Pachetul financiar destinat proiectelor culturale şi de învăţământ din afara Ungariei va fi dublat

antreprenoriat

Pachetul financiar destinat concursului de proiecte „Pentru cultura şi învăţământul maghiar” dedicat sprijinirii maghiarilor de peste hotare pentru a se menţine pe pământul lor natal va creşte de la 1,1 miliard de forinţi (circa 3,3 milioane euro) anul acesta la 2 miliarde (circa 6,05 milioane euro) anul viitor – a anunţat secretarul de stat responsabil pentru politicile naţionale în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului vineri, la o conferinţă de presă de la Budapesta.

Árpád János Potápi a declarat: pachetul financiar al concursului central se va mări de la 700 milioane (circa 2,1 milioane euro) la 1 miliard de forinţi (3,02 milioane euro), iar pachetul global al concursurilor regionale de la 400 milioane (1,21 milioane euro) la 1 miliard de forinţi (3,02 milioane euro).

Secretarul de stat a explicat că se va modifica şi suma sprijinului care poate fi acordat: în cazul concursului central poate fi solicitată o sumă între 500 mii (1500 euro) şi 10 milioane de forinţi (30000 euro), iar în cazul celor regionale, suma poate varia între 300 mii (1000 euro) şi 3 milioane de forinţi (10000 euro).

Árpád János Potápi a evidenţiat câteva schimbări importante: un candidat poate aplica doar cu un singur proiect, adică poate participa numai la un concurs central sau la unul regional; de asemenea, instituţiile de interes naţional nu pot depune proiecte, suma de două milioane de forinţi pentru care au putut candida în trecut va fi alocată ca sprijin pentru instituţiile în cauză.

În cadrul concursului pot fi depuse proiecte referitoare la programe culturale şi educaţionale care servesc scopurile comunităţii maghiare, activităţi legate de comunitate, presa scrisă şi electronică, edituri, organizaţii civile, biserici, persoane juridice din interiorul bisericilor, funcţionarea instituţiilor, respectiv la dezvoltări şi investiţii imobiliare. Concursul central poate acorda sprijin şi pentru cumpărarea unui imobil sau a unui autovehicul – a spus secretarul de stat.

Concursurile regionale se vor desfăşura în patru zone (Slovacia, Ucraina Subcarpatică, Transilvania şi Voivodina), fiind gestionate de filialele Administrării de fonduri “Bethlen Gábor” S.A. şi de organizaţii locale care contribuie în mod responsabil la realizarea obiectivelor politicii naţionale.

Scopul concursurilor de proiecte este facilitarea menţinerii comunităţilor maghiare de peste hotare pe pământul lor natal, întreţinerea şi dezvoltarea legăturilor multilaterale între aceste comunităţi şi Ungaria, precum şi consolidarea identităţii naţionale maghiare prin sprijinirea culturii şi învăţământului.

Árpád János Potápi a adăugat că pachetul financiar al programului de burse de studii “Dr. Szász Pál”, program lansat în 2012 şi destinat sprijinirii studenţilor la drept de limbă maghiară de peste hotare, va fi mărit de la 18 la 36 milioane forinţi (de la 54000 euro la 108000 euro). Scopul bursei este ca maghiarii din ţările vecine să beneficieze de jurişti bine pregătiţi, devotaţi naţiunii, care cunosc limbajul de specialitate maghiar şi cel al ţării în care trăiesc, având experienţe în domeniu în ambele ţări.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

8 − 3 =