Aproximativ 110 mii de pensionari lucrează în Ungaria

  pensionari

  În momentul actual, aproximativ 110 mii de persoane lucrează pe lângă pensie, cu 6 mii mai mulţi faţă de sfârşitul anului trecut”, a spus Sándor Bodó, secretar de stat responsabil cu politica forţei de muncă şi relaţiile cu întreprinderi în cadrul Ministerului Finanţelor din Ungaria, într-un interviu publicat în săptămânalul Figyelő.

  Secretarul de stat a evocat numeroasele programe iniţiate de guvern în vederea creşterii ocupării forţei de muncă. Obiectivul primordial este ca şomerii, angajaţii publici şi persoanele inactive să-şi găsească de lucru, deoarece aceştia reprezintă partea cea mai importantă a rezervei de forţă de muncă. A adăugat că rata şomajului în grupa de vârstă de până la 30 de ani este de 10%, în timp ce tot mai mulţi pensionari lucrează.

  O altă rezervă importantă a forţei de muncă o constituie mamele cu copii mici. În această categorie putem constata de asemenea o schimbare de tendinţă: astăzi, majoritatea mamelor se gândesc să reia lucrul la vârsta de doi ani a copilului, mai demult ele aşteptau să treacă cei trei ani – a precizat secretarul de stat.

  Planul de acţiune dedicat ocrotirii familiei oferă două tipuri de sprijin pentru angajarea mamelor cu copii mici: indemnizaţia de creştere a copilului oferită bunicilor şi creşterea numărului de locuri în creşe. Conform planurilor, până în anul 2022 vor fi create 70 mii de locuri în creşe, până atunci guvernul va sprijini cu 40 000 forinţi pe lună accesul la instituţiile private – a reamintit secretarul de stat, adăugând că peste 1200 de părinţi au folosit această facilitate până la sfârşitul lunii noiembrie.

  La o întrebare privind perspectivele anului viitor, secretarul de stat a răspuns că „se aşteaptă ca numărul angajaţilor să se stabilizeze peste cifra de 4,5 milioane, în timp ce rata şomajului va rămâne de aproximativ 3%. Este posibil ca numărul angajaţilor publici să scadă în continuare, în schimb ne putem aştepta să se întoarcă în ţară tot mai mulţi maghiari care lucrează în străinătate”.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  four × five =