A picat guvernul Maia Sandu

democrat

Continuă criza politică de la Chișinău. De această dată victimă a instabilității politice de dincolo de Prut a căzut guvernul condus de Maia Sandu. În prima parte a zilei de 12 noiembrie, 63 de deputați socialiști și democrați au demis guvernul Sandu. Puțin înainte de ora 13.00, de la Chișinău au început să curgă știrile care anunțau că guvernul Sandu a fost demis. Din datele oferite de către cei de la diez.md aflăm faptul că din partea PSRM pentru demiterea guvernului Snadu au votat 34 deputați, iar alți 29 de deputați votanți ai moțiunii de cenzură au fost din partea PDM.

Decizie întâmpinată cu proteste

Mulți dintre cetățenii moldoveni au protestat și continuă să facă acest lucru împotriva deciziei parlamentarilor de a demite guvernul Sandu. După ce decizia luată de membrii Parlamentului Republicii Moldova a fost făcută publică, membrii Blocului ACUM s-au dus să discute cu protestatarii. Reamintim că printre chestiunile importante de disensiune între guvernul Sandu și președintele Igor Dodon a fost problematica procurorului general al Republicii Moldova, precum și o serie de neînțelegeri în cadrul structurilor de conducere a statului.

Alegeri fără opțiune

Titlul tezei de doctorat a profesorului Virgiliu Țârău de la Facultatea de Istorie și Filosofie de Universității Babeș-Bolyai poate fi cea mai bună concluzie pentru evoluțiile politice din Republica Moldova și România în anul 2019. Chiar dacă lucrarea profesorului Țârău face referire la alegerile falsificate din 1946 din statele care pășeau pe calea comunismului, situația actuală nu parea să difere prea mult față de ceea ce se petrecea acum 73 de ani atât în România, cât și în Iugoslavia, Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria și alte state Central-Est Europene în 1946. Anul 2019 arată foarte clar faptul că atât în Republica Moldova, cât și în România lucrurile nu evoluează într-o direcție tocmai bună, iar situația se poate agrava în continuare.

Se redeschide problema alegerilor anticipate

Evenimentele din cursul zilei de 12 noiembrie 2019 creează posibilitatea declanșării unor noi alegeri anticipate în Republica Moldova. Decizia luată astăzi de parlamentarii moldoveni va agrava și mai mult situația politică de la Chișinău, iar consensul între politicienii moldoveni va fi tot mai greu de atins. În atare condiții, cresc considerabil șansele ca până de paști, cel târziu, cetățenii moldoveni să fie chemați din nou la urne. Cel puțin la acest moment, alegerile parlamentare anticipate par să fie inevitabile.

Gheorghe Cazacu

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fifteen − 13 =