Guvernul ucrainean a aprobat memorandumul care face posibil importul de GNL din SUA

În cadrul ședinței din 27 mai, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a aprobat memorandumul privind importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA și dezvoltarea infrastructurii de transport gaze naturale cu Polonia.

Ministerul Energiei și Protecției Mediului a elaborat un proiect de memorandum de cooperare între Louisiana Natural Gas Exports și guvernul ucrainean privind facilitarea aprovizionării Ucrainei cu gaz lichefiat și îmbunătățirea infrastructurii de transport a gazelor naturale, care prevede dezvoltarea posibilităților de diversificare a rutelor energetice prin asigurarea aprovizionării pe termen lung de gaz natural lichefiat și dezvoltarea infrastructurii de gaze transfrontaliere în Ucraina și UE”, a declarat Olha Buslavets, ministrul interimar al Energiei și Protecției Mediului.

Conform datelor publicate de parlamentarul ucrainean Oleksiy Honcharenko (facțiunea European Solidarity), documentul prevede o aprovizionare cu GNL de aproximativ 5,5 miliarde de metri cubi anual, iar prețul acestuia urmând a fi stabilit ulterior, funcție de evoluția prețurilor la gazele naturale la HenryHub.

Totodată, memorandumul prevede și construcția unei noi conducte de gaz între nodul energetic Hermanowice (Polonia) și instalația de depozitare de la Bilche-Volytsko. Proiectul va fi finanțat atât din fonduri europene cât și guvernamentale.

Acordurile finale vor include mai multe înțelegeri: unul pe termen lung pentru furnizarea de GNL din Statele Unite ale Americii în Ucraina, unul privind stocarea de gaze naturale în instalațiile de depozitare subterane ucrainene și unul privind construcția și exploatarea infrastructurii necesare între Polonia și Ucraina.

Ucraina a făcut eforturi să-și diversifice sursele de energie după ce relațiile cu furnizorul ei tradițional, Rusia, s-au înrăutățit din cauza anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014. După episodul Crimeea, Kievul nu a mai importat gaze naturale rusești, dar și Moscova a făcut tot posibilul să nu mai folosească magistralele ucrainene de transport gaze naturale, privând guvernul ucrainean de taxa de tranzit de circa 3 miliarde USD anual.

În 2019, Ucraina şi-a majorat importurile de gaze naturale cu 34,4% până la 14,25 miliarde de metri cubi. În prezent, guvernul de la Kiev importă masiv gaze din Polonia și intenționează, ca pe viitor, să importe și din România. Trebuie menționat faptul că anual, consumul de gaze naturale al Ucrainei depășește 40 de miliarde de metri cubi, cantitate care nu poate fi acoperită din surse interne.

Rusia și Ucraina au fost angajate de-a lungul timpului în mai multe dispute pe tema livrărilor de gaze rusești către Europa, via teritoriul ucrainean, astfel că Moscova, la rândul ei, și-a diversificat traseele de transport gaze naturale spre statele din centrul și vestul Europei. În prezent, Gazprom finanțează construcția Nord Stream 2, o conductă care va putea transporta o cantitate mai mare de gaz către nordul Europei, ocolind Ucraina.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twelve − five =