Ministru ucrainean: propunerile lui Szijjártó cu privire la educaţia în limba maghiară nu pot fi puse în aplicar

Hanna Novosad, ministrul ucrainean al educaţiei, consideră că niciuna dintre propunerile făcute de Peter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi al comerţului exterior, nu pot fi puse în aplicare în ceea ce priveşte soluţionarea educaţiei în limba maghiară, propuneri prezentate, vineri, de oficialul ungar în cadrul întâlnirii de la Kiev – se arată în comunicatul de presă al politicianului ucrainean, citat vineri seara de site-ul televiziunii ucrainene de ştiri Prjamij.

Novosad a declarat că ministrul ungar de externe a făcut două propuneri. Prima este ca Ucraina să includă minoritatea maghiară din Ucraina Subcarpatică în rândul naţionalităţilor autohtone care trăiesc pe teritoriul acesteia, deoarece, în şcolile minorităţilor autohtone, elevii pot să studieze toate materiile în limba maternă începând din clasa întâi până la bacalaureat.

Ministrul ucrainean a atras atenţia asupra faptului că potrivit legislaţiei ucrainene, în această categorie sunt incluse popoarele care nu au un stat propriu, spre exemplu tătarii din Crimeea, astfel trebuie să primească sprijin special pentru a-şi putea menţine limba şi cultura. Minoritatea maghiară, având o patrie mamă, nu poate fi încadrată în această categorie, a precizat politicianul.

O altă sugestie prezentată de şeful diplomaţiei ungare a fost aceea care propunea să nu se facă trecerea treptată la limba ucraineană în predarea anumitor materii, mărindu-se astfel ponderea limbii ucrainene în educaţie, ci să crească numărul de ore de predare a limbii ucrainene. În ceea ce priveşte această propunere, Novosad consideră că problema apare datorită faptului că numărul orelor destinate altor materii nu scade, iar acest lucru ar creşte semnificativ numărul de ore pe săptămână în şcolile maghiare.

La noi sunt definite în mod clar limitele privind încărcarea copiilor. Dacă le creştem, vom pune în pericol sănătatea copilului. Noi, cu siguranţă, nu vom depăşi aceste limite”, a precizat politicianul ucrainean.

Totodată, Novasad a salutat încheierea dezbaterii politice dintre cele două state cu privire la situaţia educaţiei în limba maghiară din Ucraina; deja se discută despre soluţii practice şi despre metodologie.

Tema principală a întâlnirii a fost încheierea dezbaterii politice privind problema limbii în şcolile minorităţilor şi concentrarea pe munca cu profesorii şi specialiştii în metodologie. Acest lucru este foarte important pentru noi, deoarece obiectivul principal este ca fiecare copil ucrainean, indiferent de originea sa etnică să cunoască la nivel ridicat limba oficială a statului”, a declarat ministrul ucrainean al educaţiei.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twelve − 5 =