Dreapta moldovenească, în continuare scindată, în criză de imagine și de rațiune

dreapta moldovenească

În urma alegerilor locale din octombrie-noiembrie 2019, candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Alexandru Botnari, a renunțat la mandatul de parlamentar din partea circumscripției 33, Hâncești, în favoarea funcției de primar al orașului Hâncești. Drept urmare, a rămas vacant un loc de deputat, care urmează a fi disputat în data de 15 martie 2020.

De mandat s-au arătat interesate mai toate partidele importante, care au decis să nu rateze participarea la competiție, fie pentru a-și consolida fracțiunile în Parlament, fie pentru a-și testa în acțiune șansele reale în perspectiva alegerilor prezidențiale din toamna acestui an.

Imediat după anunțarea alegerilor pe circumscripția Hîncești, multă lume se aștepta că una din candidaturile principale pentru participarea la scrutin să fie cea a președintei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu. După ce a fost demisă împreună cu tot guvernul în luna noiembrie 2019 de către o coaliție ad-hoc dintre socialiști și democrați, era logic ca ex-premierul să încerce să revină în Parlament pentru a-și asigura o tribună importantă înainte de a se lansa în alegerile prezidențiale din toamnă, scrutin în care este cotată cu a doua șansă în primul tur și cu șanse bune de a câștiga în turul doi.

Surpriza PAS

Însă, în mod surprinzător, Maia Sandu nu s-a înscris în cursă. La recenta ședință a PAS s-a decis ca pentru locul de deputat să candideze Olesea Stamate, fost ministru de justiție în guvernul Sandu. Decizia a dat naștere mai multor controverse. În primul rând pentru că Stamate s-ar face vinovată într-o mare măsură de debarcarea guvernului Sandu din 12 noiembrie 2019.

Amintim că atunci, după ce rezultatele concursului de selectare a candidatului la funcția de Procuror Șef al Republicii Moldova au provocat mari nemulțumiri în rândul electoratului de dreapta, concursul fiind organizat de Stamate, Maia Sandu, din postura de prim-ministru a luat, cel mai probabil fără a se consulta cu nimeni, decizia să-și asume personal dreptul de a alege procurorul. Decizia trebuia să intre în vigoare prin asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului. Iată că deputații socialiști, care în vară au susținut instalarea guvernului Sandu, nu au fost de acord cu această decizie a primului ministru și, împreună cu deputații democrați au acordat vot de neîncredere guvernului. În consecință, blocul electoral ACUM, format din PAS și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), au fost debarcate de la guvernare, iar liderii acestora Maia Sandu și Andrei Năstase, ex-ministru de interne, au rămas fără lucru. Ultimul pierduse recent și alegerile pentru primăria Chișinăului.

Ulterior, relațiile dintre foștii parteneri s-au răcit iar la alegerile pentru circumscripția 38 aceștia au venit cu candidați diferiți. Dacă PAS a înaintat-o pe Stamate, atunci PPDA la propus în această funcție pe Mihai Druță, fost deputat în primul parlament de după independență al Republicii Moldova. Druță n-a vrut să participe însă în această competiție, considerată de el penibilă, dintre foștii și potențialii aliați și a decis să-și retragă candidatura.

Candidatul cu cele mai bune șanse

Pentru scrutinul din 15 martie 2020, în calitate de candidat independent, s-a înscris și Grigore Cobzac, fost deputat în legislativul anterior, care pierduse în circumscripția 38 „la mustață” alegerile din februarie în favoarea lui Botnari.

În mod firesc, Cobzac, dacă ar fi fost propus drept candidat unic din partea celor două partide ex-aliate, ar fi mers cu prima șansă în alegeri. Iată că acest lucru nu s-a întâmplat și ex-deputatul s-a înscris pe cont propriu, fiind însă susținut de organizația orășenească PAS din Hâncești și creând o fisură în acest partid.

Este de menționat faptul că mai există și alți candidați de dreapta, care au hotărât să-și încerce norocul în circumscripția 38. Astfel, din partea blocului unionist Unirea, format din câteva partide cu scoruri nesemnificative în sondaje, și-a anunțat candidatura ex-primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă iar din partea Partidului Unității Naționale a decis inițial să candideze vice-președintele Vlad Țurcanu. Pe 28 ianuarie 2020, acesta a decis să se retragă în favoarea lui Cobzac.

Decizie matură și din partea PUN

Potrivit președintelui PUN, Octavian Țîcu, Cobzac este un om al locului și întrunește toate calitățile pentru a candida. 

Un deputat de pe circumscripție trebuie să fie un om al locului, un om care cunoaște realitățile raionului, a satelor pe care trebuie să le reprezinte. Considerăm că prin înscrierea în cursă a d-lui Cobzac se împlinesc criteriile de meritocrație. A obținut la alegerile din 24 februarie pe circumscripția Hâncești peste 8000 de voturi, al doilea rezultat pe circusmcripție. El merită cel mai mult locul în Parlament. PUN retrage candidatura lui Vlad Țurcanu și va susține necondiționat pe Grigore Cobzac”, a declarat Țîcu.

Atât decizia PUN cât și cea a lui Druță de a se retrage, au fost apreciate drept gesturi responsabile, care readuc după ceva timp maturitate politică pe dreapta eșichierului politic din Republica Moldova, foarte scindată, pestriță și antrenată de prea mult timp în confruntări fratricide.

Cu toate acestea, șansele ca un candidat al partidelor de dreapta să câștige circumscripția 38, una tradițională de dreapta, proeuropeană și unionistă nu sunt încă sigure.

În condițiile participării a trei candidați notorii de dreapta și împărțirii între ei a voturilor, sunt favorizați deputații de stânga (socialiștii) și centru-stânga (democrații). Din partea PSRM va participa în scrutin medicul Ștefan Gațcan iar din partea PDM – juristul Ion Mereuță, ambii domiciliați în Chișinău.

De altfel, din cei cinci candidați, doar Cobzac este originar din Hâncești.

Semnal prost pentru Maia Sandu

Doctorul în politologie Aurelia Peru menționează că în perspectiva alegerilor prezidențiale, „scandalul candidaților” pentru circumscripția Hâncești e un semnal prost pentru Maia Sandu.

„Se pare că în PAS deciziile se iau în plină solitudine. Cobzac, susținut de organizația locală PAS, nu este un candidat lipsit de șanse. Iar desemnarea fostului ministru al justiției, Olesea Stamati, pentru alegerile parlamentare parțiale confirmă faptul că liderul PAS nu-și asumă eroarea pentru asumarea răspunderii și ulterioara eliminarea de la putere din noiembrie 2019”, menționează Peru. Aceasta a mai menționat că, în contextul astfel creat, apar șanse pentru alt candidat de dreapta în alegerile prezidențiale din toamnă, în special pentru unul apartinic, un nume notoriu, care poate fi propus de mai multe partide unioniste, și susținut eventual și de PPDA, aflat în prezent într-un declin pronunțat.

Însă până atunci, din cauza deficitului de rațiune, circumscripția 38 ar putea intra iarăși pe mâna democraților, care, în pofida pierderii puterii din vară, și-au păstrat poziții bune în raionul Hâncești. În alegerile locale din toamnă, PDM s-a situat în acest raion, tradițional de dreapta, pe locul doi. Acum, în condițiile în care voturile electoratului de dreapta s-ar putea împărți între trei sau mai mulți candidați, PDM are toate șansele să-și recupereze mandatul pierdut după renunțarea primarului de Hâncești. Iar dreapta politică de la Chișinău va rămâne, în continuare, în criză de idei, de rațiune și de imagine.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

10 − three =