Ungaria este de trei ani consecutivi membră a unui club de elită capabil să exporte peste 100 de miliarde de euro pe an

Budapesta

Ungaria este de trei ani consecutivi membră a unui club de elită care numără 35 de ţări, care sunt capabile să exporte peste 100 de miliarde de euro pe an, a declarat, marţi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la deschiderea Forumului de afaceri uzbeko-ungare, la Taşkent.

În politica noastră externă punem un accent deosebit pe consolidarea cooperării între regiunea Asiei Centrale, din ce în ce mai dinamică, şi Europa Centrală, motorul creşterii în Uniunea Europeană”, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior în capitala Republicii Uzbekistan.

Ministrul ungar a considerat că este important să sublinieze că nu există dispute între cele două ţări, prin urmare, nu există obstacole în calea afacerilor şi a negocierilor.

Potrivit ministrului, în ultima perioadă, abordarea privind economia mondială s-a schimbat, iar un element al acestor schimbări este faptul că zonele anterior considerate mai puţin dezvoltate, pot prezenta o creştere semnificativă.

Rolul motorului de creştere s-a deplasat în diferite zone geografice. Ungaria şi Uzbekistanul reprezintă două astfel de zone, a afirmat Péter Szijjártó.

În Europa Centrală, rata de creştere a fost mai mult decât dublul mediei europene, patru dintre cele cinci economii europene cu cea mai rapidă creştere se află în această regiune, iar ungurii pot fi mândri de faptul că, anul trecut în UE, au avut economia cu cea mai rapidă creştere, a precizat politicianul.

Competitivitatea economiei ungare este clar ilustrată de faptul că, deşi Ungaria ocupă poziţia 94 în ceea ce priveşte populaţia, are o performanţă la export cu care se plasează pe locul al 34-lea, a adăugat Szijjártó.

La deschiderea forumului de afaceri, Péter Szijjártó a anunţat că, în urma vizitei sale la Taşkent, au fost luate decizii importante care vor contribui la revitalizarea relaţiilor de afaceri dintre cele două ţări.

Eximbank va facilita o linie de credit în valoare de 100 de milioane de dolari, prin crearea fondului financiar pentru relaţiile de afaceri dintre Ungaria şi Republica Uzbekistan. În 2020, numărul licenţelor de tranzit rutier va creşte la peste 300, iar din 2021, toate licenţele de transport rutier vor fi scutite de impozit. Ungaria oferă anual 30 de locuri cu bursă pentru studenţii uzbeci la universităţile din Ungaria. Vor fi lansate mai multe proiecte de dezvoltare interuniversitare, de exemplu: una dintre cele mai mari universităţi din Ungaria va înfiinţa un campus în Uzbekistan, a declarat Péter Szijjártó.

De asemenea, ministrul a menţionat că sunt furnizate de la companiile ungare 3000 de ATM-uri Uzbekistanului, în timp ce producătorul farmaceutic ungar Richter comercializează peste 100 de medicamente în Republica Uzbekistan.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

two × one =