În plină pandemie de Coronavirus PSRM și PD au semnat un acord de coaliție

psrm

Elitele politice de la Chișinău nu par să fie influențate prea mult de pandemia de Coronavirus, criză care afectează, de altfel, întreaga planetă. Liderii Partidului Socialist și ai Partidului Democrat au semnat luni, 16 martie 2020, un acord prin care cele două formațiuni politice vor participa la guvernare și se vor pregăti împreună de campania pentru alegerile prezidențiale, precum și pentru perioada de după alegerile preconizte penru toamna anului 2020.

Pe timp de stare de urgență se împart portofolii de miniștri

Acordul semnat luni a dat efecte imediate. Una din primele măsuri luate de către guvernul Chicu este aceea de a realiza anumite modificări în structura guvernului de la Chișinău. Au fost făcute numiri de miniștri în funcții importante. Funcția de vicepremier va fi ocupată de către Cristina Lesnic (care mai ocupase această funcție și în trecut). Portofoliul de Ministru al Apărării urmează să fie ocupat de fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari. Ministerul de Externe va fi condus în continuare de către Ambasadorul Republicii Moldova la Budapesta, Oleg Țulea, în timp ce în fruntea Ministerului Economiei se va afla Sergiu Răileanu, fost șef la Agenția de Servicii Publice și naș al finului lui Pavel Filip. Tot în acest context, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării îl va avea la conducere pe cunoscutul istoric și profesor universitar Igor Șarov. Cei cinci miniștri și-au depus jurământul la nici o oră după ce Igor Dodon a semnat decretul de numire a acestora în funcțiile mai sus menționate.

Mișcare strategică pentru alegerile prezidențiale din toamna anului 2020

Acordul semnat între cele două partide este o mișcare prin care democrații și socialiștii fac primele mutări importante menite să pregătească terenul pentru alegerile prezidențiale care, în mod normal, ar trebui să aibă loc în toamna anului 2020. Cele două formațiuni politice își „mulează” platformele electorale în perioada premergătoare alegătorilor. Președintele PSRM, Zinaida Greceanîi a vorbit chiar despre instituirea unei platforme „social-democrate”, fapt care semnifică tendința evidentă manifestată de liderii ceor două partide în ceea ce privește armonizarea programelor electorale înainte de alegeri.

Din cele ce se cunosc până acum, se presupune că în urma alegerilor prezidențiale din toamna anului 2020 PSRM și PD își vor împărți cele mai înalte funcții în stat. În eventualitatea victoriei în cadrul alegerilor din toamnă, pozițiile Partidului Democrat se vor consolida, acesta urmând să aibă fie funcția de premier, fie pe cea de președinte după alegeri. Cel mai probabil, în cazul unei victorii în alegeri, socialiștii vor deține portofoliul de președinte prin Igor Dodon, iar dmocrații vor deține funcția de prim-ministru, cel mai probabil prin Pavel Filip.

Semnarea acordului de coaliție dintre PSRM și PD, urmată de restructurarea guvernului Republicii Moldova (prin intraducerea a cinci noi miniștri la educație, economie, apărare, externe, reintegrare) vine într-un context în care socialiștii sunt văzuți drept favoriți la câștigarea alegerilor prezidențiale din toamna anului în curs. Datele unor sondaje de opinie îl arată pe Igor Dodon favorit clar pentru câștigarea unui nou mandat de președinte al Republicii Moldova. Sondajele îl creditează pe acesta cu 65% dintre voturile alegătorilor, în timp ce Maia Sandu ar beneficia de sprijinul a 35% dintre alegătoriv.

Acord menit să consolideze puterea politică în mâinile PSRM și PDM

Acordul de coaliție dintre cele două partide nu este doar o strategie electorală pentru scrutinul prezidențial din toamnă. Prin această coaliție se vizează mult mai mult decât atât. Scopul real al acestei coaliții este consolidarea întregii puteri politice în mâinile reprezentanților PSRM și ai PD. Cel mai probabil, pornind de la acest context, în perioada următoare vom asista la diverse acțiuni prin care ambele partide vor încerca să își consolideze propriile poziții în detrimentul celorlalte formațiuni politice de dincolo de Prut.

Gheorghe Cazacu

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

six + eleven =