Republica Moldova: Guvernul Sandu a picat

unirea

Guvernul Maiei Sandu, care a guvernat Republica Moldova în ultimele cinci luni, a fost demis marți în urma unei moțiuni de cenzură, înaintată de partenerii de coaliție, Partidul Socialiștilor, și Partidul Democrat, împotriva căruia socialiștii s-au coalizat la începutul verii cu blocul ACUM al premierului demis.

Guvernul nefiresc de la Chișinău a picat, acest lucru fiind anticipat chiar de la începutul acestei alianțe date fiind divergențele de ordin ideologic sau în ce privește vectorul geopolitic pe care îl promovau componentele coaliției.

Căderea guvernului n-a fost cauzată însă de aspectele de ordin doctrinar sau ideologic, nici de rezultatele alegerilor locale după cum anticipau observatorii vieții politice de pe malurile Bîcului.

Criza în coaliție și căderea Guvernului a fost provocată de intențiile de reformare a justiției moldovene, un obiectiv esențial al Guvernului Sandu.

Miercuri 6 noiembrie, Primul Ministrul moldovean Maia Sandu și-a asumat răspunderea privind desemnarea candidatului pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova. Cu o zi înainte, ministrul Finanțelor Olesea Stamati anulase rezultatele unui concurs, care a selectat patru candidați la această funcție de către o comisie special creată în acest scop. Argumentele doamnei ministru erau că unul dintre membrii acesteia, Petru Bobu, inclus în Comisie de către Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, l-a defavorizat intenționat pe reprezentantul societății civile și favoritul publicului moldovean pentru funcția de procuror, Ștefan Gligor, unul din luptătorii cei mai fermi cu regimul lui Plahotniuc.

Pentru Bobu, format ca procuror încă în perioada sovietică, n-a fost greu să îndeplinească directiva președintei socialiste a legislativului de a bloca accesul lui Gligor în etapa finală a concursului.

Neaccederea lui Gligor în faza finală a concursului a provocat o mare nemulțumire în rândul populației, care învinuia și Guvernul că prin organizarea unor concursuri de acest gen, toate funcțiile cheie în stat ajung a fi deținute de oamenii președintelui socialist Dodon.

Marți, 5 noiembrie, într-o conferință de presă Olesea Stamati a prezentat tabelul care confirmă că omul socialiștilor în Comisie a defavorizat intenționat omul societății civile, netezindu-i drumul favoritului președintelui Dodon spre funcția de procuror general.

Guvernul a fost învinuit de mai multe ori că prin astfel de concursuri creează condiții pentru ca în fruntea instituțiilor statului să ajungă oamenii președintelui prorus Igor Dodon, care a reușit să-și instaleze controlul asupra Serviciului de Informații și Securitate, Centrului național Anticorupție, Curții Constituționale și alte instituții importante.

Instalarea unei persoane controlate de către Dodon și în frunte Procuraturii Republicii Moldova ar fi însemnat pierderea definitivă de către Guvernul Sandu și Blocul ACUM a bătăliei pentru reformarea justiției.

Însă așa cum acest obiectiv a fost principalul punct în programul preelectoral al blocului ACUM, ratarea lui ar fi însemnat eșecul definitiv al Guvernului Sandu.

Deși miniștrii acestui guvern au făcut mai multe gafe în cele cinci luni de guvernare, fiind învinuiți de incompetență, în mare parte electoratul său i-a iertat totul având încredere că va realiza cel mai important lucru pe care l-a promis în campania electorală: reformarea justiției.

