România ocupă primul loc, la nivelul UE, în funcție de numărul angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente

  comerţ

  Aproximativ 15,9 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani erau angajate în sectorul de aprovizionare cu alimente din Uniunea Europeană, în anul 2019, echivalentul a 8% din totalul persoanelor angajate, potrivit datelor furnizare de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Potrivit aceleiași surse, România este statul membru cu cea mai mare pondere a angajaţilor în acest sector, de 23%,

  Alte state membre care au înregistrat o pondere mare a angajaţilor în sectorul de aprovizionare cu alimente sunt Grecia, 18%, şi Polonia, 14%. De cealaltă parte, ţările care au raportat cea mai mică pondere a angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente sunt Luxemburg şi Suedia, ambele cu 3%, urmate de Danemarca, cu 4%.

  Potrivit datelor publicate de Eurostat, patru regiuni din România au înregistrat o pondere ridicată a angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente: Nord-Est (44% din totalul persoanelor angajate, cel mai mare procent raportat la nivelul Uniunii Europene), Sud-Vest Oltenia (34% ), Sud-Est (24%) şi Sud-Muntenia (23%).

  Aproape jumătate (46%) dintre persoanele angajate în Uniunea Europeană, în sectorul de aprovizionare cu alimente, activau în zootehnie şi culturi de câmp. Pe locul 2 se află locurile de muncă în fabricarea de produse alimentare, însumând 26% din joburile din sectorul aprovizionării cu alimente. Urmează apoi locurile de muncă în vânzările cu amănuntul de alimente, băuturi şi ţigări în magazinele specializate (15%), vânzările angro de alimente, băuturi şi ţigări (8%), producţia de băuturi (3%), vânzările angro de materii prime şi animale vii (2%), pescuit şi acvacultură (1%).

  Eurostat menționează că europenii angajați în baruri şi restaurante nu fac parte din rândul angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  eight + 3 =