Un premiu pentru integritate în afaceri va fi acordat în premieră, cu sprijinul PNUD

  PNUD

  Companiile private vor putea concura pentru un premiu de integritate în afaceri, care va fi acordat în premieră în cadrul ediţiei din anul curent a concursului „Marca comercială a anului”, lansat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă. Iniţiativa aparţine Camerei de Comerţ şi Industrie, în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

  Prin acordarea acestui premiu, se încurajează respectarea standardelor de integritate în societățile comerciale.

  Aplicarea standardelor de integritate, precum și a mecanismelor eficiente de prevenire a corupției sunt mai eficiente și mai puțin costisitoare decât combaterea consecințelor acestui fenomen. Acest lucru este valabil atât pentru sectorul privat, cât şi pentru cel public. Astfel, pentru prevenirea corupţiei, pe lângă măsurile punitive aplicate de instituțiile statului, este importantă promovarea și încurajarea comportamentului integru”, a menţionat Olga Crivoliubic, manageră de proiect la PNUD Moldova.

  În dosarul pe care îl vor depune la concurs, candidaţii la premiul de integritate în afaceri vor trebui să facă dovada implementării unor mecanisme  de promovare a  standardelor  de integritate şi anticorupţie în business. Astfel, companiile vor prezenta propriul Cod de etică sau conduită în afaceri, procedurile de raportare a neregulilor la locul de muncă şi de soluţionare a confictelor de interese, mecanismele de protecţie a avertizorilor de integritate, precum şi procedurile de declarare şi evaluare a cadourilor şi cele de control intern.

  La concurs pot participa societățile comerciale, exponente ale businessului mare, mic și mijlociu, cu excepția întreprinderilor de stat sau municipale, societăților pe acţiuni în care statul deţine pachetul majoritar de acţiuni şi care sunt entități publice.

  Participanţii admişi la nominalizarea pentru integritate în afaceri vor fi scutiţi de achitarea taxei de participare, care va fi acoperită de PNUD Moldova, prin proiectul „Lupta împotriva corupției prin consolidarea integrității în Republica Moldova”.  Dosarele de concurs vor putea fi depuse începând cu data de 1 aprilie 2010 la adresa Camerei de Comerţ şi Industrie. Detaliile pot fi accesate pe pagina oficială a instituţiei: www.chamber.md 

  Concursul „Marca comercială a anului” se desfăşoară începând cu anul 2003 şi este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI) în parteneriat cu Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI).

  În afară de premiul pentru integritate, concursul „Marca comercială a anului” are alte 11 nominalizări, între care „Reputaţie şi încredere”, „Femeia în afaceri”, „Liderul anului”, „Export”, „Debutul anului” etc.

  Proiectul „Lupta împotriva corupției prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei, are drept obiectiv crearea unui sistem durabil de integritate și anticorupție în cadrul entităților din sectorul public și privat, precum și în cadrul sectorului asociativ. Proiectul se desfăşoară în perioada 2019-2021.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  9 + fourteen =