Studiu PwC: 48% dintre directorii financiari vor revizui planurile de finanțare a companiilor

CFO

Conform unui studiu global PwC la care au participat peste 800 de directorii financiari ai mai multor companii din 21 de țări, studiu denumit COVID-19 CFO Pulse, peste 80% se așteaptă la o scădere a veniturilor.

Una dintre direcțiile principale de acțiune ale directorilor financiari pe timp de criză, oricare ar fi aceasta, se referă la minimizarea cheltuielilor prin diferite metode. Astfel, și în cazul crizei actuale generate de pandemia coronavirusului, cea mai mare prioritate a liderilor de finanțe este ținerea sub control a cheltuielilor. Astfel, 77% dintre aceștia iau  în considerare măsuri de reducere a costurilor, 65% planifică amânarea sau anularea investițiilor și 48% revizuirea planurilor de finanțare. Doar 5% au arătat că nu au în vedere nicio acțiune financiară ca urmare a COVID-19.

În acest mediu complet nou și incert, sunt necesare decizii tactice și de cele mai multe ori complicate. Multe companii au petrecut primele săptămâni ale crizei asigurând protecția angajaților, examinând planurile de continuitate și instituind centre de comandă pentru criză. Problemele legate de lichiditate determină multe companii să ia în considerare șomajul tehnic, reducerea costurilor și a investițiilor. Principala preocupare rămâne, în acest context, menținerea locurilor de muncă până când va fi depășit vârful crizei și vor putea fi aplicate programe de relansare a activității”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Din acest studiu reiese faptul că aproape jumătate dintre cei chestionați (45%) intenționează să apeleze la programele de sprijin guvernamental, cele mai frecvente fiind: amânarea plății impozitelor și prelungirea termenelor pentru declarațiile fiscale.

În ceea ce privește forța de muncă, directorii financiari din toate țările se așteaptă la o serie de consecințe pentru angajați: introducerea șomajului tehnic (42%) sau concedieri (28%).

În ceea ce privește revenirea la activitatea obișnuită a companiilor, mai mult de jumătate (56%) dintre respondenți sunt convinși că organizația lor ar putea reveni („business as usual”) în termen de trei luni, în cazul în care criza ar fi încheiată astăzi.

Alte concluzii ale sondajului

  • În topul preocupărilor directorilor financiari se află recesiunea globală (71%), impactul financiar asupra operațiunilor companiei (70%), reducerea consumului (39%), probleme în lanțul de aprovizionare (31%) și efectele asupra forței de muncă/reducerea productivității (30%).
  • Dintre cei care iau în considerare schimbarea strategiei de investiții, majoritatea (80%) intenționează să reducă investițiile generale CapEx. Alte reduceri potențiale ar putea veni în operațiuni (60%) și forță de muncă (55%).
  • Puțini lideri de finanțe indică o reducere a cheltuielilor cu transformarea digitală (21%) și cibersecuritatea sau confidențialitatea datelor (5%).
  • 9% consideră coronavirus o provocare izolată care nu are în prezent un impact major asupra afacerii lor.
  • Relativ puțini directori financiari s-au declarat preocupați de sursele de finanțare (18%), informații insuficiente pentru a lua decizii bune (15%) sau securitatea cibernetică (6%).
  • Directorii financiari din Danemarca, Germania și Elveția sunt relativ mai puțin îngrijorați în ceea ce privește impactul potențial al pandemiei asupra companiilor și sunt mai siguri pe capacitatea  organizațiilor de a-și reveni. De asemenea, aceștia sunt mai puțin înclinați să folosească programele de sprijin guvernamental.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

ten − 3 =