (sunt mai puțin de 6 luni până la desfășurarea scrutinului prezidențial), se conturează tot mai mult ideea conform căreia guvernul Chicu va fi înlocuit cu un guvern minoritar. Se vehiculează că viitorul guvern ar putea fi condus de Igor Munteanu (PPDA) si va fi votat de parlamentarii conduși de Andrian Candu, Maia Sandu, Andrei Năstase și Ilan Shor.

M.T.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

8 + 10 =