De luni, toate punctele rutiere de trecere a frontierei se vor deschide la graniţa dintre Ucraina şi Ungaria

kuleba

Cel târziu luni dimineaţă se vor deschide toate cele cinci puncte rutiere de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria şi Ucraina, a anunţat, joi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la conferinţa de presă comună susţinută împreună cu omologul său, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, la Kiev.

Cei doi miniştri au vorbit în prezenţa jurnaliştilor, după ce comisia mixtă interguvernamentală maghiaro-ucraineană în domeniul colaborării economice s-a întâlnit, din nou, după o pauză de şapte ani. Procesele verbale ale reuniunii au fost semnate de cei doi miniştri.

La întrebarea adresată de agenţia ungară de presă MTI, Péter Szijjártó a explicat că trecerile de frontieră se vor deschide cu păstrarea normelor actuale de călătorie. Politicianul a subliniat că acest lucru a fost important deoarece, în prezent, timpul de aşteptare este îndelungat la singurul punct de trecere a frontierei deschis, între Záhony şi Csap, iar László Brenzovics, preşedintele Uniunii Culturale a Maghiarilor din Ucraina Subcarpatică (KMKSZ), a solicitat şi a avut o iniţiativă specială spre Budapesta pentru deschiderea a celorlalte puncte, în privinţa cărora a fost de acord şi partea ucraineană. Şefii poliţiilor de frontieră discută în prezent aspectele tehnice, a adăugat ministrul.

Dmytro Kuleba a declarat că unul dintre obiectivele reuniunii ministeriale a fost pregătirea întrevederii dintre premierul ungar, Viktor Orbán, şi preşedintele ucrainean, Volodymyr Zelensky. Kievul este interesat ca întâlnirea să aibă loc în iulie şi să fie o întâlnire cu conţinut între liderii celor două ţări, a explicat Kuleba, răspunzând la o întrebare. Acesta a adăugat că protocolul semnat acum va fi baza memorandumului, pe care probabil cei doi lideri îl vor parafa în iulie.

Péter Szijjártó consideră important ca dezbaterile dintre cele două ţări, cu privire la drepturile educaţionale şi lingvistice ale comunităţii naţionale din Ucraina Subcarpatică, să fie menţinute între limite civilizate şi să nu facă imposibilă cooperarea bilaterală în alte domenii.

Ca parte a dialogului continuu, am convenit ca, în săptămânile următoare, comisia mixtă pentru educaţie şi minorităţi să se întrunească şi sperăm să ne apropiem de soluţionarea problemelor care generează dispute între cele două ţări”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.

Totodată, a informat că, la banca maghiară Eximbank, a fost creată o linie de credit în valoare de 62 de milioane de dolari pentru a facilita relaţiile comerciale între companiile maghiare şi ucrainene. „În plus, menţinem linia de credit de 50 de milioane de dolari, pe care am oferit-o Ucrainei pentru construcţia de drumuri în Ucraina Subcarpatică”, a adăugat Péter Szijjártó.

Politicianul a solicitat părţii ucrainene să înlăture obstacolele birocratice pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei dintre Nagyhódos şi Velyka Palad. Acesta a amintit că autostrada M3 va ajunge la graniţa cu Ucraina în 2023, iar partea ucraineană a promis că până atunci şoseaua rapidă va fi terminată şi pe partea lor.

În plus, pe partea ungară, la Beregsurány, s-au terminat lucrările pentru a se putea deschide traficul de marfă, iar planurile de renovare a podului peste Tisa, între Záhony şi Cop, au fost, de asemenea, finalizate, a adăugat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.

Acesta a subliniat că Ungaria este pregătită pentru a îndeplini pe Tisa sarcini comune de protecţie împotriva inundaţiilor. Politicianul şi-a exprimat compasiunea privind inundaţiile devastatoare din Ucraina din ultimele zile şi, în acelaşi timp, a oferit sprijin din partea Ungariei.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

ten + three =