László Kövér: aderarea euro-atlantică a ţărilor din Balcanii de Vest este interes naţional ungar

Balcanii de Vest

Apartenenţa euro-atlantică a ţărilor din Balcanii de Vest este interesul naţional al Ungariei, astfel încât, strategia de politică externă a Ungariei, în ceea ce priveşte regiunea, va rămâne neschimbată în viitor, a declarat, luni, László Kövér, preşedintele Parlamentului ungar, la cea de-a noua reuniune a preşedinţilor parlamentelor ţărilor din Europa de Sud-Est.

În alocuţiunea sa din deschidere, politicianul a spus că Ungaria va continua să sprijine în mod constant integrarea
euro-atlantică a ţărilor din regiune.

În ultimii ani, cu sprijinul important oferit de Ungaria, Croaţia a putut deveni membră a UE, un loc binemeritat, Albania, Croaţia şi Muntenegru s-au alăturat NATO, iar Macedonia de Nord a fost invitată în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, a adăugat preşedintele Parlamentului ungar.

În ciuda tuturor crizelor din Uniunea Europeană, considerăm că procesul de reîntregire a Europei nu trebuie să se oprească şi nu trebuie să rămână pete albe în zona de sud-est a Europei în ceea ce priveşte aderarea la UE”, a declarat László Kövér.

Potrivit acestuia, nu există în prezent o alternativă politică pentru UE în ceea ce priveşte pacea şi prosperitatea europeană. Prin urmare, Ungaria este interesată de o puternică uniune a statelor naţionale suverane, dar cooperante, uniune care “poate reprezenta pentru ţările dumneavoastră o atracţie, reprezentând un gaj de securitate, stabilitate şi prosperitate ” – le-a declarat liderilor parlamentari prezenţi.

Politicianul a vorbit şi despre faptul că, la întâlnirea din acest an, au fost invitaţi şi preşedinţii parlamentelor ţărilor din Grupul de la Visegrad (V4), deoarece, şi pentru ei, extinderea UE este la fel de importantă ca pentru unguri.

László Kövér şi-a exprimat speranţa că noua Comisie Europeană, care va fi constituită în curând, va avea nu doar o nouă componenţă, ci şi o nouă abordare politică.

Sperăm, de asemenea, că activitatea comisarului maghiar desemnat pentru politica de vecinătate şi extindere va servi şi interesele ţărilor din Balcanii de Vest”, a declarat preşedintele Parlamentului ungar.

La final, politicianul a mai adăugat că, pentru prima dată în acest an, au propus ca la sfârşitul conferinţei să fie prezentat un document comun în care se solicită extinderea Uniunii Europene, prin care să atragă atenţia împreună asupra faptului că extinderea instituţională este în interesul comun al statelor deja membre dar şi al celor care doresc să devină membre ale uniunii. Documentul va fi transmis liderilor parlamentelor naţionale dar şi Parlamentului UE.

La întâlnire a participat şi premierul Viktor Orbán, iar după salutul preşedintelui Parlamentului ungar, lucrările  conferinţei au continuat cu uşile închise.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one × 5 =