Marin Ciobanu: platforme industriale multifuncționale ar putea fi create în 16 raioane din Moldova

Potrivit Conceptului de creare a platformelor industriale multifuncționale, prezentat de Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălți, în cadrul unei ședințe de lucru, convocată de președintele Igor Dodon, cu președinții și primarii unor centre raionale, astfel de platforme ar putea fi create în 16 raioane, iar costul estimativ al uneia se ridică la circa 10 milioane de euro.

O platforma industrială multifuncțională include terenul și ansamblul de construcții special amenajate cu rețele de telecomunicații, sisteme de alimentare cu energie electrică, rețele de alimentare cu gaze, rețele de alimentare cu apă și canalizare, căi de transport, condiții administrative și juridice, hale de producție, infrastructură socială (bloc administrativ, grădinițe și instituții profesionale tehnice) în scopul dezvoltării oricăror activități economice”, explică Marin Ciobanu.

Altfel spus, nu se ridică şi dezvoltă doar o producţie industrială, ci se crează şi o infrastructură socială.

Potrivit conceptului, suprafaţa unei zone ar urma să fie de circa 20.000 de metri pătraţi, din care aproape 75% vor fi ocupate de hale de producere.

Pentru prima etapă, sunt planficate investiţii de circa 14,5 milioane lei pentru proiectare şi aducerea în locaţia aleasă pentru platformă a tuturor utilităţilor necesare pentru dezvoltare şi atragere de investiţii.

În a doua etapă, se preconizează dezvoltarea a trei proiecte-pilot de astfel de platforme hale la chei, ceea ce necesită investiţii de circa 10 milioane de euro pentru fiecare platformă.

Aceste investiţii ar urma să fie efectuate din contul mijloacelor din Fondul de dezvoltare regională, dar şi din fonduri atrase din partea donatorilor/finanțatorilor internaționali sub forma asistenței tehnice și financiare externe (Uniunea Europeană, USAID, UNIDO etc.)”, afirmă
Marin Ciobanu.

Totodată, managerul a prezentat şi câteva proiecte de platforme industriale multifuncționale realizate la Bălţi sau Cahul, care deja au atras investiţii de sute de milioane de dolari, au creat mii de locuri de muncă şi au devenit centre de dezvoltare industrială a ţării.

Posibilitatea de a atrage investiţii de milioane în raioane

Elocvent este în acest sens cazul Zonei Economice Libere Bălți, care în cei aproape 10 ani de activitate a atras investiţii de peste 200 milioane de dolari, a permis crearea a peste 11.400 de locuri noi de muncă la fabrici dezvoltate de producători mondiali precum Draxelmaier, Gebauer sau Sumitomo.

În cursul discuțiilor cu președinții de raioane, șeful statului a menționat intenția conducerii țării de a promova astfel de proiecte concrete de industrializare a țării și a îndemnat reprezentanții raioanelor să participe la realizarea acestei idei.

În prezent, cea mai mare parte a producției industriale este concentrată la Chișinău – 54% și Bălți – 12%.

Menţionăm că dezvoltarea platformelor industriale multifuncționale este prevăzută şi de Strategia de dezvoltare a industriei pentru anii 2019-2030, elaborată de o echipă experți internaționali, inclusiv din Moldova, care are o abordare nouă a lucrurilor pentru „a scoate din comă industria moldovenească”.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

seven + 9 =