Sase burse din sud-estul Europei isi unesc fortele pentru a imbunatati accesul la finantare

bursa

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) lanseaza un program pentru elaborarea de rapoarte de analiza si cercetare dedicat dezvoltarii companiilor medii listate in tari selectate in care Banca investeste.

Finantat de TaiwanBusiness-EBRD Technical Cooperation Fund, programul va oferi acoperire de catre analisti pentru un numar de companii medii listate la bursele din Bulgaria, Croatia, Macedonia de Nord, Romania, Serbia si Slovenia. Rapoartele de analiza vor fi accesibile publicului gratuit pe Hub-ul de cercetare recent creat.

Scopul acestui program este elaborarea unor rapoarte de analiza de inalta calitate, disponibile public, pentru a depasi barierele de informatie care afecteaza lichiditatea pietei. Imbunatatirea transparentei pietelor prin majorarea volumului de informatii de incredere este considerata esentiala pentru cresterea disponibilitatii finantarii pentru companiile medii.

Programul de cercetare va dura doi ani si va fi realizat de WOOD & Company, o banca de investitii specializata pe pietele emergente. Programul este pe deplin aliniat la obiectivele Planului de actiune al Comisiei Europene privind edificarea unei Uniuni a pietelor de capital, care mentioneaza in mod special imbunatatirea accesului la finantare, inclusiv capitalul de risc, in special pentru companiile medii ca unul dintre cele cinci domenii prioritare.

Adrian Tanase, Director General, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este de părere că “BERD si WOOD & Company sunt doi dintre partenerii institutiionali ai BVB in promovarea companiilor romanesti in strainatate. Exista o lacuna evidenta in ceea ce priveste cercetarea si promovarea companiilor mai mici in comunitatea investitionala. Sprijinirea acestor companii in cresterea lor si facilitarea accesului lor la investitori este un obiectiv major pentru noi.

Urmatoarele companii sunt incluse in program:

  • Bulgaria: Gradus AD, Monbat, Sirma Group Holding JSC, Sopharma AD.
  • Croatia: AD PLASTIK d.d., Arena Hospitality Group d.d., Ilirija Resort, Zagreb Stock Exchange.
  • Macedonia de Nord: Alkaloid AD Skopje, Komercijalna banka AD, NLB Banka AD.
  • Romania: Bittnet, Conpet, Patria Bank, Teraplast.
  • Serbia: Fintel Energija ad.
  • Slovenia: Pozavarovalnica Sava RE.

Patru rapoarte au fost publicate astazi la lansarea programului, iar celelalte vor fi publicate in lunile ce vor urma. Pe parcursul proiectului vor fi realizate cel putin cinci rapoarte pentru fiecare companie.

Suntem foarte mandri ca prin acest proiect aducem o contributie importanta la punerea finantarii IMM-urilor vitale pe o fundatie mai larga. Dovedeste ca intr-adevar cunoasterea este putere. IMM-urile sunt cruciale pentru bunastarea economiei europene si in actuala pandemie de coronavirus este mai important ca niciodata sa-si asigure finantarea. ” a declarat Hannes Takacs, Acting Co-Head, Local Currency and Capital Markets Development, EBRD.

M.T.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

14 − 6 =