Ungaria a semnat un parteneriat strategic cu R. Moldova

Întreaga Uniune Europeană are interesul să creeze parteneriate strategice cu ţările situate la graniţele ei estice, printre care şi cu R. Moldova, şi să menţină posibilitatea aderării la uniune şi a cooperării economice”, a afirmat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, joi, 12 martie 2020, la Chişinău, în cadrul vizitei sale oficiale în această ţară.

În cadrul vizitei oficiale, delegația ungară condusă de premierul Viktor Orbán s-a întâlnit cu președintele R. Moldova, Igor Dodon. La începutul dialogului, președintele moldovean a menționat faptul că vizita delegației ungare are un context aparte pentru consolidarea relațiilor dintre cele două țări. Șeful statului a remarcat că în cele aproape trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice, s-a reușit promovarea considerabilă a raporturilor bilaterale şi a fost atins un nivel excelent al dialogului politic, o cooperare economică în creștere şi parteneriat în materie de integrare europeană. Dovadă a acestor raporturi bilaterale sunt cel 66 de tratate semnate până în prezent, tratate care au creat un cadru juridic bilateral avansat în cele mai diverse domenii: investiţional, comercial-economic, agricol, umanitar, migraţie etc. Datorită existenței acestui cadru juridic, volumul comerţului moldo-ungar s-a ridicat în anul 2019 la circa 120 mln de USD, plasând Ungaria pe locul 13 printre principalii parteneri comerciali ai R. Moldova.

Citește și Alianța moldo-ungară, pro sau contra integrării europene a Republicii Moldova

Tot în cadrul zilei de ieri, prim-miniștrii Ion Chicu (R. Moldova) și Viktor Orbán (Ungaria) au semnat Declarația Comună pentru Parteneriat Strategic între R. Moldova și Ungaria. Aceast document consideră calitatea Ungariei de membru al Uniunii Europene și obiectivul Republicii Moldova de integrare europeană și importanța intensificării dialogului politic și multidimensional între țări. 

Obiectivul primar al Parteneriatului este de a extinde și aprofunda cooperarea bilaterală și susținerea efortului Moldovei de integrare europeană. Guvernele vor desfășura întâlniri consecutive în R. Moldova și Ungaria, prezidate de premieri. Vor fi dezvoltate rapoartele pe direcțiile securitate, economie, comerț, energie, transport, agricultură, turism, sănătate, știință și altele. Executivele vor întreprinde acțiuni comune orientate să susțină progresul Moldovei în procesul de integrare europeană. 

Parteneriatul presupune susținerea și extinderea activității Comisiei mixte interguvernamentale pentru dezvoltare economică Moldova – Ungaria. Prim-miniștrii au convenit să elaboreze Planuri de Acțiuni, menite să determine progresul pe angajamentele asumate și să le evalueze anual realizările.

La conferinţa de presă comună a celor doi prim-miniştri, premierul ungar a calificat relaţiile ungaro-moldave ca fiind bune şi dinamice, subliniind că Ungaria va rămâne un susţinător angajat al R. Moldova în privinţa integrării europene.

În legătură cu UE, prim-ministrul ungar a afirmat: „nu e uşor să susţii interesele naţionale în interiorul uniunii, dar merită, adică “e mai bine să fii înăuntru, decât în afară”, cu toate dificultăţile existente. De aceea a recomandat cu bună inimă posibilitatea de a aprofunda cât se poate de mult cooperarea cu UE, la care Ungaria se oferă cu plăcere să-i fie partener.

Viktor Orbán a subliniat că „Ungaria înţelege situaţia şi politica Moldovei, pentru că şi ungurii cred, că nicio ţară nu îşi poate schimba numărul casei, de aceea trebuie să ducă o politică care decurge în mod logic din situaţia geografică a ţării”.

Colaborarea deja existentă în sectorul bancar şi în industria farmaceutică se doreşte a fi extinsă şi în domeniul agriculturii şi al învăţământului, a precizat, adăugând că se lucrează la înfiinţarea unei instituţii de învăţământ comune, care ar putea elibera în acelaşi timp diplome valabile atât în Moldova, cât şi în Ungaria.

Prim-ministrul a remarcat că din delegaţia moldoveană a făcut parte şi ministrul sănătăţii, astfel au putut să se informeze din prima mână despre situaţia epidemiei cu coronavirus în Moldova, despre măsurile adoptate, şi au discutat despre viitoarele posibilităţi de cooperare în combaterea epidemiei. Cooperarea ar putea însemna coordonarea mijloacelor şi a specialiştilor – a arătat prim-ministrul.

În continuarea programului oficial al vizitei, cei doi prim-miniştri au luat cuvântul la forumul de afaceri ungaro-moldovenesc care s-a desfășurat în paralel cu vizita oficială.

Forum de afaceri moldo-ungar

Un forum de afaceri moldo-ungar s-a desfășurat joi la Chişinău cu ocazia vizitei oficiale a delegației ungare. Reuniunea a întrunit reprezentanți ai 23 de companii din Ungaria, inclusiv din domeniul agricol, construcții, turism şi prelucrarea deşeurilor, dar şi mai mulţi antreprenori din R. Moldova.

Forumul de afaceri a fost inaugurat de către ministrul Economiei şi Infrastructurii R. Moldova, Anatol Usatîi, care a prezentat avantajele investiționale ale economiei naționale. Oamenii de afaceri maghiari au fost invitaţi să-şi extindă activitatea în zonele economice libere, în parcul IT, dar şi să beneficieze de oportunitățile pe care le oferă Portul internațional Giurgiuleşti. În context, Anatol Usatîi a menţionat că, în zilele de 14 și 15 mai, la Chişinău se va desfăşura şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-ungare.

Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, este de părere că actualul context politic permite consolidarea cooperării economice bilaterale.

Ungaria a fost prezentată la forum de numeroase delegații de oameni de afaceri, dar și de reprezentanți ai Agenției de Promovare a Exporturilor și Agenția de Dezvoltare Investițională. Agenții economici din Ungaria s-au arătat interesați de cooperarea în domeniul agriculturii, turismului, IT și alte dimensiuni.

Forumul de afaceri a fost vizitat și de premierii Moldovei și Ungariei. Șeful Cabinetului de Miniștri de la Chișinău a declarat că relațiile moldo-ungare au ajuns la un nou nivel. În context, Ion Chicu i-a invitat pe antreprenorii maghiari să investească în economia țării noastre.

Forumul de afaceri moldo-ungar s-a încheiat cu o sesiune de întâlniri bilaterale între oamenii de afaceri și între funcționarii celor două țări, pentru a facilita stabilirea contactelor directe.

Marius Totoianu

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one + thirteen =