László Kövér: opinia statelor membre ale V4 nu poate fi trecută cu vederea astăzi în Europa

Balcanii de Vest

Opinia statelor membre ale Grupului de la Visegrád (V4) nu mai poate fi trecută cu vederea astăzi în Europa, datorită cooperării excelente dintre acestea şi a faptului că este căutată întotdeauna o poziţie comună, şi nu adâncirea divergenţelor, a declarat László Kövér, preşedintele Parlamentului Ungariei, luni, la Praga, la întâlnirea preşedinţilor parlamentelor din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria.

În cadrul întrevederii care a avut loc la sediul Senatului din Cehia, Palatul Wallenstein, preşedinţii parlamentelor din statele membre ale V4 au discutat despre experienţele celor trei decenii care au trecut de la schimbarea regimului şi despre provocările cu care se confruntă astăzi cele patru state – Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia.

Experienţa comună a statelor membre ale Grupului de la Visegrád este aceea că, prin acţiune comună şi o cooperare strânsă, pe scena europeană pot fi create noi oportunităţi pentru ţările V4, a punctat László Kövér.

Astăzi am ajuns să fim, în mod clar, motorul creşterii europene, iar condiţia prealabilă pentru asta a fost că cele patru ţări au înţeles că este în interesul lor absolut să coopereze”, a subliniat oficialul ungar.

Noi, statele care au devenit mai recent membre ale Uniunii Europene, dorim să fim parteneri egali cu vechile state membre”, a declarat Elzbieta Witek, preşedintele Sejmului polonez, în cadrul conferinţei de presă de după întâlnire. Subestimarea ,statelor V4 este o greşeală, deoarece ritmul lor actual de creştere economică este mult mai mare decât media UE, a subliniat.

În opinia preşedintelui Senatului Cehiei, Jaroslav Kubera, un alt motiv pentru care este foarte mare nevoie de aprofundarea cooperării din cadrul V4, este acela că “statele vestice din UE continuă să ne privească cu rezerve”. Kubera a criticat vechile state membre pentru faptul că nu abordează în mod constructiv problemele ridicate de cei din Europa Centrală şi nu sprijină aderarea rapidă la UE a ţărilor din Balcanii de Vest.

UE nu este o instituţie de caritate, ci un cadru de reprezentare a intereselor, în care ţările mici se pot afirma doar în mod colectiv”, a declarat László Kövér, pentru jurnalişti. În opinia sa, ţările V4 trebuie să influenţeze UE pentru “a lua decizii bune” pe teme intens dezbătute, cum ar fi migraţia sau extinderea balcanică.

Potrivit lui Radek Vondrácek, preşedintele Parlamentului Cehiei, statele membre ale Grupului de la Visegrád sunt legate nu numai de trecutul comun, ci şi de un “set comun de valori”. “Este foarte important că există acord între noi în ceea ce priveşte valorile fundamentale ale dezvoltării europene. Astăzi, V4 este un brand de înaltă calitate”, a spus politicianul ceh.

Trebuie să vorbim deschis despre necesitatea unei reforme în cadrul UE. Este inacceptabil ca Occidentul să trateze diferit Estul. Avem nevoie de un dialog în care statele membre vechi şi cele noi să fie pe picior de egalitate”, a declarat Andrej Danko, preşedintele Parlamentului Slovaciei.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

12 − two =