Ungaria: salariile vor avea o creștere ușoară în 2020

Ungaria

Potrivit analiştilor, întrebaţi de agenţia ungară de presă MTI, salariile în Ungaria vor creşte şi anul acesta, avansul însă va fi puţin mai mic decât cel de anul trecut, iar măsurile guvernamentale pot juca un rol mai important decât înainte.

Potrivit datelor publicate luni de Oficiul Central de Statistică al Ungariei (KSH), salariul mediu brut în octombrie anul trecut a fost cu 11,6% mai mare decât în anul precedent. Calculând în octombrie cu o inflaţie de 2,9%, venitul real în octombrie a fost cu 8,5% mai mare decât cu un an în urmă. Salariul mediu brut în sectorul privat, în octombrie anul trecut, a crescut cu 11,5 % ajungând la 378 000 de forinţi (1 146 euro), iar în sectorul bugetar, câştigul mediu brut a fost de 374 000 de forinţi (1 134 euro), în creştere cu 10,7%.

Péter Virovácz, analist senior la ING Bank, a subliniat că reducerea contribuţiilor la asigurările sociale, acordurile salariale în anumite zone ale sectorului public şi deficitul de forţă de muncă au menţinut creşterea salariilor la nivelul a două cifre, chiar şi în luna octombrie. Se preconizează că această tendinţă a continuat şi în ultimele două luni ale anului trecut, însă, până în 2020, dinamica salariilor poate încetini la o singură cifră, în principal, din cauza unei scăderi uşoare a deficitului de forţă de muncă. În acelaşi timp, se poate întâmpla ca pe parcursul anului să fie anunţate noi majorări salariale în sectorul public, astfel nu poate fi exclus faptul că şi în acest an salariile vor creşte cu peste 10%.

Potrivit lui András Horváth, analist senior la “Takarékbank” (Banca de Economii), salariile brute au crescut uşor peste aşteptări în luna octombrie ca urmare a deficitului tot mai mare de forţă calificată de muncă şi creşterea salariului minim pe economie. Ca urmare a creşterii salariului minim pe economie, stabilit la 8% pentru 2020, analiştii “Takarékbank” se aşteaptă, de asemenea, la o creştere a salariilor cu un procent mai mare de 9% în acest an, ceea ce înseamnă o creştere a salariilor reale cu aproximativ 5,5%.

Gábor Regős, şeful departamentului macroeconomic al Institutului de Cercetare Economică “Századvég”, a subliniat că, în luna octombrie, creşterea salariilor a fost similară în sectorul privat şi public, deoarece într-o anumită parte a sectorului public – cum ar fi anumite domenii ale sistemului de sănătate – salariile au fost echilibrate. Analiştii de la “Századvég” se aşteaptă ca salariile să crească puţin mai lent în 2020 faţă de anul trecut, creşterea medie poate fi aproximativ 10%.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

6 + 4 =