Pentru a nu admite acest lucru, Maia Sandu și-a asumat un proiect de lege prin care își rezerva dreptul să aleagă candidații pentru funcția de Procuror General pe care să-i recomande spre selectare Consiliului Suprem al Procurorilor iar acesta să aleagă candidatura potrivită pe care s-o prezinte președintelui pentru aprobare. Iată că socialiștii ghidați din spate de președintele Dodon au considerat că această prevedere încalcă constituția și vineri, 8 noiembrie au înaintat o moțiune de cenzură Guvernului. În cele 72 de ore rezervate pentru a remedia conflictul, cele două componente ale coaliției nu au ajuns la o soluție pentru a depăși criza. În ședința de marți, 12 noiembrie a Parlamentului moțiunea a fost dezbătută apoi pusă la vot și cu 63 de voturi din 101 Guvernul a fost demis.

Pentru a reuși, socialiștii au făcut alianță cu Partidul Democrat, împotriva căruia s-a aliat acum cinci luni cu deputații blocului ACUM.

În plenul Parlamentului, Maia Sandu a prezentat raportul de activitate al Guvernului.

Cetățenii așteaptă să trăiască mai bine și să li se facă dreptate. Pe aceste dimensiuni s-a mișcat Guvernul. Am planificat bani în buget și am pornit o reformă serioasă a justiției”, a menționat premierul, amintind că doar guvernul condus de ea este suficient de credibil în Occident pentru a primi finanțările strict necesare pentru a ține economia moldovenească pe linia de plutire.

Totodată, ea a accentuat de câteva ori obiectivul principal al guvernului, cel de reformare a justiției.

Avem nevoie de justiție, de o procuratură eficientă, ca funcționarii corupți să fie demiși și a arestați. Reforma justiției e piatra de temelie a Guvernului ACUM. Ne dorim o justiție adevărată, ne dorim ca cei care au furat miliardul să ajungă la închisoare. Asta își dorește întreaga societate, inclusiv alegătorii PSRM”, a menționat premierul.

Totuși, înțelegerea dintre democrați și socialiști era deja făcută, iar discursul Maiei Sandu n-a putut să convingă vreun deputat din cele două fracțiuni să se abțină. Astfel, cei 63 de deputați socialiști și democrați, prezenți la ședință, au votat pentru demitere, 25 de deputați ai blocului ACUM au votat împotrivă iar 6 deputați din partidul Șor s-au abținut.

Înțelegând că jocurile sunt deja făcute, Maia Sandu a ținut un discurs înaintea votului prin care i-a acuzat pe foștii deja parteneri socialiști că sunt împotriva justiției și a oamenilor acestei țări și nici nu au curajul să-și asume această răspundere.

Azi nu ați trădat doar un Guvern, dar și fiecare cetățean care își spunea speranțe că va trăi mai bine. Nu v-ați săturat de furat, nu ați obosit de scheme? Toți oamenii vă văd. Nu vă place justiția liberă, preferați averile mari pe seama oamenilor. Acest popor l-a fugărit pe Plahotniuc. Înțeleg, v-ați speriat când Guvernul a oprit schemele de corupție, când Guvernul a pus punct licitațiilor dubioase, când Guvernul s-a angajat să găsească un procuror onest, v-ați speriat atât de tare, încât vreți să dați jos Guvernul. Voi faceți înțelegeri pentru a vă proteja pe voi. Am făcut înțelegere pentru a scăpa țara de ciumă. Știam că unii dintre voi au fost complicii lui Plahotniuc, știam că riscăm să ne compromitem imaginea. Noi am făcut coaliție ca să scăpăm oamenii de teroare. Când ați auzit că va veni un procuror liber, ați început să vă zvârcoliți”, a menționat Maia Sandu înainte ca Guvernul să fie demis.

În continuare, potrivit procedurii, Maia Sandu urmează să meargă la președinte pentru a depune demisia în termen de trei zile. După demisia oficială, președintele urmează să convoace noi consultări cu fracțiunile parlamentare. Dacă timp de trei luni calendaristice nu este votat un Guvern nou, se vor convoca alegeri anticipate. Totuși, dacă sunt două tentative eșuate de investire a unui guvern, se pot convoca alegeri anticipate înainte de perioada de trei luni calendaristice.

Chislea Ion

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

four × 3 =