Cooperarea dintre Ungaria şi Slovacia s-a materializat într-o serie întreagă de poveşti de succes

Budapesta

În ultimul an, cooperarea dintre Ungaria şi Slovacia s-a materializat într-o serie întreagă de poveşti de succes”, a subliniat ministrul ungar de Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu vicepremierul slovac şi ministrul economiei Richard Sulík, care a fost transmisă pe Facebook.

Péter Szijjártó a subliniat că în topul partenerilor comerciali ai Ungariei Slovacia se află pe locul trei, în privinţa pieţelor de export pe locul doi, iar în cel al celor mai importante ţinte pentru investiţiile de capital din Ungaria pe locul trei.

Sunt întrunite toate condiţiile politice necesare pentru ca povestea de succes să continue, a adăugat şeful diplomaţiei ungare. În următorii ani, între cele două state vor exista legături mai multe ca niciodată, a spus.

În luna august va fi inaugurat noul pod de la Komárom, care are o lungime de 600 de metri, a punctat Szijjártó. Până în 2022 vor fi inaugurate şase noi puncte de trecere a frontierei. Tot până în 2022 se vor obţine fonduri europene care să ajute la modernizarea drumurilor astfel ca toată distanţa dintre Miskolc şi Košice să poată fi parcursă pe drumuri de mare viteză. S-a convenit, de asemenea, ca reţelele electrice ale celor două ţări să fie conectate în două puncte, până la sfârşitul anului 2020.

De asemenea, a fost înlăturat şi obstacolul din calea creşterii de trei ori a capacităţii interconectorului care leagă sistemele maghiare şi slovace, din direcţia Ungaria înspre Slovacia. Astfel, începând cu 2024, peste cinci miliarde de metri cub de gaz vor putea fi transportate din Ungaria în Slovacia, în fiecare an. În această privinţă, ministrul ungar de Externe a reamintit că – în baza acordului cu Gazprom – Ungaria poate cumpăra mai multe miliarde de metri cub de gaz de la Turkish Stream.

Întrebat de presă, ministrul a spus că investiţia maghiară în conectarea sistemelor maghiare şi slovace a conductelor de gaz se va ridica la 43 de miliarde de forinţi (122,9 milioane de euro), resursele financiare fiind asigurate.

Péter Szijjártó a subliniat că între cele două ţări nu au existat, niciodată, atât de multe conexiuni de transport rutier, nici o conexiune energetică atât de strânsă. A mai adăugat că nu există piedici în calea continuării relaţiei reciproc benefice, bazate pe respect, dintre cele două state. Acest lucru este benefic pentru Slovacia, pentru Ungaria şi pentru maghiarii din Slovacia deopotrivă.

Şeful diplomaţiei ungare a menţionat, de asemenea, că în perioada epidemiei, cooperarea dintre cele două ţări a fost una exemplară, acestea şi-au ajutat reciproc cetăţenii în repatriere şi au convenit asupra asigurării a 11 puncte de trecere a frontierei (dintre care 10 potrivite şi pentru transportul de marfă) pe o porţiune de 30 de kilometri a graniţei, pe care să le folosească lucrătorii transfrontalieri.

Péter Szijjártó a vorbit şi despre faptul că, atunci când Ungaria a fost atacată în Parlamentul European, Richard Sulík nu a sprijinit acest atac în calitatea sa de deputat în cadrul PE. Pentru asta, Guvernul Ungariei şi toţi maghiari îi mulţumesc ministrului slovac, a declarat Szijjártó.

Întrebat de presă, Richard Sulík a atras atenţia asupra importanţei diversificării surselor energetice. Potrivit acestuia, până acum, gazul ajungea în Slovacia numai dinspre est, astfel că este important ca acest lucru să se întâmple şi dinspre sud.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

17 − 11 =