Autorităţile locale din Ungaria se implică în sprijinirea iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale

Iniţiativa cetăţenească europeană privind regiunile naţionale va putea profita, acum, de pe urma existenţei a mii de relaţii de înfrăţire care există între diverse aşezări şi judeţe din Ungaria şi de peste graniţe. Acest lucru va putea ajuta foarte mult la colectarea numărului necesar de semnături pentru ca limitele prevăzute de lege să fie atinse în alte patru ţări, scrie ziarul „Magyar Nemzet”, în numărul său de miercuri.

Va transmite o scrisoare şefilor autorităţilor locale şi le va solicita să ia legătura cu aşezările şi judeţele cu care sunt înfrăţite, pentru a-i ruga pe aceştia să îşi ofere sprijinul în colectarea de semnături, a declarat László Őri, preşedintele Consiliului Judeţean Baranya, pentru cotidian. Potrivit
preşedintelui CJ, care a avut ideea unei asemenea cooperări, acest lucru ar putea oferi un impuls mare campaniei internaţionale a iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale, pentru că astfel, în alte patru ţări ar putea fi adunat numărul de semnături specificat de lege. Până acum, limita a fost atinsă în Ungaria, România şi Slovacia, dar colectarea semnăturilor mai este posibilă până la data de 7 noiembrie.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Primăriilor din Ungaria, primarul localităţii maghiare Tab a declarat, de asemenea, că iniţiativa se bucură de sprijinul său. Jenő Schmidt a spus: aşezarea pe care o conduce este înfrăţită cu două localităţi din Slovacia (Zemné şi Tešedíkovo) şi cu una din România (Băile Tuşnad), unde pot fi, de asemenea, depuse eforturi pentru succesul
cauzei.

Preşedintele Asociaţiei Satelor Maghiare, Gellért Szabó, care este şi primarul localităţii Szentkirály, pot exista diferenţe foarte mari între cât de mult poate sprijini iniţiativa o primărie sau alta, prin relaţiile sale de înfrăţire. Depinde de cât de mult doreşte să se implice conducerea unei aşezări, respectiv de cât de vie este relaţia dintre cele două localităţi înfrăţite, a spus.

În cazul în care iniţiativa va avea succes, va deveni posibil ca acele regiuni ale statelor membre UE, în care locuiesc minorităţi naţionale autohtone, să poată solicita şi singure finanţări europene.

În conformitate cu noile reguli ale iniţiativelor cetăţeneşti europene, în urma epidemiei de coronavirus, perioada iniţială de colectare a semnăturilor a fost prelungită cu şase luni pentru iniţiativele în cazul cărora colectarea se afla deja în curs la data de 11 martie 2020.

Colectarea semnăturilor pentru iniţiativa cetăţenească europeană privind regiunile naţionale a fost reluată la data de 18 iulie. Echipa de campanie a petiţiei, Irdala.hu a anunţat că îşi asumă un nou angajament. În loc de un milion de semnături, doresc să depună două milioane de semnături pe masa celor de la Bruxelles, totodată doresc ca limita să fie atinsă în zece ţări, în loc de şapte.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

9 + eight =