Ungaria şi Ucraina vor să rezolve disputele

kuleba

Ungaria şi Ucraina vor să pună capăt într-un mod liniştitor disputelor, a declarat, vineri, la Budapesta, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior.

Péter Szijjártó a avut o întrevedere cu ministrul de externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, iar în cadrul conferinţei de presă de după întâlnirea lor a subliniat că în relaţiile bilaterale există, încă, subiecte semnificative despre care cele două părţi gândesc diferit, cum ar fi învăţământul în limba maternă şi drepturile de utilizare a limbilor minorităţilor.

Atunci când comunitatea maghiară din Ucraina Subcarpatică va spune că situaţia este în regulă, Ungaria va înceta blocarea şedinţelor consiliului NATO-Ucraina, a spus Szijjártó.

Şeful diplomaţiei ungare a relatat că s-a convenit asupra unui calendar şi că Ucraina a venit cu o propunere cu privire la adoptarea unei declaraţii comune, care să includă calea de urmat în viitor, iar în aceasta există şi un capitol cu privire la învăţământ, la utilizarea limbii şi la economie.

În luna iunie vor fi convocate toate cele trei comisii mixte şi grupuri de lucru, iar acestora le va reveni sarcina de a elabora, în baza calendarului, un acord care în privinţa subiectelor sensibile să fie de aşa natură încât maghiarii din Ucraina Subcarpatică să poată spune că este în regulă, şi care să fie unul pe care să îl accepte şi guvernul Ucrainei, a explicat Szijjártó. Scopul nu este menţinerea blocajului, ci ajungerea la un acord, a adăugat ministrul.

Până atunci, cele două ţări vor căuta să realizeze alte colaborări de succes, pentru că în cazul altor relaţii s-a demonstrat, deja, că asta face mai uşoară şi rezolvarea problemelor mai dificile, a spus şeful diplomaţiei ungare. O astfel de colaborare de succes poate reprezenta şi Ucraina Subcarpatică, de aceea, este bine că preşedintele şi guvernul din Ucraina au un plan serios de dezvoltare a infrastructurii din regiune, a specificat ministrul ungar. Ungaria este pregătită să contribuie la acest proiect, oferind un împrumut de 50 de milioane de dolari, a adăugat Szijjártó.

Ministrul a vorbit şi despre posibilitatea deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei şi a renovării Podului Tisza de la Záhony. În plus, Ungaria este pregătită să continue programul de dezvoltare economică din Ucraina Subcarpatică, în cadrul căruia a sprijinit până acum 33 000 de proiecte, a explicat.

Despre economie, ministrul a spus: marile companii maghiare – cum ar fi OTP şi Richter – consideră Ucraina o piaţă din ce în ce mai importantă. Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări a depăşit suma de 4 miliarde de dolari, iar la Eximbank a fost deschisă o linie de credit de 66 de milioane de dolari pentru dezvoltarea cooperării, a subliniat Szijjártó.

Ungaria apreciază mult faptul că prima deplasare oficială a lui Dmitro Kuleba a avut loc la Budapesta, acesta fiind un semnal important pentru viitorul relaţiilor dintre cele două ţări, a menţionat Szijjártó.

A sosit momentul ca în relaţiile bilaterale să fie deschis un nou capitol, ca în problemele aflate pe agendă să fie găsite soluţii reciproc avantajoase, iar cele două ţări să continue să se sprijine una pe cealaltă, a subliniat ministrul ucrainean de externe.

Înainte de conferinţa de presă, cei doi miniştri au semnat un proces-verbal cu privire la modificarea acordului privind programul-cadru de cooperare financiară, respectiv o declaraţie despre dorinţa de cooperare în domeniul eficienţei energetice.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one × two =