Ion Ceban a câștigat alegerile pentru Primăria Chișinăului

general

În cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de primar al capitalei, socialistul Ion Ceban a acumulat 52,39% dintre voturile alegătorilor și a devenit primar al Chișinăului, în timp ce co-președintele Blocului ACUM, Andrei Năstase, a acumulat doar 47,61% dintre voturi, insuficient pentru a putea deveni primar al Chișinăului. Trebuie remarcat, de asemenea, faptul potrivit căruia cei doi au mai concurat unul împotriva celuilalt pentru functisa de primar al Chișinăului în 2018, atunci a câștigat Năstase, dar alegerile au fost invalidate. Astfel, în premieră, un candidat de stânga va deveni primar al Chișinăului.

Suburbiile au votat pentru Năstase

Conform rezultatelor turului al doilea al alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului, suburbiile capitalei Republicii Moldova au votat preponderent cu co-președintele Blocului ACUM, Andrei Năstase. De regulă, aceste districte acordă preferințele candidaților proeuropeni.

Potrivit datelor oficiale, Andrei Năstase a câștigat în mai multe suburbii din capitală Republicii Moldova.

La Condrită – 54,23% pentru Năstase și 45,77% pentru Ion Ceban.

La Truseni pentru Andrei Năstase au votat 67,97% dintre alegători în timp ce pentru Ion Ceban au votat 32,02% dintre alegători.

La Cruzesti pentru Năstase și-au dat voturile 67,76% dintre alegătorilor, iar pentru Ceban au votat 23,04%.

La Gratiesti, Năstase a câștigat cu cea mai mare diferența (76,37% pentru Năstase și 23,63% pentru Ion Ceban).

La Ciorescu, pentru Andrei Năstase au votat 57,50%, iar pentru Ion Ceban au votat 42,40%. 

Cu toate acestea însă, Andrei Năstase a pierdut alegerile dat fiind faptul că acesta a pierdut în mai toate sectoarele din interiorul Chișinăului. Singurul sector unde Năstase a câștigat este sectorul Ciocana unde acesta a acumulat 50,91% dintre voturile alegătorilor.

Ion Ceban a câștigat datorită diferenței mai mari între numărul votanților din oraș

Socialistul a obținut victoria finală dat fiind faptul că în sectoarele Chișinăului s-au înregistrat diferențe destul de mari în favoarea să.

La Botanică, Ceban a strâns peste 61% dintre voturile alegătorilor.

La Buiucani, diferența dintre cei doi a fost de 2% în favoarea lui Ion Ceban, iar la Rîșcani diferența a fost de 15%.

Lupta a fost strânsă și în sectorul Centru al capitalei acolo unde Ceban a câștigat la o diferența de 94 de voturi.

Diferența între cei doi a constituit-o faptul că în oraș Ceban a strâns mult mai multe voturi decât Năstase. Într-un final pentru Ion Ceban și-au dat votul 123807 locuitori ai Chișinăului, în timp ce pentru Andrei Năstase au votat 112513 alegători.

Vot geopolitic

La fel ca în multe alte dăți, locuitorii Chișinăului au avut de făcut o alegere geopolitică. Locuitorii capitalei Republicii Moldova au trebuit să aleagă între un exponent al integrării europene (Andrei Năstase) și unul al integrării eurasiatice (Ion Ceban). De această dată însă, pentru prima dată în istoria capitalei Republicii Moldova, victoria a fost obținută de către un reprezentant de stânga (adică al unei formațiuni pro ruse).

În urmă alegerilor din 3 noiembrie situația de la Chișinău se va complică

Este posibil că în perioada următoare să asistăm la o criză politică la Chișinău. Această criză ar putea fi caracterizată de o eventuală deteriorare a relațiilor dintre PSRM și Blocul ACUM. Este important de văzut modul în care cele două componente ale guvernării vor relaționa în continuare. Acest lucru va duce la perpetuarea stării de instabilitate din Republica Moldova.

Gheorghe Cazacu

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

ten − 9 =