Tendințe în evoluția activității economice în perioada aprilie-mai 2020

miliarde

În cadrul recentului comunicat de presă al Institutului Național de Statistică din România, dat publicității la 28 aprilie 2020, sunt prezentate rezultatele anchetei de conjunctură privind evoluția activității economice în perioada aprilie-mai 2020. Potrivit acestei anchete, tendințele evoluției activității economice în perioada menționată vor fi de:

  • scădere accentuată a activității în toate sectoarele economiei
  • scăderea numărului de salariați în toate sectoarele economiei
  • creștere prețurilor în comerțul cu amănuntul

Industria prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni (mai-iunie-iulie), o scădere accentuată a volumului producţiei (sold conjunctural -70%).

Activitățile care vor înregistra cele mai însemnate scăderi se află în domeniul materiilor prime pentru industria prelucrătoare (metalurgie) și în domeniul construcțiilor de mașini, în timp ce activitățile din sectorul farmaceutic vor înregistra o relativă stabilitate. Astfel, dintre activitățile care vor înregistra scăderi semnificative menționăm fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (sold conjunctural -97%) și fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor (sold conjunctural -91%). Activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -4%).

Chiar dacă autoritățile de la București preconizează o revenire treptată a activităților economice în industria prelucrătoare, referitor la numărul de salariaţi se estimează o scădere, soldul conjunctural fiind de -40% pe total. Această scădere se presupune a avea la bază următorii factori: implementarea regulilor desfășurării activității în spații închise, mutarea activităților economice în on-line acolo unde se poate, păstrarea acelei categorii de forță de muncă care poate aduce plus-valoare pe termen scurt etc.

În ceea ce privește preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni (mai-iunie-iulie) o scădere accentuată a volumului producţiei (sold conjunctural -57%) datorită scăderii semnificative a cererii (cumpărători foarte reticenți, fondurile care anterior pandemiei erau destinate dezvoltării proiectelor sunt acum redirecționate spre supraviețuirea businessurilor, statul nu deține fondurile necesare pentru inițierea/derularea de proiecte importante de infrastructură datorită deficitului bugetar generat de cele două luni de susținere a stării de urgență etc.).

Această scădere a volumului producției atrage după ea automat și scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -40%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o scădere moderată a acestora (sold conjunctural -10%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni (mai-iunie-iulie), o tendinţă de scădere accentuată a activităţii economice (sold conjunctural -58%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere (sold conjunctural -35%).

Această tendință poate fi explicată prin prisma intenției implementării de către Guvernul român a planului ieșirii treptate din izolarea impusă prin cele două luni de stare de urgență (15 martie – 15 mai), plan care prevede ca reluarea activității economice să se realizeze în primul rând doar în acele sectoare unde nu există generări de mulțimi mari de oameni. Per a contrario, mall-urile (unde erau înregistrate cifre mari de afaceri datorate consumului cu amănuntul) vor rămâne închise, urmând a se deschide când autoritățile vor considera că nu mai există un pericol incipient de contaminare.

Datorită factorilor expuși mai sus, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -25%). Însă, pentru a-și menține businessurile pe linia de plutire sau, poate în primul rând, pentru a recupera din pierderile suferite în cele două luni de pauză economică, managerii societăţilor comerciale din sectorul comerțului cu amănuntul estimează pentru următoarele trei luni o creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +16%).

Servicii

Conform estimărilor din luna aprilie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural -62%). Cele mai mari scăderi se vor înregistra în activitățile de creație și interpretare artistică (sold conjunctural –100%) – datorită nedeschiderii cinematografelor, teatrelor și festivalurilor (aglomerări mari de oameni în spații închise/deschise). Acestea sunt urmate de activitățile hotelurilor și a altor facilități de cazare (sold conjunctural –99%), de activitățile agențiilor turistice și ale tur- operatorilor (sold conjunctural –97%) și de activitățile sportive, recreative și distractive (sold conjunctural –96%).

În sectorul de servicii se estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -37%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -14%).

M.T.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

2 × 1 =