Szijjártó: „continuăm să lucrăm la soluţionarea situaţiei maghiarilor din Ucraina Subcarpatică”

Budapesta

Ungaria continuă să lucreze pentru a soluţiona situaţia maghiarilor din Ucraina Subcarpatică, să se reglementeze problema utilizării limbii şi a accesului la învăţământul în limba maternă, a spus ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior la conferinţa de presă online ţinută joi.

După convorbirea avută cu omologul său ucrainean, Péter Szijjártó a precizat că „iniţial era prevăzută o vizită oficială a politicianului ucrainean joi, la Budapesta, pentru a ajunge la un acord cu privire la utilizarea limbii şi accesul la învăţământul în limba maternă al maghiarilor, precum şi să pregătească vizita prim-ministrului ungar în Ucraina. Din cauza epidemiei de coronavirus însă formele legăturilor în politica externă s-au modificat şi ele, de aceea s-a purtat o convorbire în cadrul unei conferinţe video, deşi aceasta oferă doar posibilităţi limitate pentru a discuta chestiuni dificile, sensibile”.

Ministrul ungar de externe a subliniat că ambii oficiali sunt de acord că Ucraina Subcarpatică ar trebui să însemne o poveste de succes pentru ambele ţări şi acest consens dă speranţe privind soluţionarea chestiunilor
dificile.

Ministrul ungar al Afacerilor Externe a reiterat faptul că Ungaria nu renunţă la blocarea reuniunilor comisiei NATO-Ucraina până când nu se va găsi o soluţie pentru punerea în practică a drepturilor comunităţii maghiare din această ţară.

Szijjártó și-a manifestat speranța ca, în cadrul reformei administraţiei publice din Ucraina, să se creeze un raion în zona Beregovo, în care maghiarii să constituie majoritatea. “Sperăm că temerile legate de aceasta vor putea fi învinse în Ucraina”, a menționat oficialul ungar.

Ministrul ungar a afirmat că a discutat îndelung cu partenerul său ucrainean despre coronavirus, cele două ţări vecine au nevoie de sprijin reciproc şi în această problemă. Ucraina impune şi ea noi restricţii în apărarea frontierelor, începând cu sfârşitul săptămânii graniţa va putea fi trecută doar cu automobilul sau pe jos, autobuzele şi trenurile vor fi oprite.

El a precizat că Ucraina a mulţumit Ungariei pentru asigurarea tranzitului pentru cetăţenii ucraineni rămaşi în Europa de Vest. Atâta timp cât ucrainenii respectă regulile şi grănicerii Ucrainei lucrează cu o viteză corespunzătoare, pentru a nu crea blocaje în circulaţia din Ungaria, posibilitatea de tranzitare va rămâne în vigoare, a spus.

Ministrul a subliniat de mai multe ori faptul că „între cele două ţări trebuie asigurată şi circulaţia nestingherită a mărfurilor”.

Péter Szijjártó a mai evocat că s-a discutat şi despre posibilităţile de dezvoltare a colaborării economice. Valabilitatea creditului de ajutor condiţionat în valoare de 50 milioane euro, oferit de Ungaria mai demult Kiev-ului pentru dezvoltarea infrastructurii în Ucraina Subcarpatică, va fi prelungită cu încă un an, pentru ca dezvoltările să fie decise după situaţia grea în care ne aflăm.

M.T.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fourteen − 4 =